Ammattilainenkin hämääntyi Suomessa liikkuvasta iPhone-väärennöksestä – näin tarkistat, onko omasi aito

ihpone
Olisitko tunnistanut, että musta puhelin on väärennös?Juhana Tuomisto
Julkaistu 24.11.2017 13:08

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Suomessa on havaittu käytettyjen iPhonien joukossa vakuuttava feikkipuhelin. Asiantuntija hämmästyi tajutessaan, että hänen käsissään oli väärennös.

Juhana Tuomisto hämmästyi toden teolla avatessaan huoltoliikkeeseensä tuotua iPhone 7:ää näytönvaihtoa varten. Täysin aidon näköisen iPhonen sisältä paljastui ikävä yllätys.

– Huomasin, ettei iPhonen näyttö aukea samalla tavalla kuin sen kuuluisi. Näyttöpaneeli käännetään aidossa puhelimessa sivulle ja niin sanottu puhelimen rauta jää kiinni alarunkoon. Tässä tapauksessa piirilevyt sun muut olivat kiinni näyttölevyssä. Sisällä oli jotain ihan muuta kuin Applen rautaa, kertoo Juhana Tuomisto.

iphone takakansa

Väärennöksessä "rauta" on kiinnitetty puhelimen takakannen sijaan näytön taakse. Kuva: Juhana Tuomisto

Asiakas oli tuonut hänelle korjattavaksi väärennetyn iPhone 7:n, jonka oli ostanut tori.fi-verkkosivulta. Päällisin puolin puhelimesta ei pystynyt mitenkään sanomaan, ettei kyseessä ollut aito iPhone.

Aiemmin Tuomisto on törmännyt selkeästi havaittaviin puhelinväärennöksiin. Näin vakuuttavia feikkipuhelimia hän ei ole kuitenkaan ennen nähnyt.

Näin tunnistat, onko iPhone feikki

Aidon iPhonen näyttöpaneeli käännetään avattaessa sivulle. Tällöin puhelimen sisällä oleva tekniikka jää kiinni takakanteen.

Väärennettyä iPhonea ei saa linkitettyä Apple-tiliin.

Väärennöksessä Android-käyttöliittymä on naamioitu iOS-käyttöliittymäksi. Mikäli mahdollista, vertaa puhelinta aidoksi tietämääsi iPhoneen.

Muista myös, että halvalla saa harvoin hyvää puhelinkaupoilla.

Väärennöksen tunnistaminen erityisen haastavaa

– Ulkoisia eroja ei juurikaan ole. Siinä vaiheessa väärennöksen tunnistaa, kun puhelinta pääsee käyttämään ja kokeilemaan. Feikki-iPhonea ei pitäisi pystyä linkittämään Apple-tiliin, eli käytännössä iCloud ei toimi. Muuten feikkiä ei voi juurikaan erottaa aidosta. Itsekin olen pyörinyt 15 vuotta puhelimien kanssa ja minulle tuotti vaikeuksia löytää laitteista eroja ulkoisesti, Tuomisto kertoo.

Väärennetyn iPhonen käyttöjärjestelmä on todennäköisesti Android, jonka päälle on tehty iOS:n näköinen käyttöliittymä. Käyttöjärjestelmä kuitenkin näyttää hyvin aidolta, vaikka pieniä eroja fonteista ja kuvakkeista voi löytää.

Ongelmallisinta väärennöksen havaitseminen on henkilölle, joka ei ole ennen käyttänyt iPhonea.

– Voisi sanoa, että jopa mahdotonta, täsmentää Tuomisto.

iphoine

Musta väärennös on hyvin saman näköinen kuin valkoinen, aito iPhone. Kuva: Juhana Tuomisto

"Halpaa ja hyvää ei ole samassa paketissa"

Jos puhelimensa epäilee olevan väärennös, kehottaa Tuomisto kiikuttamaan laitteen valtuutetun huoltoliikkeen tarkistettavaksi. Mikäli puhelin havaitaan väärennökseksi, asiasta on hyvä ilmoittaa poliisille. Tuoteväärennösten myyminen on rikos.

– Näitä feikki-iPhoneja myydään esimerkiksi eBayssa ja AliExpressissä 70–100 euron hintaan. Ebayn ilmoituksissa epäaitoudesta yleensä ilmoitetaan selkeästi. Jos sellaisen lähtee tilaamaan ulkomailta, tietää lähes sataprosenttisesti tilaavansa väärennöksen, Tuomisto kertoo

Väärennöksen jälleenmyynti on rikoksen lisäksi harmillista huiputetulle ostajalle. Feikkipuhelin on aitoa heikkolaatuisempi, siihen ei tule valmistajan takuita, eikä sitä saa linkitettyä Apple-tiliin.

– Itse en halunnut kytkeä väärennöstä omaan kotiverkkooni, mutta epäilisin, ettei myöskään App Store toimi feikkipuhelimessa. Eli se toimii puhelimena, nettinä ja kamerana. Sovelluksia siihen on vaikea ladata laillisista lähteistä, sanoo Tuomisto.

Hän muistuttaakin netissä ostoksia tekeviä asiakkaita valppaudesta.

– Halpaa ja hyvää ei ole samassa paketissa. Jos tulee vastaan tilanne, jossa 1000 euron puhelinta myydään 200 euron hintaa, pitäisi hälytyskellojen soida.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Aamulehti.

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Digi