Alkoholin kotiinkuljetuksen sallivaa lakiesitystä ei ehditä eduskunnassa käsitellä niin, että se tulisi voimaan vuodenvaiheessa.
Alkoholilakiesityksen käsittely jatkuu helmikuussa alkavalle kevätkaudelle. Asian vahvistaa STT:lle sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.).
Syynä on sosiaali- ja terveysvaliokunnan kiire ja se, että hallitus antoi esityksensä myöhässä sovitusta aikataulusta.
Kiurun mukaan valiokunta totesi, että mahdollisuudet mietinnön valmistumiselle budjettilakien vaatimassa aikataulussa olivat "suhteellisen heikot".
– Me olemme tehneet tällaisen ensisijaisuusjärjestyksen, jossa on jouduttu pohtimaan, että mitkä näistä esityksistä aidosti voisivat mennä sujuvasti eteenpäin, Kiuru sanoo.
Sosiaali- ja terveysvaliokunta käsittelee parhaillaan suuria lakiesityksiä sairaalaverkosta ja vammaispalveluista.
Kiuru kertoi jo tiistaina, että valiokunta ei ehdi käsitellä osaa budjettilaeista ajoissa. Alkoholilaki on yksi niistä.
Valiokuntien olisi pitänyt saada ensi vuoden budjettiin vaikuttavat lait valmiiksi tiistai-iltapäivään mennessä. Eduskunta hyväksyy budjetin ennen joulua.
Asiaan palataan istuntotauon jälkeen
Sosiaali- ja terveysvaliokunta ei ole vielä edes aloittanut kuulemisia alkoholin kotiinkuljetuksesta.
– Meillä on ajatuksena, että me saatamme vielä kuulla tästä alkoholin kotikuljetusta koskevasta esityksestä juuri ennen työrupeaman päättymistä, Kiuru sanoo.
Kiurun mukaan muuten asiaan palataan helmikuussa istuntotauon jälkeen. Hänen mukaansa valiokunnalta puuttuu myös vielä tiettyjä selvityksiä asiaan liittyen.
Uudistuksen tarkoituksena on, että alkoholia voisi tilata ja toimittaa asiakkaille Alkosta ja esimerkiksi kaupoista, kioskeista, huoltoasemilta ja ravintoloista.
Hallitus olisi halunnut lain voimaan vuoden alussa, mutta monissa säännöksissä olisi ollut viiden kuukauden siirtymäaika kesäkuulle. Tiedossa ei ole, kuinka paljon uusi aikataulu lopulta käytännössä viivästyttää kotiinkuljetusten alkamista.
Ennen esityksen hyväksymistä Suomen täytyisi myös joka tapauksessa odottaa, onko EU-komissiolla tai muilla EU-mailla huomautettavaa esitykseen. Esityksen niin sanottu notifiointiaika on päättymässä vasta aikaisintaan kahden viikon päästä.
Alkoholilakien käsittelyssä erikoisuuksia
Eduskunnassa nähtiin aiemmin syksyllä erikoinen tapahtumasarja alkoholin kotiinkuljetuksesta. Hallituspuolueet kokoomus ja perussuomalaiset olisivat halunneet, että asia lähetetään mietinnölle talousvaliokuntaan eikä sosiaali- ja terveysvaliokuntaan.
Puolueista vedottiin julkisuudessa muun muassa sote-valiokunnan kiireisiin. Asia kuitenkin päätyi sosiaali- ja terveysvaliokuntaan.
Alkoholiin liittyvien lakiesitysten käsittely eduskunnassa on ollut poikkeuksellista, sillä hallituspuolue kristillisdemokraattien Päivi Räsänen on äänestänyt opposition kanssa hallituksen esityksiä vastaan. Viimeksi alkoholin prosenttirajan nostamisesta linjasikin suuri valiokunta.