Suomen työttömyyden kasvu on ollut aivan Euroopan kärkipäätä, ja yt-neuvottelut ovat kurittaneet useaa alaa. MTV Uutiset soitti ammattiopistoihin ja kysyi, mille alalle kannattaisi kouluttautua, jos haluaa työllistyä tulevaisuudessa?
Sosiaali- ja terveysalan koulutus on ollut monelle selvä valinta, koska alan työllistymisnäkymät ovat erittäin hyvät. Entä jos kyseinen ala ei kiinnosta?
Stadin ammattiopiston koordinoiva opinto-ohjaaja Riitta Ristlakki ei epäröi kauaa, ennen kuin hän alkaa listaamaan muitakin aloja, joilla työllisyysnäkymät ovat hyvät.
– Meidän opiskelijoistamme työllistyvät hyvin painoviestinnän, metallialan ja prosessiteollisuuden alojen opiskelijat. Nuorilla vaan ei ole juurikaan tietoa näistä aloista, Ristlakki kertoo.
Ammattiopistot miettivät kevään aloituspaikkojen määrät tarkkaan ja tutkivat tilastoja lähes suurennuslasin kanssa. Oulun Seudun ammattiopistossa on tutkittu työllisyysennusteita jo ensi vuoden aloituspaikkoja silmällä pitäen.
– Parhaat näkymät ovat tietysti sosiaali- ja terveysalalla, mutta vaikka rakennusalan voisi sanoa olevan lamassa, kyllä valmistuneet opiskelijat ovat työllistyneet yllättävän hyvin: jopa 80 prosenttia on ilmoittanut todennäköisesti työllistyvänsä valmistuttuaan, OSAO:n ennakointijaoksen puheenjohtaja Alpo Kaisto kertoo.
Myös Helsingissä ollaan samoilla linjoilla rakennusalan noususta.
– Meidän tietojemme mukaan varsinkin korjausrakentamisessa olisi tulevaisuudessakin töitä tiedossa, vaikka rakennusalalla ei nyt mene kovin hyvin nyt, Ristlakki sanoo.
Prosessialan kerrotaan olevan nosteessa myös Oulussa.
Kone- ja metalliala on ammattiopistojen mukaan tulevaisuuden ala niin pääkaupunkiseudulla, Lapissa, Pohjois-Pohjanmaalla kuin Keski-Suomessakin.
– Meillä kone- ja metalliala kuitenkin vähän laahaa hakijoiden suhteen. Nuoret eivät ehkä koe sitä omakseen. Tai sitten he eivät vielä ole ymmärtäneet, että se on tulevaisuuden ala, kertoo Jyväskylän ammattiopiston koulutuspäällikkö Minna Ahokas.
Alojen kannattavuudessa alueellisia eroja
Eri alojen työllistäminen on tietysti myös hyvin aluekohtaista. Se, mikä työllistää Helsingissä opiskelevia, ei välttämättä toimi esimerkiksi Oulussa.
– Painoviestinnässä meillä on aivan toisenlaiset näkymät kuin Helsingissä. Täällä logistiikka-alan työllistyminen taas on nosteessa, koska kaupan rakenne on muuttunut niin paljon. Verkko-ostoksia tehdään paljon ja se lisää jakelua, Kaisto sanoo.
Pohjois-Pohjanmaalla oma tulevaisuuden työllistäjänsä on esimerkiksi maatalous. Kaiston mukaan alueella tullaan tulevaisuudessa kaipaamaan uusia maatalouden ammattilaisia.
– Vaikka maatalouden tilanne onkin nyt heikko, kyllä ennusteet näyttävät, että tulevaisuudessa Pohjois-Pohjanmaa kaipaa lisää maatalouden työntekijöitä. Tässä näkyvät nämä alueelliset erot.
Torniossa sijaitsevan ammattiopisto Lappian opinto-ohjaaja Kaisu Liiten kertoo heiltä valmistuneiden leipuri-kondiittorien työllistyneen hyvin viime vuosina.
– Myös ajoneuvoasentajat ja turvallisuusalalta valmistuneet ovat työllistyneet hyvin. Kunhan he ovat uskaltaneet lähteä etsimään töitä muualta, Liiten sanoo.
Kaiston mukaan kokit ja tarjoilijat työllistyisivät myös, mutta alalle hakevia ei ollut viime keväänä yhtä paljon kuin aiempina vuosina.
– Hakijamäärissä tapahtunut pudotus oli huomattava ihan valtakunnallisesti. Töitä löytyisi, mutta hakijoita ei ollut. Tietysti kyseessä olisivat vuoro- ja pätkätyöt, Kaisto pohtii.