Alle 2500 euron palkan ei kannata mennä töihin – Kela pistää tukijärjestelmän täysremonttiin

sosiaalituki
Jussi Helttunen/Lehtikuva
Julkaistu 31.10.2015 19:29
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

Nykyjärjestelmässä vuokralla asuvan yksinhuoltajaäidin pitäisi saada 2400 euroa palkkaa, jotta hänen tienaamansa ansiot eivät vähenisi saman verran sosiaalituista, selviää VATT:n tuoreesta raportista. Kela yrittää, josko kaikille täysi-ikäisille annettava perustulo kannustaisi töihin.

Kahden vuoden mittainen perustulokokeilu alkaisi vuoden 2017 alusta ja se poistaisi kymmenien nykyisten tukien tarpeellisuuden. 

Kokeilun kautta on tarkoitus selvittää muun muassa se, että kannustaako jokaiselle täysi-ikäiselle maksettava 800 tai 550 euron suuruinen tuki vastaanottamaan työtä vai pysymään työttömänä. 

550 euroa vastaa nykyisen työmarkkinatuen nettomäärää. 800 euroa taas on hieman enemmän kuin nykyinen takuueläke. Euromääristä kertoi ensimmäisenä Lännen Media. 

Kelassa uskotaan, että alempi tuki on enemmän realismia.

– Täysimääräinen perustulo lähtee siitä, että sen päälle ei tulisi muita syyperusteisia etuuksia. Täten säästöjä varmaankin tulee. Tosin Suomen kaltaisessa yhteiskunnassa ei ole realistista lähteä siitä, että syyperusteiset etuudet korvaantuisivat kokonaan perustulolla, arvioi Kelan tutkimusjohtaja Olli Kangas.

Perustulo on tarkoitus leikata hyvätuloisilta pois verotuksen kautta. Perusturvan tasossa ei välttämättä tapahdu muutoksia kumpaankaan suuntaan.

Tavoitteena onkin tukiviidakon purkaminen ja sitä kautta koko järjestelmän yksinkertaistaminen. Kelassa uskotaan, että byrokratian vähentyessä syntyy myös miljoonasäästöt.

– Kelassa on hyvin monia erilaisia päällekkäisiä järjestelmiä. Esimerkiksi meillä on neljä erilaista asumistukijärjestelmää. 

"Hyvin vakavia kannustinongelmia"

Kela on selvittänyt, miten kansa ja puolueet reagoivat perustuloon. Noin 70 prosenttia suomalaisista kannattaa perustuloa. Kelan tutkimuksessa perustulon suuruus oli 1000 euroa.

Samoin kahdeksaa eduskuntapuoluetta koskenut selvitys kertoo, että jokaisessa puolueessa yli puolet väestä kannattaa perustuloa ajatuksen tasolla. Mistä tämä yksimielisyys kertoo?

– Suomalaiset näkevät ongelmat, mitä sosiaalipolitiikassamme on. Meillä on hyvin vakavia kannustinongelmia, kommentoi Kangas. 

Kankaan mukaan perustulosta eniten hyötyvät sellaiset ihmiset, jotka voisivat saada töitä, mutta nykyjärjestelmä ei sitä kannusta ottamaan vastaan.

– VATT on selvittänyt, paljonko vuokralla asuvan yksinhuoltajan pitää tienata, jotta hän saisi ansiotuloistaan saman nettotulon, kuin hän saisi sosiaalituilla – kun henkilöllä on työmarkkinatuki, asumistuki ja mahdollisesti myös toimeentulotuki. Kun tuet vähenevät yhden suhde yhteen suhteessa työtuloon, niin pitää mennä aika korkeisiin ansiotuloihin, että töihin kannattaisi mennä. Tämä on todellisuus hyvin monen kohdalla.

Kannustaa vai passivoi?

Perustulon toivotaan lisäävän työnteon kannustavuutta, mutta se selviää vasta kokeilun myötä.

– Perustulo voisi nostaa muun muassa naisten työllisyysastetta, sillä satunnainenkin silpputyö kannattaisi. Mutta on myös esitetty, että naiset jäisivät kotiin hoitamaan lapsia ja tekisivät kotitöitä ansiotöiden sijasta. 

Kelassa ei uskota, että perustulo vähentäisi työttömien aktivointia nykyisestä. Kokeilusta odotetaan laajaa.

– Me yritämme saada mahdollisemman laajan otannan. Valtakunnallisella otannalla me voimme yleistää koko maan tasolle, mutta me haluamme tietää myös paikallistason vaikutukset, kertoo tutkimusjohtaja.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa