Amnesty vetosi Palloliittoon MM-isännän kritisoiduista toimista – näin jalkapallopomo Ari Lahti vastaa

8:25img
Amnesty vetosi Palloliittoon MM-isäntä Qatarin siirtotyöläisten puolesta – näin jalkapallopomo Ari Lahti vastaa.
Julkaistu 18.11.2020 09:27

MTV URHEILU – STT

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vetoaa Qatarin siirtotyöläisten puolesta myös Palloliittoon. Amnestyn mukaan työntekijöiden asema on jalkapallon 2022 MM-kisoihin valmistautuvassa Qatarissa edelleen huono.

Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti vastaa Amnestyn vetoomukseen pääkuvan videolla.

Amnesty vetoaa Kansainväliseen jalkapalloliittoon Fifaan ja kansallisiin lajiliittoihin, jotta nämä vaatisivat Qatarissa työlainsäädäntöön tehtyjen uudistusten toimeenpanoa ja valvontaa.

LUE MYÖS: Näkökulma: Miksi teit sen, Litti? Jari Litmasen Qatar-suitsutus oli kierteinen vapaapotku omaan maaliin

Qatarin kisoja rakentavien siirtotyöläisten oikeuksia on arvosteltu koko MM-hankkeen ajan. Amnesty kiittelee tuoreessa MM-kisojen analyysissä maassa tehtyjä uudistuksia, mutta katsoo, ettei niitä ole saatettu riittävästi käytäntöön.

– Vuoden 2017 jälkeen Qatarin hallitus on esitellyt joukon siirtotyöläisten oikeuksiin liittyviä uudistuksia työlainsäädäntöön. Maassa on esimerkiksi luovuttu vaatimuksesta, jonka mukaan työntekijöillä tulisi olla työnantajan lupa lähteä maasta tai vaihtaa työpaikkaa, Amnesty kertoo analyysissään.

– Uudistukset ovat tervetulleita, mutta niiden toimeenpano ja valvonta on täysin riittämätöntä. Monien siirtotyöläisten arjessa uudistukset eivät näy vielä mitenkään, eivätkä työnantajat edelleenkään joudu vastuuseen työntekijöidensä kaltoinkohtelusta.

Painetta kansallisista lajiliitoista

Amnestyn mielestä Fifan pitäisi MM-kisojen järjestäjänä varmistaa, että ihmisoikeuksia kunnioitetaan kisavalmisteluissa ja kisojen aikana.

Amnesty on vedonnut asiassa yli 20 kansalliseen lajiliittoon. Se toivoo liittojen laittavan painetta Fifaan, jotta se käyttäisi vaikutusvaltaansa Qatarin hallintoon.

– Maailmanmestaruuskisojen stadioneilla työskentelevät työntekijät ovat edelleen vaarassa joutua kaltoinkohtelun uhreiksi. Fifan täytyy ottaa voimakkaampi rooli, että työntekijöiden tilanne paranee. Tätä viestiä myös Palloliiton täytyy viedä eteenpäin, Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson korostaa järjestön tiedotteessa.

Tuoreimmat aiheesta

Jalkapallo