On jatkosota, sotilaat ovat väsyneitä ja menettämässä toivonsa. Miesten arvostama upseeri virittää kuorolaulun, joka vie ajatukset toisaalle.
Elokuvan kohtaus voisi olla Tuntemattomasta sotilaasta sillä erotuksella, että tässä pääsankari on Touko Laaksonen – sittemmin homoeroottisesta kuvastostaan maailmankuuluksi tullut taiteilija Tom of Finland.
Dome Karukosken elokuvassa Laaksonen (1920–1991) on urhea sotilas, pidetty ihminen ja sinut itsensä kanssa aikana, jona hänen rakkautensa oli lainvastaista ja siksi salassa pidettävää. Hän on sivistynyt mies ja luontainen kosmopoliitti, lahjakas myös muusikkona. Sodasta hän sai vapaudenristin ansioistaan tulenjohtoupseerina Helsingin ilmatorjuntarykmentissä.
– Pidin siitä ihmisestä, johon tutustuin roolia tehdessä. Seksuaalisuus ei ollut hänelle mikään ristiriita. Hän tiesi olevansa mitä on jo alle kymmenenvuotiaana ja hän hyväksyi sen, luonnehtii nimiroolia elokuvassa näyttelevä Pekka Strang.
Maailmalla tunnettu taiteilijanimi Tom of Finland syntyy, kun mainostoimistossa työskentelevä Laaksonen lähettää piirroksiaan yhdysvaltalaislehteen vuonna 1956. Siitä alkoi hänen matkansa menestykseen, vaikka lehden työntekijä arveleekin, että "Tom of Sweden myisi paremmin".
– Hän oli nähnyt kuolemaa jo parikymppisenä. Luulen, että se muokkaa tapaa katsoa elämää. Tietty pelko hälvenee, koska ymmärtää, että tämä voi loppua hetkenä minä hyvänsä. Se on varmasti muokannut hänen suhdettaan elämään, itseensä ja muihin ihmisiin. Kaikille ei käynyt näin hyvin, Strang pohtii.
Vaikutteita mainoksissa
Elokuvassa homoerotiikka tulee Laaksosen piirroksiin sodan jälkeen, viihdykkeeksi, kun koetut kauhut ahdistivat. Pullistelevat lihakset, pyöreät pakarat ja seksikkäät univormut hymyilyttivät taiteilijaa, siinä missä myös kiihottivat.
Karukosken mielestä Tom of Finland ei ole vaikuttanut vain homojen itsetuntoon, myös heteromiesten seksuaalisuus on avartunut.
– Nykyään on ok, että nuori kundi ottaa itsestään seksikkäitä kuvia Instagramiin. Se muutos, jossa Tom on ollut vaikuttamassa, koskee kaikkia riippumatta siitä, oletko homo- tai heteroseksuaali tai mikä tahansa.
Myös mainosmaailma on kahminut inspiraatiota taiteilijan töistä, hyvä esimerkki on muun muassa Tommy Hilfigerin Rafael Nadal -kampanja.
– Tärkeä sanoma Tomin taiteessa ja tässä elokuvassakin on, että seksi on hauskaa ja kaikilla on siihen oikeus. Siinä ei ole mitään hävettävää.
Salainen rakkaus
Suomen lisäksi elokuvassa liikutaan Berliinissä ja Los Angelesissa, josta tuli Tom of Finlandin koti. Elokuva kertoo myös Laaksosen ja hänen elämänkumppaninsa Veli "Nipa" Mäkisen rakkaustarinan. Parisuhde pysyi salassa sukulaisiltakin, vaikka miehet asuivat vuosikausia yhdessä.
Strang ja Veliä näyttelevä Lauri Tilkanen eivät tunteneet entuudestaan, mutta yhteinen sävel syntyi kuvauksissa nopeasti.
– Päätimme, että katsotaan toisiamme silmiin ja jätetään kaikki muu pois. Sitä kai se rakkaus on, Strang sanoo.
Touko Laaksosen harras toive oli tulla tunnustetuksi Suomessa, mutta sitä hän ei ehtinyt elinaikanaan kokea. Strangin mielestä on upeaa, että Laaksosen elämäntyö saa tunnustuksen juuri tänä vuonna, kun tasa-arvoinen avioliittolaki tulee voimaan ja itsenäinen Suomi täyttää sata vuotta.