Älykellojen kolme kuningasta vertailussa: Katso mikä niistä kannattaa ostaa

Julkaistu 24.04.2016 09:00
Toimittajan kuva

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@teknavi.fi

@digipauli

Älykellomarkkinoilla on jo lukuisia vaihtoehtoja, mutta suurimmat valmistajat tarjoavat kiinnostavimmat vaihtoehdot. Vertailimme Apple Watchin, Huawei Watchin ja Samsung Gear S2:n ominaisuudet ja selvitimme, mikä kelloista antaa eniten ostamisen aihetta.

Älykellot ovat yleistyneet viime aikoina, mutta älypuhelinten kaltaista menestystarinaa niistä ei ainakaan vielä ole tullut. Kuluttajista osa pitää älykelloja turhina ja pitäytyy mieluummin perinteisessä rannekellossa.

Älykellon parhaita puolia on se, että se kertoo oleelliset asiat ilman, että kaikkea tarvitsee tarkistaa kännykän näytöltä.

Totuus kuitenkin on, että älykello voi helpottaa jokapäiväistä elämää etenkin käyttäjillä, joiden on vaikea pitää näppejä erossa kännykästään. Älykellon parhaita puolia on se, että se kertoo oleelliset asiat ilman, että kaikkea tarvitsee tarkistaa kännykän näytöltä. Käyttäjä näkee viestit ranteestaan ja voi päättää, mikä niistä vaatii älypuhelimen käyttöä.

Älykello on vielä harmittavan epäitsenäinen laite, sillä se on paritettava älypuhelimen kanssa. Täysin itsenäisenä kelloa voisi käyttää, jos siinä olisi oma sim-kortti. Tällaisia malleja on markkinoilla, mutta esimerkiksi Gear S2:n sim-kortillinen malli ei ole myynnissä Suomessa.

Hintansa puolesta älykello ei ole ylivoimaisen kallis hankinta. Applen, Huawein ja Samsungin kellomallien hinnat liikkuvat noin 400 eurossa.

Erä 1: Ulkonäkö

Rannekellon valinnassa ulkonäöllä on vielä enemmän merkitystä kuin älypuhelimen hankinnassa, sillä kelloa pidetään yleisesti myös asuvalintana. Tässä mielessä Huawei ja Samsung ovat vahvoilla. Apple Watch näyttää digivimpaimelta, jopa hieman lelumaiselta. Sen neliskanttinen muotokieli ei johdata ajatuksia arvokellojen maailmaan.

Pyöreällä kellotaululla varustetut Huawei ja Samsung näyttävät hyviltä, mutta Huawei ei ole parhaimmillaan mustana vaan vaatii näyttävämmän metallikuoren, jotta kellon muotoilu pääsee oikeuksiinsa.

Samsung Gear S2 sen sijaan onnistuu olemaan tyylikäs myös perusmustana. Samsung on osannut muotoilla kellonsa niin ajattomaksi, että se näyttää hyvältä juoksulenkillä tai puvun kanssa. Gear S2 on myös aavistuksen pienempi verrattuna melko paksuun Huawei Watchiin.

Erän voitto menee Samsungille.

Voittaja: Samsung Gear S2

Erä 2: Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmällä ei ole enää yhtä oleellinen merkitys älykellon ostajalle kuin vielä vuosi sitten. Tuolloin Applen iPhonen käyttäjälle ei ollut juuri muuta vaihtoehtoa kuin Apple Watch. Sen jälkeen Google on ilmoittanut, että sen Android Wear -käyttöjärjestelmä on yhteensopiva iPhonen kanssa. Alkuvuodesta Samsung kertoi, että Gear S2 soveltuu niin ikään iPhonen kaveriksi. IPhonen käyttäjät ovat siis saaneet kaivattuja vaihtoehtoja.

Jos käytät Gear S2:sta tai Huawei Watchia iPhonen kanssa, kokemus ei ole aivan yhtä hyvä kuin Apple Watchilla.

Jos käytät Gear S2:sta tai Huawei Watchia iPhonen kanssa, kokemus ei ole aivan yhtä hyvä kuin Apple Watchilla. Käyttäjä ei esimerkiksi voi vastata puheluihin kellon kaiuttimen kautta, koska esimerkiksi Gear S2 ei tue kyseistä toimintoa. Jotkin sovelluksista eivät välttämättä näytä sisältöä Huawei Watchin tai Gear S2:n näytöllä, jos ne on paritettu iPhonen kanssa. Android Wearin kohdalla ongelmana on, että kello näyttää ilmoitukset, mutta ei anna iPhone-käyttäjän reagoida niihin mitenkään. Näin ollen älykellon älykkyys jää melko vaillinaiseksi.

