Alumiinitölkin ympäristötaakka on yhä selvästi suurempi kuin lasi- tai muovipullon. VTT:n tuoreen elinkaaritutkimuksen mukaan ympäristöystävällisin juomapakkaus on muovipullo. Vaikka alumiinitölkkien kierrättäminen on yleistynyt, tölkki on juomapakkauksena yhä ympäristöä kuormittavampi kuin muovi- tai lasipullo. Ongelmana on alumiinin valmistus, sillä sen aikana syntyy paljon hiilidioksidipäästöjä. -Karkeasti sanoen ympäristöystävällisin pienpakkaus on puolen litran PET- eli muovipullo. Sen etulyöntiasema lasipulloonkin verrattuna selittyy sillä, että se on kevyempi, mikä on ratkaisevaa kuljetusvaiheessa, VTT:n erikoistutkija Yrjö Virtanen summaa.
Lasi- ja muovipullon ympäristöystävällisyydessä ei muutoin ole suurta eroa. Molempien ympäristöystävällisyys perustuu uudelleentäyttöön, sillä lasipullo kiertää noin 30 ja muovipullo 20 kertaa. -Toisaalta tarkastelukulmasta riippuen alumiinitölkilläkin on etuja, sillä vesistöjen happikatoon sen valmistus ja käyttö ei vaikuta niin paljon kuin muovipullon. Yhteenlaskettuna se kuitenkin vaikuttaa muita enemmän elinympäristöömme, Virtanen kuvailee.
Päästöt vähentyneet
Kaikkien tutkittujen juomapakkausten koko elinkaaren aikainen ympäristökuormitus on silti pienentynyt selvästi viime vuosien aikana. Vuoden 1995 tietoihin verrattuna isoin laskennallinen alenema on tapahtunut rikkidioksidipäästöissä, jotka ovat pienentyneet pakkaustyypistä riippuen 20-60 prosenttia. Hiilidioksidipäästöjen väheneminen on ollut maltillisempaa, noin kymmenen prosentin luokkaa.
-Päästöjen pienentymistä voi pitää suhteellisen merkittävänä. Suunta selittyy lähinnä kuljetusten ja logistiikan kehittymisellä sekä esimerkiksi valmistusprosessien energiankäytön tehostumisella, Virtanen jatkaa. VTT:n ja Pakkausteknologin yhdistyksen keskiviikkona julkistamassa tutkimuksessa arvioidaan 0,3-0,5 litran alumiinitölkkien sekä muovi- ja lasipullojen ympäristövaikutuksia. Hankkeessa olivat mukana myös ympäristöministeriö ja Tekes.
(Mtv3-STT)