Ammattitaitosuoja on sana, jota tähän mennessä monen ei ole tarvinnut miettiä. Se on tarkoittanut sitä, että mitä tahansa työtä ei tarvitse ottaa vastaan.
Vuoden alussa tilanne on toinen; kolmen kuukauden kuluttua on otettava vastaan kokoaikatyötä, vaikka sen palkka olisi pienempi kuin ansiosidonnainen työttömyyskorvaus.
– Tämä on uusi linjaus. Tarjotusta työstä kieltäytyminen ilman hyväksyttävää syytä tuo 60 päivän seuraamuksen eli karenssin, sanoo Pohjanmaan TE-toimiston johtaja Helvi Riihimäki.
Työstä voi kieltäytyä ja työvoimatoimisto harkitsee perusteita yksilöllisesti.
– Perusteeksi ei kuitenkaan käy se, että työstä saatava palkka on pienempi kuin ansiosidonnainen korvaus, kertoo Riihimäki.
Luultavaa on, että työnantaja valitsee siivoojaksi mieluummin ammattitaitoisen laitoshuoltajan kuin työttömän insinöörin, mutta teoriassa paikat ovat avoimia kaikille.
– Valinnan tekee aina työnantaja, korostaa Riihimäki.
Työttömien lisäksi monet liitot ovat jo kritisoineet uutta lakia. Markkinointi- ja mainosala on kysellyt, joutuuko työtön myyntipäällikkö nyt provisiopalkkaiseen puhelinmyyjän työhön. Ammattiliitto Pro:sta kerrotaan, että jäsenistö on lähinnä järkyttynyttä.
– Kauhua tämä on herättänyt jäsenistössä, se on selvä. On kysytty, mikä järki tässä on, sanoo palvelusektorinpäällikkö Else-Mai Kirvesniemi Prosta.
Taustalla kohtaanto-ongelma
Hallituksen päätöksen taustalla on fakta, jonka mukaan avoimet työpaikat ja työttömät eivät kohtaa. Näin on myös Pohjanmaan alueella.
– Meillä oli viime vuonna yli 40 000 työtöntä ja noin 18 000 avointa työpaikkaa, kertoo Helvi Riihimäki Pohjanmaan TE-toimistosta.
Avoimia työpaikkoja oli paitsi tuotannossa, palvelualoilla, kaupan alalla, hoiva-alalla ja insinöörityön saralla, myös sesonkitöissä.
– Alkutuotannossa, turkistarhoilla ja kasvihuoneissa, jatkaa Riihimäki.
Näillä aloilla on jatkuvasti työvoimapula, vaikka työttömyys olisi kuinka korkea.
– Tietysti meillä on semmoisia työtehtäviä, joihin ei tahdo löytyä tekijöitä. Voidaan puhua työhöntuloammateista, joiden kautta on mahdollisuus edetä yrityksessä seuraavan tason tehtäviin. Eli ei se aina ole huono ratkaisu sekään, arvioi Riihimäki.
Uudesta laista huolimatta tilanne saattaa olla jatkossa sama.
– Moni joutuu miettimään sitä, kannattaako mieluummin olla jonkin aikaa ilman työttömyyskorvausta ja jatkaa rauhassa sen toisen, ehkä enemmän oman alan työn etsimistä, arvioi Pron Kirvesniemi.
Hän muistuttaa, että tarjotut kokoaikatyöt eivät houkuttele palkallaan.
– Moni miettii, että voiko niin pienellä palkalla elää, sanoo Kirvesniemi.
Muutos jakaa mielipiteitä
Kaivinkoneenkuljettaja Johan Björk on tullut työvoimatoimistoon selaamaan työpaikkoja. Hän joutui lomautetuksi ja mieli halajaisi töihin. Uusi säännös ei silti saa kiitosta häneltä.
– Jos joutuu työttömäksi, niin kyllähän se korvaus pitää ehdottomasti saada tulojen mukaan, sen mukaan mitä on ansainnut. Minusta ei tarvitse hyväksyä huonompituloista työtä, sanoo Björk.
Työtä etsii myös nigerialaislähtöinen Akinsanya. Hän harmittelee sitä, että työtä on vaikea saada ilman kielitaitoa.
– Minä voisin tehdä mitä tahansa työtä, mutta huono suomen kielen taito on esteenä, sanoo Akinsanya.
Yrityspuolella uusi linjaus lienee tervetullut, jos kärsitään työvoimapulasta. Toinenkin syy nousee esiin.
– Kun itse olen mainostoimistoalan yrittäjä, niin aivan hyvin tuolta liiketalouden puolelta tai sairaanhoidon puolelta saattaa löytyä osaavia tekijöitä tai innovatiivisia kavereita, uskoo mainostoimistoalan yrittäjä Sami Kallvikbacka.
TE-toimistosta muistutetaan, että uuteen linjaukseen sisältyy myös ”katumuskuukausi”. Jos on tullut karenssi päälle, sen saa vielä pois omin voimin.
– Jos itse etsii uuden työn kuukauden sisällä karenssista, se poistuu, huomauttaa Riihimäki.
Oikaisu 3.9. klo 10.35: Poistettu nigerialaislähtöisen Akinsanyan sukunimi jutusta.