Samsung käyttää Gear S2:ssa Tizen-käyttöjärjestelmää, joka on sen omaa käsialaa. Tizen on helppokäyttöinen, selkeä ja mielestämme käyttömukavuudeltaan paras tämänhetkisten älykellojen markkinoilla. Toisaalta käyttöjärjestelmän helppoutta korostaa Gear S2:n pyöritettävä kellotaulun kehys, jonka avulla navigoidaan haluttuun toimintoon. Pyöritettävä kehys on nerokas ominaisuus, jollaista kilpailijat eivät ole vielä keksineet. Kehystä pyörittämällä pääsee kätevästi toiminnosta toiseen, ilman että käsi on jatkuvasti näytön edessä peittämässä näkyvyyttä. Kehyksen "portaat" voisivat kuitenkin olla hieman erottuvammat, sillä usein kehystä pyörittää vahingossa halutun toiminnon ohi.

Gear S2:n etuna on mahdollisuus vastata sähköposteihin suoraan kellon näytöltä käyttämällä pientä virtuaalinäppäimistöä. Käyttö on kuitenkin melko epämukavaa pienen koon takia, jolloin käsi tarttuu nopeasti älypuhelimeen. Suurin osa suosituista sovelluksista kuten Instagram ja Facebook lähettävät kelloon ilmoituksia, mutta sen enempää kellon käyttäjä ei näe avaamatta sovellusta älypuhelimestaan.

Apple luottaa kellossaan niin ikään omaan Watch OS -käyttöjärjestelmään, jossa on paljon hyvää, mutta myös outouksia. Päävalikko on sekoitus pieni kuvakkeita, jotka voi zoomata lähemmäksi kiertämällä kellon oikeassa reunassa olevalla kruunupainikkeella. Käytännössä kruunupainikkeen ja kosketusnäytön käytön yhdistelmä on hidas eikä toimi yhtä intuitiivisesti kuin esimerkaiksi iPhonen käyttöjärjestelmä. Onneksi merkittävä osa tärkeistä Apple Watchin toiminnallisuuksista löytyy pyyhkäisemällä näyttöä ilman kruunupainikkeen kiertelyä. Pidemmän päälle Applen käyttöjärjestelmää voi pitää kohtuullisen onnistuneena, vaikka päävalikon toteutuksessa on puutteita.

Apple Watchin käyttäjä voi vastata esimerkiksi tekstiviesteihin valmiiksi kirjoitetuilla viesteillä. Jos niistä ei löydy sopivaa, vaihtoehtona on viestin sanelu. Sanelu on mahdollista myös Gear S2:lla.

Sovellusilmoituksissa Apple Watch on etulyöntiasemassa ainakin Instagramin kohdalla. Kello näyttää Instagram-kuvia toisin kuin Gear S2.

Huawei Watchissa käyttöjärjestelmänä on Android Wear, joka on kehittynyt paljon käyttöjärjestelmän ensimmäisistä versioista. Android Wearin version 5.1.1 jälkeen kello sai uusia toimintoja kuten viestittelyn kahden Huawei Watchin välillä, iPhone-yhteensopivuuden ja tuen usean sormen kosketukselle.

Android Wear ei työnnä informaatiota käyttäjän silmien eteen yhtä näkyvästi kuin esimerkiksi Apple Watchissa, mikä voi olla hyvä tai huono asia. Sovelluslista avautuu kätevästi pyyhkäisemällä kellon näyttöä vasemmalta oikealle. Seuraava pyyhkäisy oikealle avaa pääsyn yhteystietoihin. Kontaktin napautus avaa valikon, josta voi vaita soiton yhteystietoon, sähköpostin lähetyksen tai tekstiviestin.

Android Wear on hieman yksinkertaisempi kuin Apple Watchin käyttöliittymä, mutta toisaalta Apple on onnistunut tekemään käyttöliittymän houkuttelevamman näköiseksi.

Voittajat: Gear S2, Apple Watch

Erä 3: Fitness-ominaisuudet

Älykellojen yksi eniten käytetyistä ominaisuuksista on aktiivisuuden mittaaminen ja kuntoilusovellus, joka löytyy jokaisesta vertailumme kellosta. Apple Watchissa ei ole omaa gps-vastaanotinta, mutta onneksi kellon askeltiheyteen perustuva juoksumatkan mittaus toimii kiitettävän tarkasti. Tarkin tulos saadaan kuitenkin vain, kun iPhonea pidetään mukana juoksulenkillä. Kello mittaa sykkeen ranteesta hyvällä tarkkuudella. Sykevyö ei ole merkittävästi tarkempi, mutta toisaalta rannemittauksen tarkkuus edellyttää, että kello on melko tiukasti kiinni ranteessa. Apple Watchin sykesensori ei läheskään aina tunnista sykettä välittömästi, vaan joskus lukemaa on odotettava kellon näytölle parikin minuuttia.

Aktiivisuutta Apple Watch mittaa automaattisesti päivän aikana, muistuttaen välillä liiasta istumisesta ja kannustaen, jos asetettu tavoite on lähellä toteutumista.

Gear S2:n aktiivisuusmittaus toimii pitkälti samoin kuin Apple Watchissa. Sykäykset ranteessa kertovat liiallisesta istumisesta ja kello kannustaa kiitettävästi saavuttamaan aktiivisuustavoitteen. Gear S2:n käyttäjä voi pitää kirjaa myös veden ja kahvin juonnista päivän aikana.

