Nyt on se aika vuodesta, kun ilmassa leijailee siitepölyä. Toisaalta flunssiakin kiertää edelleen ja jossain määrin läpi vuoden. Miten allergian ja räkätaudin erottaa toisistaan?
Yllä olevalla videolla kerrotaan, miten siitepölyltä voi suojautua ja oireita helpottaa.
Flunssa eli nuhakuume syntyy, kun ylähengitysteihin tarttuu virus, joka aiheuttaa infektion. Kehon taistellessa taudinaiheuttajaa vastaan ihminen alkaa kärsiä perinteisistä räkätaudin oireista: nenän tukkoisuudesta, kurkkukivusta, yskästä, vilunväreistä, lihassärystä, joskus ehkä myös pienestä lämpöilystä tai kuumeesta.
Eniten flunssia kiertää talvella. Tauti saattaa mennä ohi muutamassakin päivässä, mutta tyypillisemmin se kestää runsaasta viikosta pariin viikkoon.
Allergian oireet johtuvat siitä, että elimistö erehtyy pitämään jotakin ulkoista tekijää, esimerkiksi siitepölyä, vaarallisena tunkeilijana, jota vastaan pitää hyökätä. Kun näin tapahtuu, elimistö erittää histamiinin kaltaisia kemikaaleja, mistä seuraa esimerkiksi nenän tukkoisuutta, vetistä vuotoa ja aivastelua.
Miten flunssan ja allergian erottaa toisistaan?
Yleisesti ottaen voi sanoa, että flunssa aiheuttaa yleensä hieman ikävämmän ja kaiken kaikkiaan sairaamman olon kuin allergia. Toisin kuin flunssaan, allergiaan ei kuulu esimerkiksi lihassärkyä, lämpöilyä tai kuumetta. Myös yleinen väsymys ja kurkkukipu ovat allergiassa harvinaisempia.
Kausiallergia lukuina
- Koivun ja lepän siitepöly allergisoi noin 15 prosenttia väestöstä
- Heinäkasvien siitepöly allergisoi noin 10 prosenttia väestöstä
- Pujon siitepöly allergisoi noin 5 prosenttia väestöstä
Lähde. Terveyskirjasto
Allergia sen sijaan kiusaa flunssaa useammin esimerkiksi vetistävinä ja kutiavina silminä.
Yhteinen ja yleinen oire molemmille on rään vuotaminen nenästä. Allergiassa räkä on kuitenkin koostumukseltaan selvästi juoksevaa ja kirkasta. Flunssaräkäkin voi olla kirkkaan juoksevaa, mutta yleensä se muuttuu ainakin taudin edetessä sitkeämmäksi ja värikkäämmäksi.
Allergian oireet kestävät niin kauan kuin ilmassa on allergian aiheuttajaa, yli kuukaudenkin. Tyypillisesti allergiakausi alkaa keväällä, mutta lajista ja kukinnoista riippuen se voi jatkua läpi kesän syksyyn asti.
Yksi tärkeimmistä tekijöistä, joka erottaa flunssan ja allergian toisistaan, on aika. Koska tavallinen flunssa harvemmin kestää yli kahta viikkoa, oireiden pitkittyessä on syytä mennä lääkäriin – siitepölyaikana syynä voikin olla allergia tai sitten jokin flunssatroppeja järeämpää hoitoa vaativa tauti.
Lähteet: Terveyskirjasto, Webmd, NIH, Business Insider