THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo koronarokotteen monivaiheisen hyväksymisprosessin varmistavan mahdollisimman turvallisen rokotteen.
Euroopan lääkeviraston mukaan ensimmäiset koronarokotteet voivat saada viranomaishyväksynnän EU-alueella jo ennen joulua. Lääkeviraston johtajan mukaan rokotteiden käsittelyn nopeutusta ei ole tehty turvallisuuden kustannuksella.
Ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden- ja hyvinvoinnin laitokselta sanoo ihmisten voivan luottaa siihen, että myyntiluvan saaneet koronarokotteet ovat turvallisia. Nyt uutisissa olleet rokotteet ovat tehotutkimusvaiheessa, jota ennen on tutkittu muun muassa rokotteiden aiheuttamia solumuutoksia eläimillä sekä vasta-aineiden syntymistä sadoilla ihmisillä.
– Rokotteet, joista nyt puhutaan, ovat tehotutkimusvaiheen lopussa. Siellä ei ole noussut suurta turvahuolta. Kun tutkitaan kymmeniä tuhansia ihmisiä, ja turvallisuus näyttää edelleen hyvältä, voimme erinomaisen hyvin luottaa siihen, että rokote on todennäköisesti turvallinen, Nohynek sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.
Hän lisäsi, että haittavaikutukset ovat silti mahdollisia.
– Aina on se mahdollisuus, että rokotteesta on joku hyvin harvinainen haitta, joka ei tule esille edes isoissa tutkimuksissa, vaan vasta myöhemmin laajassa käytössä. Siksi meillä pitää olla hyvä kansallinen turvallisuusseuranta, jotta mahdolliset harvinaiset tapahtumat löydetään.
Hanna Nohynek: Uutta koronarokotetta ei olla antamassa lapsille (juttu jatkuu videon jälkeen)
0:40
Iäkkäimmät halukkaimpia ottamaan koronarokotteen
Helsinkiläisessä kauppakeskuksessa tänään tehdyssä gallupissa kävi ilmi, että osa odottaa koronarokotteen lopettavan pitkän, rajoitusten mukanaan tuoman piinan, osa puolestaan pitää rokottamista lähes turhana. Ihmisten vastaukset kuulet videolla jutun alussa.
Hanna Nohynek sanoo gallup-vastausten heijastelevan ihmisten omia kokemuksia.
– Ne, joilla on kokemusta kovasta taudista, haluavat todennäköisesti rokotteen itselleen ja läheisilleen. Ne, joilla ei ole kokemusta, eivät pysty tekemään riskianalyysia siitä, mikä on heidän riskinsä saada tauti, ja kuinka hyvin rokote toimisi heillä.
THL kysyi viime keväänä kolmessa kyselytutkimuksessa yli 18-vuotiaiden suomalaisten asennoitumista koronarokotteeseen.
– 70 prosenttia sanoi, että ottaisi rokotteen, jos sitä heille suositeltaisiin. Mitä vanhempi ihminen oli, sitä todennäköisemmin hän ottaisi rokotteen. Olimme tulokseen oikein tyytyväisiä, Nohynek totesi.