Dome Karukosken ohjaama Tom of Finland -elokuva kertoo taiteilija Touko Laaksosen tarinan.
Touko Laaksonen eli nuoruutensa aikana, jolloin homoseksuaaliset teot olivat rikos. Seksuaalisen suuntautumisen paljastaminen oli riski, joka saattoi rikostuomion lisäksi johtaa perheyhteisöstä ulossulkemiseen, työpaikan menettämiseen ja jopa väkivaltaan.
– Elokuva on tärkeä, monikerroksinen ja koskettava kuvaus ihmisestä, joka on suurimman osan elämästään joutunut peittämään tärkeän osan minuuttaan, seksuaalisen suuntautumisensa. Elokuva on ihmisoikeusteko: se tekee näkyväksi seksuaalivähemmistöihin kohdistuneen syrjinnän historiaa, sanoo Amnesty Internationalin Suomen osaston ihmisoikeustyön johtaja Pia Puu Oksanen.
Touko Laaksonen piirsi eroottisia fantasioitaan viihdyttääkseen itseään ja tukeakseen ystäviään. Provosoivat, mutta usein humoristiset teokset levisivät vähitellen kaikkialle maailmaan.
Niiden merkitys maailmanlaajuiselle homoyhteisölle ja sen identiteetille on ollut huomattava. Monet taidemuseot ovat ottaneet niitä kokoelmiinsa ja niitä on julkaistu kirjoina.
– Laaksonen ei pitänyt itseään vapaustaistelijana, mutta sellainen hänestä tuli. Hänen kuvissaan homomiehet voivat olla iloisia ilman häpeää tai syyllisyyttä. Suomen Kaarinasta kotoisin olevan pojan kuvien voima on muuttanut koko maailman kaikille paremmaksi paikaksi, kertoo elokuvan käsikirjoittaja Aleksi Bardy.
Tom of Finland -elokuvan päärooleissa nähdään näyttelijät Pekka Strang, Lauri Tilkanen ja Jessica Grabowsky.