Siirtotyöläisten oikeuksia koskevat uudistukset ovat pääasiassa pysähtyneet Qatarissa sen jälkeen, kun piskuinen öljyvaltio järjesti jalkapallon miesten MM-turnauksen viime vuoden lopulla, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tuoreessa raportissaan.
Amnesty muistuttaa, että kisoja edelsi satojen tuhansien siirtotyöläisten hyväksikäyttö, mutta Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa ja Qatar eivät ole lupauksistaan huolimatta maksaneet siirtotyöläisille korvauksia.
– