Koronan lisäksi allergikkoja ja astmaatikkoja kiinnostaa kevään tämänhetkinen siitepölytilanne.
Korona on aiheuttanut ahdistusta erityisesti astmaatikkojen ja allergisten keskuudessa. Uutisaamussa koronan ja siitepölykauden aiheuttamista huolista keskusteltiin Allergia- ja astmaliiton asiantuntija Anne Vuorenmaan kanssa.
– Etelässä leppä rupeaa olemaan jo ohitse. Seuraavaksi sieltä putkahtaakin sitten koivu, joka meitä kaikista eniten niiskututtaa, Vuorenmaa kertoo.
Vuorenmaan mukaan siitepölyallergisia on noin 20 prosenttia suomalaisista. Kausi jatkuu pitkälle kesään. Lepän ja koivun jälkeen tulee vielä erilaiset heinäkasvit kesän mittaan, jotka myös allergisoivat monia.
Siitepölykausi alkoi poikkeuksellisen aikaisin
Leuto talvi johti tilanteeseen, jossa etelässä tuskin satoi edes lunta, kuin vasta viime viikkoina.
– Siitepölykausi on alkanut poikkeuksellisen aikaisin. Ensimmäisiä havaintoja lepän siitepölystä saatiin jo tammikuun lopulla, Vuorenmaa sanoo.
Tällöin Allergia- ja astmaliitto sai jo yhteydenottoja liittyen allergialääkityksen aloittamiseen.
– Nykyäänhän allergialääkkeet ovat niin helppoja, että antihistamiinitabletit voi aloittaa silloin, kun oireet alkavat, eli ei tarvitse mitenkään ennakoida, Vuorenmaa ohjeistaa.
"Allergia harvoin nostaa kuumetta"
Pärskimiset ja aivastelut täytyy kuitenkin hoitaa oikeaoppisesti. Julkisilla paikoilla aivasteleminen voi aiheuttaa tällä hetkellä erityistä paheksuntaa, vaikka se johtuisikin vain allergioista.
– Toki sitä allergikkona itse miettii, että olenko minä nyt saanut koronan? Vuorenmaa sanoo.
Aivastelu ja tukkoisuus ovat yleisiä siitepölyallergikon oireita ja ne toistuvat joka vuosi. Koronan aiheuttamat oireet voivat olla todella samankaltaisia allergiaoireiden kanssa.
– Allergia harvoin nostaa kuumetta, Vuorenmaa kuitenkin huomauttaa yhdestä erosta koronan ja allergian välillä.
Koskaan ei voi kuitenkaan täysin varma olla. Vallitseva tilanne on uusi ja siitä ei vielä tiedetä tarpeeksi. Lääkkeitä on hamstrattu apteekeista, koska monelle on noussut pelko siitä, että lääkkeet saattaisivat loppua apteekeista. Lääkkeiden hamstraaminen johtuu esimerkiksi siitä, että sosiaali- ja terveysministeriö on päättänyt rajoittaa keuhkoputkia avaavien lääkkeiden myyntiä.
– Ketään ei jätetä pulaan, Vuorenmaa muistuttaa.
Katso Allergia- ja astmaliiton asiantuntija Anne Vuorenmaan haastattelu kokonaisuudessaan yllä olevalta videolta!