Alkoholilakiuudistus siirtymässä ensi vuodelle – veronkorotus joutuu uuteen pohdintaan

2:01img
Julkaistu 08.11.2017 17:34
Toimittajan kuva

Antonia Berg

antonia.berg@mtv.fi

Kiistelty alkoholilakiuudistus on lykkääntymässä MTV Uutisten tietojen mukaan ensi vuoden puolelle. Näyttää vahvasti siltä, että sosiaali- ja terveysvaliokunta ei saa mietintöään valmiiksi ennen eduskunnan joulutaukoa.

Valiokunnan jäsenet haluavat kuulla lisää asiantuntijoita ja näitä kuullaan ainakin vielä viikolla 49 eli joulukuun alkupuolella. Sosiaali- ja terveysvaliokunta odottaa myös mietintöjä muilta valiokunnilta.

Tämä tarkoittaa sitä, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö ei ehdi eduskunnan suureen saliin käsiteltäväksi ennen joulutaukoa.

Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo pitää melko varmana, että alkoholilakiesityksen käsittely siirtyy ensi vuoden puolelle helmikuulle, kun kevään istuntokausi alkaa.

– On tärkeää, että valiokunta tekee työnsä hyvin. Yhtä lailla on tärkeää ymmärtää, että alkoholilain vapauttaminen on yhteydessä alkoholiveron korottamiseen. Nämä kulkevat käsi kädessä. Ensin pitää vapauttaa ja sen jälkeen vasta nostaa veroa, ei toisin päin, Elo sanoo.

Alkoholiveronkorotus on sinisten mukaan siis kytkettynä siihen, että ruokakaupoista saa ostaa viiden ja puolen prosentin vahvuisia oluita, lonkerojuomia ja limuviinoja tulevaisuudessa.

– Jos tämä esitys alkoholilainsäädännön vapauttamisesta ei ehdi tämän vuoden loppuun mennessä käsittelyyn, niin silloin täytyy alkoholiveronkorotus laittaa jäihin, korostaa Elo.

Elon mielestä tämä voisi käytännössä tarkoittaa, että alkoholiveroa korotettaisiin vasta vuonna 2019, jos myös prosenttirajaa nostetaan eduskunnan äänestyksessä.

Aukko budjettiin, jos alkoholiveroa ei nosteta

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen on samoilla linjoilla.

– Mikäli alkoholin saatavuus ei parane eivätkä haitat sen myötä lisäänny, niin silloin ei ole tarvetta alkoholiveron korotuksellekaan.

Eduskunta äänestää ensi vuoden budjetista joulukuussa vielä ennen joululomia. Jokisen mielestä veronkorotus pitää arvioida nyt uudelleen.

Jos alkoholiveroa ei nosteta ensi vuonna, syntyy 100 miljoonan euron aukko ensi vuoden budjettiin. Jokinen ei näe tässä mitään ongelmaa.

Jokinen on kuitenkin pyytänyt selvitystä kokonaistilanteesta, eli tarvitaanko kompensoivaa veroa, jos alkoholiveronkorotuksesta luovutaan.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa