Huijattu Jyrki haluaa nyt varoittaa muita suomalaisia petollisista iPhone-väärennöksistä, joita myydään aitoina esimerkiksi kuluttajien suosimalla Tori.fi -verkkosivulla.
MTV kertoi aiemmin tänään, että Suomessa on havaittu käytettyjen iPhonien joukossa vakuuttava feikkipuhelin. Nyt puhuu helsinkiläinen Jyrki Romppainen. Hän on yksi iPhone-huijauksen kohteeksi joutuneista suomalaisista.
Romppainen teki vuosi sitten Tori.fi:stä vastustamattoman löydön: iPhone 6S, jonka hinta oli neljäsosa uudesta. Miinuksena oli, ettei puhelimen asetuksia ollut mahdollista vaihtaa suomen kielisiksi. Tarjous ei herättänyt miehessä epäilyjä.
– Jokainen myy sillä hinnalla, millä haluaa, toteaa Romppainen.
Soittaessaan ilmoituksen tekijälle Romppainen tavoitti huonoa suomea puhuvan miehen. Kaupoista Helsingin Vuosaaressa sovittiin.
Romppaista tapaamaan saapui suomalainen vanhempi naishenkilö, ja mies sai käsiinsä edullisen, erehdyttävästi iPhone 6S:n näköisen puhelimen.
– Puhelin paljastui feikiksi, kun avasin sen kotona. Olen korjaillut ammatikseni puhelimia jo 2000-luvun alusta asti, joten tiedän, mitä oikean sisältä pitäisi löytyä, hän sanoo.
Aidon iPhonen tunnistaa avatessa esimerkiksi siitä, että puhelimen sisällä oleva tekniikka on kiinni puhelimen takaosassa, ei näyttöpaneelin takana.
Väärennös paljastuu vasta käyttöjärjestelmästä
Päältäpäin Romppaisen iPhonea on vaikea tunnistaa väärennökseksi. Napit ja logot ovat paikallaan – ainoastaan takaosan CE-merkintä on virheellinen. Tavallisen ihmisen onkin haastava nähdä päältäpäin, onko puhelin aito vai ei.
Käyttöjärjestelmästä voi sen sijaan havaita, että kyseessä on väärennös.
– Softa on täysin erilainen, vaikka sitä on yritetty tehdä saman näköiseksi. Feikissä on Android-järjestelmä ja aidossa iOS, kertoo Romppainen.
Väärentäjät kuitenkin muuttuvat alati taitavammiksi, eikä välttämättä edes asiantuntija tunnista feikkiä aidosta. Aitoutta voi testata yrittämällä linkittää iPhonen Apple-tiliin. Väärennöksellä tämä ei toimi.
”Ainahan on maksettava oppirahat”
Romppaista itseään huiputetuksi joutuminen harmittaa. Väärennöksen myyjää hän ei enää tavoittanut jälkikäteen.
– Kyllähän se kyrsi, mutta ainahan on maksettava oppirahat. Oli kuitenkin ensimmäinen ja viimeinen feikki, jonka ostan.
Onneksi puhelimesta irtoaa edes jotain iloa: Romppainen irrotti väärennetyn iPhonen näytön hyötykäyttöön.
Valppautta kaupoilla
Romppaisen ostama väärennös ei ole ensimmäinen eikä viimeinen väärennös, joka Suomessa liikkuu. Mies muistuttaa käytettyjä puhelimia ostavia tekemään kaupat kasvotusten.
– Ikinä ei saa lähettää rahoja etukäteen, hän painottaa.
Kasvokkain tavatessa puhelinta voi testata omalla sim-kortilla.
– Kaikkia vikoja ei näinkään tavallinen pulliainen löydä. Laitteissa on paljon toimintoja, jotka pitää osata tarkistaa oikein varmistaakseen niiden toimivuuden. Mielestäni olisi erittäin hyvä, että kaupat tehtäisiin esimerkiksi myyjän osoitteessa, eikä missään kadulla. Silloin myyjän jäljittäminen on helpompaa, sanoo Romppainen.
Varminta aidon puhelimen ostaminen on kuitenkin liikkeestä.