Lasten lievissä allergioissa ruoka-aineen pysyvä välttäminen on usein turhaa. Nyt asia on päivitetty myös lääkäreille tarkoitettuun Käypä hoito -suositukseen. Lasten lievissä allergioissa siedätyshoidosta kotona on yhä enemmän hyviä tuloksia. Allergisoivan ruoka-aineen välttämistä suositellaan edelleen vaikeissa allergiatapauksissa.
Siedätyshoito ei sinänsä ole uutta, mutta lääkärit pystyvät aimpaa tarkemmin erottamaan lieviä ja vaikeita allergioita toisistaan erilaisissa vasta-ainemittauksissa ja altistumiskokeissa. Vaikeissa allergiatapauksissa ruoka-aineen välttämistä suositellaan edelleen.
HUS:n Iho ja allergiasairaalan vastaava ylilääkäri Mika Mäkelä painottaa, että siedätyshoitoa kotona suositellaan edelleen vain lievissä ruoka-aineallergiatapauksissa.
– Pitää olla asioihin perehtynyt lastenlääkäri, joka antaa ohjeistusta ja sen päätöksen, kenelle ylipäätään voidaan lähteä kokeilemaan kotona tällaista siedätystä tai altistusta. Se vaatii lääkäriltä kokemusta ja ruokavalio toteutetaan ammattilaisten ohjeiden perusteella.
– Varsinainen ruokasiedätys on kliinistä tutkimusta ja taas tämä, jossa perheitä ohjeistetaan lieväoireisen lapsen hoidossa, ei itse asiassa aivan tarkkaan ottaen ole edes ruokasiedätystä, Mäkelä linjaa.
Ruoka-aineallergiat ovat jatkuvasti lisääntyneet. Yksin HUS:n iho- ja allergiasairaiden lastenyksikössä käy vuosittain 11 000 potilasta. Ruoka-ainealtistuksia tehdään noin tuhat per vuosi.
Tulokset ruoka-ainesiedätyksessä ovat olleet hyviä.
- Yleensä sietokyky paranee, kun allergisoivaa ruoka-ainetta saadaan pieniä määriä hallitusti.
Ruoan siedätyshoito alkaa pienistä kokeiluista, jolloin seurataan alkavatko oireet, sanoo Mäkelä.
- Maitosiedätyksessä lähdetään siitä, että maitoa laimennetaan veteen ja ensimmäisillä hoitokerroilla otetaan vain muutama pisara. Pikkuhiljaa määrää kasvatetaan muutamia pisaroita, sen jälkeen muutamia millilitroja ja sitten lopuksi vasta pitkän ajan kuluttua kaksi desilitraa päivässä. Maitoa voi vaihtoehtoisesti sekoittaa pieniä määriä ruoka-aineisiin.
Aikuisten allergioiden hoidossa siedätystä ei suositella, sillä tutkimustietoa aiheesta ei juurikaan ole.
– Aikuispuolella on vielä todella vähän tutkittua tietoa. Olemme enemmänkin varovaisia tässä vaiheessa. Voi olla, että aikuisen immuunijärjestelmäkin on hieman erilainen.