Gazan kaistalla Israelin ilmaiskuissa tuhoutuneita asuinrakennuksia tulisi käyttää todisteina Gazan väestöön kohdistuneesta kansanmurhasta, sanoo YK:n edustaja.
YK:n asumisasioita käsittelevä erityisraportoija Balakrishnan Rajagopal sanoo X-viestipalvelussa, että Kansainvälisen tuomioistuimen (ICJ) tulisi ottaa huomioon tuhoutuneet asuinrakennukset sekä tuhojen laajuus Gazan kaistalla todistusaineistona kansanmurhasyytöksissä Israelia vastaan.
Hän viittasi viestissään Etelä-Afrikan kansanmurhasyytöksiin Israelia vastaan.
Lue myös: Israel sallii YK:n arviointiryhmän pääsyn Gazan kaistan pohjoisosiin, kertoi Yhdysvaltain ulkoministeri
Etelä-Afrikka vei asian YK:n alaiseen Kansainväliseen tuomioistuimeen (ICJ) ennen vuodenvaihdetta.
Rajagobal viittasi satelliittitietoja keräävän Damage Mapping Group -palvelun tietoihin, joiden mukaan Gazan kaupungissa ja sen ympäristössä olevista rakennuksista noin 70–80 prosenttia on joko vaurioitunut tai tuhoutunut.
Koko Gazan kaistalla on Rajagobalin mukaan joko vaurioitunut tai tuhoutunut noin puolet rakennuksista.
ICJ aloittaa kansanmurhasyytösten käsittelyn
Israel ja Etelä-Afrikka kohtaavat oikeudessa Hollannin Haagissa tällä viikolla, jolloin asian käsittelyn on määrä alkaa.
ICJ:n mukaan julkiset kuulemiset asiasta järjestetään torstaina ja perjantaina.
Yli 80-sivuisessa hakemuksessaan Etelä-Afrikka on kehottanut tuomareita määräämään Israelin välittömästi keskeyttämään sotilasoperaationsa Gazassa.
Lue myös: Asuinrakennus ja sairaala tuhottu Gazassa – Israel: Eliminoimme 40 terroristia
Etelä-Afrikan mukaan Israelin operaatiot ja toimet ovat luonteeltaan kansanmurhanomaisia, koska niiden "tarkoituksena on tuhota merkittävä osa palestiinalaisten kansallista ja etnistä ryhmää".
Israel on kiistänyt Etelä-Afrikan syytökset, jotka ovat saaneet kaikua myös Lähi-idässä ja muualla maailmassa. Israel on kutsunut syytöksiä "absurdeiksi".
– Kuinka traagista, että sateenkaarikansa, joka ylpeilee taistelulla rasismia vastaan, taistelee juutalaisvastaisten rasistien puolesta, Israelin hallituksen tiedottaja Eylon Levy sanoi eilen uutistoimisto AFP:n mukaan.
– Ei. Etelä-Afrikka. Me emme ole (syyllistyneet) kansanmurhaan, vaan Hamas, sanoi myös Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu AFP:n mukaan.
Yli kolme kuukautta kestäneen sodan aikana Gazassa on kuollut äärijärjestö Hamasin valvoman alueen terveysministeriön mukaan pitkälle yli 23 000 ihmistä.
Israel aloitti massiiviset iskunsa Gazan kaistalle lokakuun alussa sen jälkeen, kun Hamas ja muut palestiinalaiset äärijärjestöt hyökkäsivät Israelin puolelle, surmasivat Israelin mukaan yli 1 100 ihmistä ja ottivat noin 250 panttivankia.
Blinken: Israel päästää YK-ryhmän Gazan pohjoisosiin
Israelissa vieraillut Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi tiistaina pitävänsä Etelä-Afrikan kansanmurhasyytöksiä perusteettomina, kertoi muun muassa yhdysvaltainen PBS-uutiskanava.
Blinken sanoi, että Israel sallii YK-ryhmän lähettämisen Gazan kaistan pohjoisosiin, jotta ryhmä voi tehdä arvionsa palestiinalaisten turvallisesta paluusta alueelle.
Tänään Blinken tapaa myös palestiinalaishallinnon johtajan Mahmud Abbasin, kertoi AFP.
Yhdysvallat on sanonut toivovansa, että Länsirannan palestiinalaishallinto ottaisi hallintoonsa myös Gazan kaistan sen jälkeen, kun nykyinen konflikti Israelin ja äärijärjestö Hamasin välillä on rauhoittunut.
Yhdysvaltojen mielestä tästä voisi siirtyä asteittain kahden valtion rauhanratkaisuun ja vaalien järjestämiseen.
Pääministeri Benjamin Netanjahun hallinto vastustaa ajatusta kiivaasti, mutta Blinken otti sen esille eilen vierailullaan Israelissa.
– Israelin on lopetettava toimet, jotka heikentävät palestiinalaisten kykyä hallita itseään tehokkaasti, Blinken sanoi.