Amnesty: Israelin tuhoja siviilikohteissa Gazassa tutkittava sotarikoksena

Israelin armeijan tuhoja siviilikohteissa Gazan itäisellä raja-alueella on tutkittava sotarikoksena, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tutkimukseensa nojaten.

Järjestön mukaan Israelin armeija näyttää syyllistyvän siviilikohteiden järjestelmälliseen tuhoamiseen raja-alueella, jossa maa pyrkii laajentamaan niin kutsuttua puskurivyöhykettään.

Amnesty sanoo, että Israelin viranomaiset myöntävät itäisen raja-alueen tuhot, mutta perustelevat niitä turvallisuustoimenpiteinä, joiden tarkoituksena on suojella israelilaisia uusilta hyökkäyksiltä.

– Minkäänlaisen "puskurivyöhykkeen" luominen ei saa tarkoittaa alueilla asuvien palestiinalaissiviilien kollektiivista rankaisemista, Amnesty Internationalin kansainvälisen tutkimus- ja vaikuttamistyön johtaja Erika Guevara-Rosas sanoo tiedotteessa. 

– Israelilla on velvollisuus noudattaa kansainvälistä oikeutta.

90 % raja-alueen rakennuksista tuhottu

Amnestyn mukaan yli 90 prosenttia raja-alueen rakennuksista on tuhottu tai ne ovat vaurioituneet vakavasti lokakuun 2023 ja toukokuun 2024 välisenä aikana. 

Noin 16:ta prosenttia Gazan pinta-alasta vastaavalla puskurivyöhykkeellä asuu yli 11 000 palestiinalaista siviiliä, järjestö sanoo.

Amnesty kertoo tutkineensa useita satelliittikuvia ja raja-alueella kuvattuja videoita. 

Järjestön mukaan osa tutkitusta materiaalista oli Israelin armeijan sotilaiden sosiaalisessa mediassa julkaisemia kuvia ja videoita.

Lue myös:

    Uusimmat