Kytky veronkorotukseen tuomassa nelosoluen ja lonkeron kauppoihin

Olut alkoholi nelosolut tölkki Olvi Alko ruokakauppa alkoholilaki
Hallituspuolueista kokoomus ja siniset ovat sanoneet, että alkoholiveroon kaavailtu kiristys perutaan, jos kaupassa myytävän alkoholin prosentti ei nouse. Lehtikuva
Julkaistu 30.11.2017 17:16

MTV UUTISET – STT

Eduskunnassa on muodostumassa enemmistö, joka kannattaa nelosoluen ja lonkeron myyntiä ruokakaupoissa. Pitkä vääntö uudesta alkoholilaista on päättymässä äänestyksiin joulukuun puolivälissä.

Hallituspuolueista kokoomuksen ja sinisten ryhmissä selkeä enemmistö on koko ajan kannattanut 5,5-prosenttisten alkoholijuomien myynnin sallimista kaupoissa. Kokoomuksessa vielä keväällä kolme edustajaa vastusti eduskunnassa kerätyssä vetoomuksessa prosentin muuttamista, mutta STT:n tietojen mukaan määrä on laskenut kahteen. Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo sanoo, että ryhmässä kolme edustajaa vastustaa prosentin korottamista.

STT:n tietojen mukaan molemmissa ryhmissä yritetään vaikuttaa siten, että vastustajat eivät olisi äänestyksessä paikalla.

– En ole keskusteluja käynyt, mutta toki kyseessä on hallituksen esitys, joten ei ole ihmeellistä, jos he eivät välttämättä halua olla paikalla äänestyksessä hallituksen esitystä vastustamassa, Elo pyörittelee.

Keskustassa prosentin noston vastustus on ollut pitkin matkaa laajempaa, ja sen seurauksena hallitus sopi kesällä, että hallituspuolueiden edustajat saavat äänestää 5,5-prosenttisten myyntiä vastaan. Alkoholin veronkorotusta käsittelevän valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Kalli (kesk.) arvioi, että veroon kaavailtu 100 miljoonan euron korotus on vaikuttanut keskustaedustajien kantoihin.

Keväällä 15 keskustalaista oli allekirjoittanut prosenttikorotusta vastustavan vetoomuksen. Kalli arvioi, että nyt selvä enemmistö keskustalaisista kannattaa prosenttikorotusta ja vastustajia on alle 15.

2:02img

Oppositiossa enemmän vastustusta

Jos keskustan ryhmästä 15 vastustaisi korotusta, hallituspuolueista löytyisi 86 korotuksen kannattajaa. Jos sinisten ja kokoomuksen viisi vastustajaa eivät tule saliin, korotuksen kannattajat tarvitsisivat oppositiosta reilun kymmenen edustajan tuen. Tukea on kuitenkin ainakin parinkymmenen edustajan verran.

Suurimman oppositioryhmän SDP:n eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä sanoo, että ryhmässä muutama edustaja kannattaa korotusta. SDP ei ole vielä lopullisesti sulkenut ulos ryhmäpäätöstä, jolla kaikki äänestäisivät vastaan.

Perussuomalaisten ryhmän varapuheenjohtaja Ville Tavio arvioi, että ryhmässä korkeintaan muutama vastustaa korotusta. Puolueella on 17 kansanedustajaa.

Vihreiden ryhmästä moni on vaihtanut kantaansa käsittelyn aikana vastustuksen puolelle, mutta ryhmästä arvioidaan, että kannattajia on ainakin pari. Vasemmistoliiton ryhmästä selvä enemmistö vastustaa. RKP:n kymmenen edustajan äänet hajaantuvat. Kristillisdemokraatit äänestävät kaikki vastaan.

2:06img

Samana päivänä äänestykset

Eduskunta äänestää joulukuussa ensin nelosoluen ja lonkeron ruokakauppaan tuovasta alkoholilaista ja vasta sen jälkeen alkoholiveron 100 miljoonan euron korotuksesta. Kalli sanoo, että asioita käsitellään eduskunnan suuressa salissa 13. ja 14. joulukuuta.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta käsittelee alkoholilakia vielä joulukuun puolella. Valiokunnan enemmistö vastustaa 5,5-prosenttisten alkoholijuomien myymisen sallimista päivittäistavarakaupoissa. Todennäköisesti valiokunnasta tulee tältä osin hallituksen esityksen vastainen mietintö. Näin eduskunnassa tehdään todennäköisesti muutosehdotus ja äänestetään siitä, pysyykö kaupassa myytävän alkoholin prosenttirajana 4,7 vai nouseeko se 5,5:een. Todennäköisesti alkoholilaista ja sen jälkeen veronkorotuksesta äänestetään 14. joulukuuta.

– Jos 5,5 prosenttia ei toteudu, kukaan ei tiedä, vetääkö hallitus verolain pois tai äänestääkö kumoon. Silloin budjettia pitää käsitellä uudestaan, jotta löytyy 100 miljoonan tasapaino, Kalli sanoo.

Hallituspuolueista kokoomus ja siniset ovat sanoneet, että alkoholiveroon kaavailtu kiristys perutaan, jos kaupassa myytävän alkoholin prosentti ei nouse. Keskustan mukaan asiat eivät yhtä selkeästi liity toisiinsa.

Valtiovarainvaliokunta käsittelee alkoholiveroa vielä lähipäivinä, mutta veronkorotuksen toinen käsittely eduskunnassa ja lopullinen hyväksyminen jää odottamaan alkoholilain käsittelyä. 

8:35img

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa