Amerikkalainen lääkeyhtiö Johnson & Johnson kertoi tänään keskeyttävänsä väliaikaisesti koronarokotekehityksen. Keskeytys koskee myös viimeisessä eli kolmannessa testivaiheessa olevaa rokotekokeilua.
Syyksi yhtiö kertoi koehenkilön sairastumisen, mutta tarkempia tietoja ei annettu.
THL:n ylilääkärin Hanna Nohynekin mielestä keskeyttäminen osoittaa sen, että kehitystyössä pidetään huolta vaaditusta turvallisuudesta.
– Keskeytys ei välttämättä merkitse yhtään mitään, muuta kuin kertoo meille sen, että tämän tutkimuksen turvallisuusseuranta täyttää ne kriteerit, mitä kansainvälisesti näin isoille rokotustutkimuksille asetetaan.
Usein sattumankauppaa
Nohynekin mukaan on hyvä, että niin sanotut turvallisuussignaalit tutkitaan tarkoin. Tutkinnan jälkeen kehitystä toivottavasti päästään jatkamaan. Tutkimuksessa rokotetaan 30 000 ihmistä ja lume rokotetaan toiset 30 000 ihmistä. Nohynekin mukaan on selvää, että erilaisia terveystapahtumia ilmenee.
– Kun tutkitaan kymmeniätuhansia ihmisiä hyvin lyhyen ajan sisällä, niin ilman muuta silloin heille tulee tapahtumaan erilaisia terveystapahtumia. Osa niistä on hyvin lieviä kuten tavallista flunssaa, osa voi olla jotain vakavaa. Riippuen ihmisen iästä, vakavien terveystapahtumien riski kohoaa.
Nohynekin mukaan tutkimuskielellä niin sanotut turvallisuustapahtumat ovat usein sattumankauppaa.
– Tutkimuksen turvallisuuskomitean tehtävänä on tarkastella sitä, että onko tällä tutkittavan tapahtumalla syy-seuraus-suhdetta itse rokottamiseen. Valtaosassa tapahtumista näin ei ole. Esimerkiksi jos tutkittava jää auton alle, niin silloin me harvemmin ajatellaan, että se johtui rokotuksesta. Mutta jos hän saa esimerkiksi vakavan infektion, herää kysymys, onko se rokotus voinut edesauttaa sitä.
Nohynekin mukaan on vaikeaa arvioida, kauanko keskeytys kestää.