Samaan aikaan järjestetyissä presidentinvaaleissa on johdossa EU-myönteinen presidentti Maia Sandu.
Alustavien tulosten mukaan moldovalaiset ovat äänestäneet kansanäänestyksessä EU-jäsenyyttä vastaan. Keskusvaalilautakunnan mukaan ei-ääniä oli annettu 56 prosenttia ja kyllä-ääniä 44 prosenttia, kun runsaat 40 prosenttia äänistä oli laskettu.
Tulos on yllättävä, sillä mielipidetiedusteluissa valtaosa vastaajista kannatti maan EU-integraatiota. Kansanäänestyksessä moldovalaisilta kysyttiin, pitäisikö perustuslakia muuttaa niin, että EU:hun liittyminen kirjattaisiin lakiin kansalliseksi tavoitteeksi.
Lue myös: Haavisto MTV:lle: Moldovassa käydään nyt henkien taistelua Venäjän ja EU:n välillä
Samaan aikaan järjestetyissä presidentinvaaleissa istuva, EU-myönteinen presidentti Maia Sandu on johdossa. Hän oli saanut noin 35 prosenttia äänistä ja hänen Venäjä-mielinen päävastustajansa Aleksandr Stoianoglo noin 30 prosenttia.
Presidentinvaalit ratkaistaan todennäköisesti toisella kierroksella kahden viikon kuluttua, sillä kumpikaan ehdokas ei näyttäisi saavan vaadittua 50:tä prosenttia äänistä.
Muun muassa Sandu on syyttänyt Venäjää yrityksistä vaikuttaa Moldovan vaaleihin. Moldovan viranomaiset epäilevät, että jopa neljäsosaan äänestäjistä oli pyritty vaikuttamaan venäläisellä rahalla.
Moldovan poliisi paljasti Venäjän suuren mittaluokan vaalivaikuttamisoperaation lokakuun alussa. Poliisin johtajan Viorel Cernauteanun mukaan 150 000 ihmisen epäillään saaneen pankkisiirtoja Venäjältä. Äänioikeutettuja Moldovassa on reilu miljoona.
Poliisin mukaan vaikutusoperaation takana oli Venäjä-mieliseen suuryrittäjään ja entiseen poliitikkoon Ilan Shoriin linkitettyjä ihmisiä. Shor tuomittiin viime vuonna poissa olevana petoksesta. Hän on kiistänyt kaikki syytteet.