YK: Israel ja Hamas syyllistyneet sotarikoksiin – Israel myös rikoksiin ihmisyyttä vastaan

YK:n selvityksen mukaan sekä Hamas että Israel ovat syyllistyneet sotarikoksiin sodan aikana, kertoo uutistoimisto Reuters.

YK katsoo Israelin myös tehneen rikoksia ihmisyyttä vastaan Gazan sotilasoperaation aikana, koska siviilejä on kuollut niin valtavia määriä.

– Siviiliuhrien valtavat määrät Gazassa ja infrastruktuurin laajat tuhot olivat väistämätön seuraus (Israelin) strategiasta, jonka tarkoituksena oli aiheuttaa mahdollisimman suurta vahinkoa, YK:n raportissa todetaan.

Israelin valitsema strategia ei myöskään ollut YK:n mukaan suhteellinen tai erotellut kohteita. Varotoimet eivät myöskään olleet riittäviä. Israel on pommittanut Gazaa käytännössä päivittäin yli puolen vuoden ajan.

YK teki osapuolten toimista kaksi raporttia. Yksi keskittyi Hamasin 7. lokakuuta tekemään hyökkäykseen ja toinen Israelin sotilasoperaatioon, joka oli vastaus Hamasin hyökkäykseen.

Israelin ja Hamasin sodassa tapahtuneita sotarikoksia ovat YK:n mukaan muun muassa kiduttaminen, murhaaminen ja ihmisten epäinhimillinen tai julma kohtelu.

Israelin myös katsotaan syyllistyneen nälänhädän käyttämiseen aseena, mikä on sotarikos. Raportin mukaan Israel ei toimittanut välttämätöntä määrää ruokaa, vettä, suojaa ja lääkkeitä Gazassa asuville. Tämän lisäksi Israel esti muita tahoja toimittamasta näitä välttämättömyystarvikkeita.

Israelin YK-lähettiläs Meirav Eilonon todennut olevansa eri mieltä raportin kanssa. Hänen mukaansa väitteet Israelin tekemistä rikoksista ovat osoitus "Israelin vastaisesta poliittisesta agendasta". Hamas ei ole tiettävästi vielä kommentoinut raportteja.

Hamasin lokakuun 7. päivänä tekemien hyökkäysten jälkeen on konfliktissa kuollut yli 36 000 palestiinalaista sekä yli 1 500 israelilaista ja ulkomaalaista, sanoi Lähi-idän rauhanprosessin erikoiskoordinaattori Tor Wennesland YK:n mukaan.

YK:n raportit perustuvat uhrien ja todistajien haastatteluihin, satoihin lausuntoihin, satelliittikuviin, lääketieteellisiin raportteihin ja todennettuihin avointen lähteiden tietoihin, Reuters kertoo.

Toisinaan YK:n valtuuttamien elinten keräämät todisteet ovat olleet pohja sotarikossyytteille. Myös Kansainvälinen rikostuomioistuin voi käyttää niitä.

Lue myös:

    Uusimmat