Kodin pöpöpesäkkeitä ajatellesasi mieleesi juolahtavat ehkä vessanpönttö ja roskakori. Kiinnitä kuitenkin katseesi ilmiselviä paikkoja laajemmalle alueelle!
Vaikka wc-pönttö tuntuu ensimietinnällä kodin taatusti pahimmalta pöpöpesäkkeeltä, ovat tutkimukset toista mieltä. Esimerkiksi leikkuulaudassa voi olla jopa 200 kertaa enemmän ulostebakteereja kuin posliinipöntössäsi.
Tässäpä viisi kätevää desinfointistrategiaa, mitä tulee kodin pahimpiin bakteeripesiin!
1. Leikkuulauta: Viimeinen paikka, mihin haluat kassillisen bakteereja, on se pinta, jonka päällä leikkelet vihanneksia ja lihaa. Materiaalista riippuen leikkuulaudan puhdistus voi olla niinkin helppoa kuin sen pesu tiskikoneessa. Puinen leikkuulauta menee koneessa kuitenkin pilalle, joten huuhtele se kuumalla vedellä ja saippuapisaralla joka käytön jälkeen. Bambuleikkuulaudan puhdistat käytön jälkeen puhtaalla pesusienellä tai saippuavedellä. Odota, että lauta kuivuu ennen kuin laitat sen kaappiin. Puu- ja bambuleikkuulaudat desinfioit suihkauttamalla laudat ensin laimennetulla vetyperoksidilla ja heti perään väkiviinaetikalla. LUE MYÖS: Puhdista leikkuulautasi ekologisesti – kokeile sitruunaa
2. Pesusienet: Pesusienet ovat työtasojen pelastus, mutta ne keräävät itseensä mahdottoman määrän bakteereja. Sienen lämmin ja kostea pinta viettää päivät pitkät kosketuksissa ruoan ja lian kanssa – eli kolibakteereilla on täydelliset olosuhteet lisääntymiseen. Paras tapa pitää pesusienet pöpöistä vapaina on mikrottaa niitä kahden minuutin ajan kerran tai pari viikossa.
3. Keittiön hana: Kypsennät kananrintaa päivällistä varten ja laitat raa'an kanan pannulle. Käännät hanan päälle, peset kätesi saippualla ja jatkat ruoanlaittoa. Kuulostaako tutulta? Valitettavasti hanasi on tässä vaiheessa jo täynnä raa'asta kanasta lähtenyttä möhnää. Tällaiset ja vastaavat tilanteet muuttavatkin hanan kamalaksi bakteeritehtaaksi. Estääksesi tämän kannattaa erityisesti hana, mutta myös lavuaari, puhdistaa ja desinfioida kerran viikossa esimerkiksi ruokasoodan ja etikan avulla.
4. Hammasharjat: Suusi ei ole puhdas paikka, mutta sitä ei ole myöskään vessanpönttö. Ja pöntöstä lentelee huuhdeltaessa erinäisiä bakteereja hammasharjaasi, jos se kököttää lavuaarin reunalla sopivan matkan päässä. Muista siis pitää hammasharja kaukana vessanpöntöstä, esimerkiksi peilikaapissa. Älä epäröi myöskään ostaa uutta hammasharjaa sopivin aikavälein. Vanhoja harjoja voit käyttää vaikkapa siivoushommissa.
5. Pyyhkeet: Tämä ei ole mukava ajatus, mutta aina kun käytät esimerkiksi käsi- tai kylpypyyhettä, ihosolut tarrautuvat kankaaseen. Nämä solut ovat hyvää ravintoa bakteereille, jotka kukoistavat kosteissa ympäristöissä. Lisäksi siirrät nämä bakteerit takaisin ihollesi uudelleen pyyhettä käyttäessäsi. Puhdistaaksesi pyyhkeet pese ne todella kuumassa vedessä ainakin kerran viikossa.
Lähde: BrightNest