Mummot ja viimeisin teknologia ovat monessa tapauksessa kuin väärin päin asetetut magneetit - ne hylkivät toisiaan.
Ns. "perinteinen perus-mummo" ei halua käyttöönsä uutta älykännykkää, vaikka kuinka perustelisi miten hyödyllisiä ominaisuuksia ne nykyään sisältävät. Vanhalla perustason Nokialaisella mennään, vaikka akkukaan ei kestäisi enää tuntia kauempaa. Kuulostaako tutulta?
Mutta entäpä, jos tekniikkakammoiselle mummolle tarjotaankin varta vasten senioreiden tarpeisiin kehitetty kännykkä, jossa on ennen kaikkea pyritty huomioimaan helppokäyttöisyys?
Juuri tähän kohderyhmään Doro on kääntänyt katseensa Liberto 825 -Android-luuria kehittäessään.
Edeltäjänsä kaltainen, joskin hieman päivitetty:
Doro Liberto 825
-Käyttöjärjestelmä: Android 5.1
-Takakamera: 8MP. LED-salama
-Näyttö: 5 tuumaa (1280 x 720)
-Muisti: 8Gt muisti, ylimääräinen muistikorttipaikka
-Muuta: Avunpyyntöpainike, lataava pöytäteline, FM-radio, GPS, 4G-ominaisuus, yhteensopiva kuulotaitteen kanssa (HAC)
-Mitat: 145,8 x 72,5 x 10,1 mm, 159 grammaa
-Puheaika 15 tuntia
-Hinta: 300 e
Doro Liberto 825 muistuttaa niin ulkoisesti kuin käytännön ominaisuuksiltaankin vuosi sitten testipöydällämme vieraillutta Liberto 820 -mallia.
Ominaisuuksia on kuitenkin päivitetty: Näyttö on uutuudessa suurempi ja tarkempi, käyttöjärjestelmäversio on uudempi ja mukana on myös nopeammat 4G-yhteydet.
Suuremman näytön takia uutuus on myös fyysisesti aiempaa kookkaampi ja lisäksi se on hieman painavampi. Suurentunut näytön koko on kuitenkin tervetullut lisä iäkkäämpiä käyttäjiä ajatellen.
Ennallaan laitteessa on mm. pelkistetty käyttöliittymä, sekä ikäihmisille erittäin hyödyllinen avunpyyntöpainike. Painike sijaitsee laitteen takana ja sitä painamalla ennakkoon valituille yhteyshenkilöille voi soittaa hätäpuhelun ja jättää avunpyyntöviestin sijaintitietoineen yhtä nappia painamalla.
Laite on lisäksi yhteensopiva kuulolaitteiden kanssa.
Edeltäjänsä tavoin Liberto 285 sisältää kahdeksan megapikselin takakameran. Laadullisesti kamera jää kuitenkin selvästi jälkeen nykyisten huippupuhelimien rinnalla.
Android-käyttöjärjestelmä vahvasti peitelty, mutta ei kokonaan
Doron käyttöliittymä on rakennettu Googlen Android 5.1 -käyttöjärjestelmän päälle.
Android-järjestelmä Google-säätöineen kuitenkin pulpahtelee ajoittain pelkistetyn käyttöliittymän takaa, mikä saattaa kummastuttaa ja haitata mahdollisimman helppoa käyttökokemusta janoavaa käyttäjää.
Parhaimmillaan Doro neuvoo kiitettävän perusteellisesti käyttäjäänsä, mutta pahimmillaan taas luurin käyttö vaikuttaa siltä, että mukana on kaksi päällekkäistä käyttöjärjestelmää, jotka eivät elä täysin kitkatonta yhteiselämää.
Päästetään tekniikasta vihastunut mummo vauhtiin
Doron Liberto 825 -puhelinta kokeilee oheisella videolla 71-vuotias isoäiti Anneli, jolla ei ole koskaan ollut minkäänlaista kiinnostusta tietokoneisiin tai tietotekniikkaan.
Puhelimena hänellä on ollut vuosia vanha Nokian perusluuri, jolla voi kyllä soittaa puheluita, mutta ei juuri muuta.
Hän ei ole koskaan itse asentanut mitään tietotekniikkalaitetta käyttöön ja karsastaa vahvasti tällaisia tilanteita.
Annelilla on ollut jonkin aikaa käytössään Android-tabletti, mutta senkin käyttö on jäänyt äärimmäisen vähäiseksi, koska kiinnostusta ei ole ollut.
Anneli on omien sanojensa mukaan ”täysi käsi tekniikan kanssa ja lähinnä vihaa kaikkea uuteen tekniikkaan perehtymistä”. Hän on siis osuva koehenkilö testaamaan helppokäyttöiseksi mainostettua senioripuhelinta.
Doro Libertoa mainostetaan helppokäyttöiseksi luuriksi. Päätimmekin kokeilla, miten älypuhelimia vihaava 71-vuotias isoäiti pärjää kyseisen kapulan kanssa.
Annoimme mummolle viisi perustehtävää, jotka puhelimella pitäisi tehdä ilman ylimääräistä apua:
1. Asenna puhelin käyttöön
2. Soita luurilla tuttavallesi
3. Ohjelmoi laitteelle turvanumero, jonka kautta apua voi hälyttää pelkkää avunpyyntöpainiketta painamalla
4. Surffaile MTV:n uutissivuille
Testistä kuvatulta videolta näkyy miten tottumaton käyttäjä selviää annetuista tehtävistä senioriluurin avulla.
Doro Liberto 825 -mainosvideo: