Amerikkalaistutkimus: Uniapnealla ja vaikealla koronataudilla selvä yhteys

Tällaisia ovat uniapnean oireet 0:50
Tunnistatko oireet? Tällaisia ovat uniapnean tuntomerkit.

Koronaviruksen aiheuttama sairaus on vakavampi ihmisillä, joilla on taipuvuutta uniapneaan tai muihin hengitystieongelmiin nukkuessa, kertoo tuore amerikkalaistutkimus.

Asia käy ilmi Yhdysvaltain Clevelandissa sijaitsevan akateemisen lääkieteellisen keskuksen, Cleveland Clinicin tutkimuksesta.

Lääkärit tutkivat 5 402 uniapneasta kärsivän oireita, joista kolmasosa testattiin koronapositiiviseksi. Tutkijat huomasivat selkeän yhteyden vaikean koronaviruksen aiheuttaman taudin ja uniapnean välillä.

Uniapneapotilaat joutuivat muita todennäköisemmin sairaalahoitoon koronaviruksen takia. Myös kuolleisuus uniapneapotilaiden keskuudessa oli suurempaa kuin muiden ihmisten.

Tutkimus kuitenkin osoitti, että koronavirus ei tartu uniapneasta kärsivään ihmiseen helpommin kuin muihin.

Tutkimusta tehneiden lääkäreiden mukaan ei ole myöskään selvää, vähentäisikö uniapneaa helpottavat hoitokeinot, kuten esimerkiksi CPAP-hengityslaite myös vakavan koronaviruksen aiheuttaman taudin oireita.

Uniapnean ja koronaviruksen yhteyttä tutkittu aikaisemmin myös Suomessa

Uniapnean ja vaikean koronataudin yhteyttä on tutkittu aikaisemmin myös Suomessa. Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) ja Turun yliopiston tuoreesta tutkimuksesta kävi ilmi, että 29 prosentilla sairaalahoitoon koronataudin vuoksi keväällä joutuneista oli jo aiemmin diagnosoitu uniapnea.

Uniapnea on unen aikana tapahtuva hengityshäiriö, jolloin ihminen saa unenaikaisia hengityskatkoksia. Pituudeltaan muutaman sekunnin tai jopa yli minuutin pituiset hengityskatkokset johtuvat ylähengitysteiden osittaisesta ahtautumisesta. Tavallisesti katkos päättyy korahdukseen ja nukkujan havahtumiseen.

Uniapnea diagnosoidaan unirekisteröinnin perusteella.

Lähde: Reuters

Lue myös:

    Uusimmat