Kuntoilusovelluksen käyttöä rajoittaa Apple Watchin tavoin se, että Gear S2:ssa ei ole omaa gps-vastaanotinta. Kello mittaa sykkeen ranteesta ja sykkeen mittauksen voi määritellä siten, että sensori tarkistaa pulssin pitkin päivää. Tästä on hyötyä esimerkiksi silloin, jos käyttäjä haluaa pitää kirjaa leposykkeestään. Kello varoittaa, jos leposyke on epätavallisen korkea.

Huawei Watchissa aktiivisuuden mittaus on toteutettu yksinkertaisemmin. Kelloa ei ole varsinaisesti suunniteltu juoksijalle, vaikka mukana on Apple Watchista ja Gear S2:sta tuttu rannesykkeen mittaus. Huawei Watchissa sykemittaus ei ole aivan yhtä tarkka kuin Apple Watchissa. Myöskään Huawei ei ole sisällyttänyt kelloonsa gps:ää.

Voittaja: Samsung Gear S2

Erä 4: Yhteenveto

Apple Watch ja Samsung Gear S2 olisivat selkeämmin älykellovertailun voittajia, jos niissä oleville NFC-siruille olisi käyttöä Suomessa. Lähimaksaminen on jo käytössä, mutta suomalaiset pankit eivät vielä tue Applen ja Samsungin omia maksupalveluita. Odotettavissa on, että ainakin Samsung Pay on käytössä Suomessa tämän vuoden lopussa tai viimeistään ensi vuonna.

Apple Watchin näyttö vaikuttaa värikylläisimmältä, pitkälti käyttöjärjestelmän värikkyyden ansiosta.

Teknisesti kaikki vertailun kellot ovat huippuluokkaa. Näytön tarkkuus on hiuksen hienosti paras Huawei Watchissa, mutta käyttäjän kannalta erot ovat minimaalisia. Apple Watchin näyttö vaikuttaa värikylläisimmältä, pitkälti käyttöjärjestelmän värikkyyden ansiosta.

Apple Watchille on tarjolla useita Applen patentoimia rannekkeita, joista Teknavin toimituksen suosikki on lähes 150 euron arvoinen Milanese Loop. Hinta on kuitenkin monelle käyttäjälle liian suolainen.

Samsung ja Huawei tarjoavat niin ikään erilaisia rannekkeita ja molempiin kelloihin voi ostaa standardimallisia rannekkeita kelloliikkeestä. Apple Watchiin sen sijaan rannekkeet on ostettava suoraan valmistajalta.

Huawei Watchissa on vertailun kelloista isoin näyttö. Gear S2 on sen sijaan tyylikkään näköinen myös naisen ranteessa, pienemmän kokonsa ansiosta.

Vertailun voittajaksi nousee Samsung Gear S2, joka on selvästi tasapainoisin kokonaisuus.

Apple Watchin yksi parhaista teknisistä ominaisuuksista on erinomaisesti toimiva värinätoiminto. Kellon erilaisista värinähälytyksistä voi usein päätellä, mistä sovelluksesta ilmoitus tulee. Lisäksi esimerkiksi navigointi onnistuu harjoittelun jälkeen pelkkää värinäpalautetta aistimalla, ilman kartan vilkuilua.

Vertailun voittajaksi nousee Samsung Gear S2, joka on selvästi tasapainoisin kokonaisuus. Käyttöjärjestelmä on toimiva, pyöritettävä näytön kehys on nerokas keksintö ja esimerkiksi fitness-käyttöä ajatellen kellossa on mielenkiintoisia innovaatioita.

Huawei Watch on muotoilultaan onnistunut, mutta sen heikkoudet ovat edelleen osittain keskeneräiseltä tuntuvassa Android Wear -käyttöjärjestelmässä.

Apple Watch tulee aivan Samsungin kantapäillä. Kun kellon seuraava malliversio esitellään ensi syksynä, Apple voi nousta älykellomarkkinoiden kukkulan kuninkaaksi.

Huawei Watch on muotoilultaan onnistunut, mutta sen heikkoudet ovat edelleen osittain keskeneräiseltä tuntuvassa Android Wear -käyttöjärjestelmässä.

Voittaja: Samsung Gear S2

Huawei Watch
Hinta: Alkaen 350 euroa

Tykkäsimme
+ Muotoilu
+ Iso ja tarkka näyttö

Emme tykänneet
- Akun kesto
- Android Wear -käyttöjärjestelmä

Huawei Watch on muotoilultaan onnistunut, mutta sen heikkoudet ovat edelleen osittain keskeneräiseltä tuntuvassa Android Wear -käyttöjärjestelmässä.

Akun kesto ei ole yhdessäkään vertailumme älykelloista vielä riittävän hyvä. Gear S2 on tässä mielessä voittaja, mutta suhteellisen pienellä marginaalilla. Apple Watch kestää normaalissa käytössä päivän. Myös Huawei Watchin käyttäjän kannattaa varmistaa, että kello on aamulla täydessä latingissa. Gear S2 saatta kestää käytössä yli päivän, mutta viisainta on ladata sekin joka yö.

Voittaja: Samsung Gear S2

Tuoreimmat aiheesta

Vertailu