Siitepölyallergikot saattavat kärsiä oireista jo nyt. Asiantuntija kertoo, mistä ilmiössä on kyse.
Säässä on tapahtumassa käänne keväiseen suuntaan, mikä voi tietää allergisille ihmisille tukalia aikoja.
Allergia-, iho- ja astmaliiton Katariina Ijäs kertoi sunnuntaina Huomenta Suomessa ilmavirtauksilla olevan suuri vaikutus allergikkojen elämään.
– Saa nähdä miten keväinen sää vaikuttaa, että tuovatko ilmavirtaukset Keski-Euroopasta mukanaan kaukokulkeumana siitepölyä.
Turun yliopisto kertoi tammikuisessa tiedotteessaan pähkinäpensaan ja lepän kukkivan jo Keski-Euroopassa ja Isossa-Britanniassa.
Katariina Ijäksen mukaan siitepölyoirehtiminen tammi-helmikuussa ei ole kovin tyypillistä, mutta tänä vuonna Keski-Euroopan lämpimät olosuhteet ovat kuitenkin edesauttaneet allergiakauden aikaistumista.
Tammikuinen nuha tai nenän kutina ei siis välttämättä merkitse alkavaa flunssaa, vaan voi olla merkki siitepölystä.
Lue myös: Annukka Ahola joutui välttelemään koiria 40 vuoden ajan, kunnes siedätyshoito mullisti elämän – asiantuntijan mukaan allergioiden hoidossa on Suomessa "valuvika"
Moni ei tiedä olevansa siitepölyallergikko
Allergia-, iho- ja astmaliittoon on jo tullut yhteydenottoja, jossa ihmetellään oireiden varhaista alkamista.
– On tullut useampikin yhteydenotto, että mitä tämä nyt on. Oireet ovat kuin olisi siitepölyallergia, mutta täällä on pakkasta ja talviset olosuhteet. Sitten voimme kertoa, että kyllä, se on ihan mahdollista.
Useimmat allergikot tietävät etukäteen olevansa allergisia ja osaavat varautua esimerkiksi lääkityksellä. On kuitenkin myös monia suomalaisia, jotka eivät tunnista siitepölyallergiaa.
– Varsinkin jos oireet tulevat epätyypilliseen aikaan. Kyllähän moni keväällä tietää jo, että kohta, kun lumet sulaa, niin alkaa allergiakausi. Jos oireet eivät tule loogisesti keväällä, niin kyllä se yllätyksenä tulee.
Mistä tunnistaa siitepölyallergian? Katso videolta jutun yltä Katariina Ijäksen haastattelu Huomenta Suomessa.
Katso myös: Yhdeksän lääkkeetöntä vinkkiä siitepölyallergian hoitoon
1:43