Amazonin vedenpinta on laskenut hälyttävästi, video häkellyttää – "Ilman vettä ei kukaan elä"

Brasiliassa Amazonin sademetsää halkovien jokien vedenpinta on laskenut voimakkaasti. Taustalla on viime vuoden ennätyksellinen kuivuus ja sitä seurannut poikkeuksellisen alhainen sademäärä. 

Vedenpinnan lasku aiheuttaa merkittäviä ongelmia jokien rannoilla eläville asukkaille. Rantapenkereillä asuvia ihmisiä kutsutaan ribeirinhoiksi – joen rantojen asukkaiksi. Joki on ribeirinhoille elinehto ja kulkuväylä. 

Etäisyys rannasta asumuksiin on nyt noin 800 metriä. Kuvitelkaa matka auringon paahteessa ihmisille, joilla on korkea verenpaine, sanoo paikallisen Paraizinhon yhteisön johtaja Joao Ferreira.

Monet asukkaat joutuvat nyt luottamaan paikallisten järjestöjen tuomaan juomaveteen. Myös paikallinen kauppias Rui De Almeida pyrkii kantamaan kortensa kekoon. 

Ilman vettä kukaan ei elä. Maksan itse vedestä, mutta en veloita paikallisilta penniäkään, De Almeida sanoo. 

Joen pinta on laskenut jo kuukausia

Joen pinta on laskenut kesäkuusta lähtien. Etenkin syrjäisille alueille joki on keskeinen kulkureitti, jota pitkin kuljetetaan niin ihmisiä kuin maataloustuotteita ja tavaroita. Vedenpinnan laskun myötä syrjäiset yhteisöt ovat vaarassa jäädä eristyksiin.

Meidän on vaikea kuljettaa tuotteitamme kaupunkiin. Kukaan ei ole fyysisesti siinä kunnossa, että pystyisi kantamaan tuotteita pitkiä matkoja, paikallinen asukas Rosicleia Gomes Vieira sanoo. 

Ihmisten lisäksi tilanteesta kärsivät myös alueen eläimet. Vedenpinnan lasku on johtanut kalojen kuolemiin, ja vaarantanut samalla monien kalastajien toimeentulon.  

Brasilian Geologian tutkimuslaitos (SGB) varoittaa, että vedenpinta tulee laskemaan edelleen historiallisen alhaiselle tasolle.   

Lue myös:

    Uusimmat