Kaatopaikalle viedystä hevosesta otettu kuva on herättänyt keskustelua kaatopaikkakäytännöistä. Alunperin Facebookissa julkaistu pysäyttävä kuva kuopan reunalla makaavasta eläimestä levisi pian myös tiedotusvälineisiin.
Asiassa ei kuitenkaan ole mitään ihmeellistä, sanoo pääkaupunkiseudun jätehuollosta vastaavan HSY:n ympäristöpäällikkö Juha Uuksulainen. Ämmässuon kaatopaikka on nimittäin pääkaupunkiseudun ainoa paikka, joka ottaa vastaan kuolleita eläimiä.
– Harvakseltaan sinne tuodaan suuria eläimiä, yleensä ne ovat viranomaisten toimittamia liikenneonnettomuuksissa kuolleita tai lopetettuja hirviä ja peuroja. Isojen eläinten raatoja tuodaan ei nyt viikoittain, mutta ehkä kuukausittain, Uuksilainen sanoo.
Hevonen jäi kaivannon reunalle vahingossa
Eilisessä tapauksessa oli kyseessä asiakkaan kaatopaikalle toimittama hevonen. Asiakas oli ajanut eläimen kaivantoon omalla ajoneuvollaan.
– Tässä tapauksessa huomioarvoa lisäsi se, että hevonen oli jäänyt montun reunalle. Jos auto tai peräkärry ei ole sellainen, jolla pystyy kippaamaan, voi se olla vähän hankalaa. Hevonenkin on kuitenkin painava, eikä sitä enää voi käsipelillä siirrellä.
Uuksulainen kuitenkin korostaa, että eläintä ei vain jätetä kaatopaikalle makaamaan.
– Käytäntö on se, että raato sijoitetaan kaivantoon ja se peitetään. Tässä tapauksessa kuvan ottaneet olivat saapuneet paikalle puoli tuntia hevosen tuomisen jälkeen, eikä sitä oltu ehditty vielä peittää.
Säädösten mukaan kaatopaikalle tuodut eläimet peitetään "vähintään päivittäin", Uuksulainen kertoo.
– Tämä on tärkeää, koska muuten sinne alkavat kerääntyä kaikenlaiset haittaeläimet kuten rotat ja lokit. Peittäminen suoritetaan siis vähintään päivän kuluessa, mutta ajankohta riippuu tietysti myös siitä, milloin sopiva kalusto on vapaana.
"Poissa silmistä, poissa mielestä"
Uuksulainen korostaa, että kaatopaikka on kuolleelle suurelle eläimelle monilla alueilla ainoa vaihtoehto.
– Kaatopaikka on turvallinen sijoituspaikka, koska se on pohjustettu. Vedet puhdistetaan ja kaasut otetaan talteen. Hevosia ja muita eläimiähän saa myös haudata maahan, mutta ei pohjavesialueelle. Ainakin pääkaupunkiseudulla Ämmässuo on hevoselle paras paikka.
HSY:n ympäristövastaava hieman ihmettelee asiasta syntynyttä kohua, sillä kyseessä on vanha ja vakiintunut käytäntö. Hän kuitenkin ymmärtää, että eilen julkaistu kuva sai monet ihmettelemään menettelyn asianmukaisuutta.
– Poissa silmistä, poissa mielestä, Uuksulainen toteaa.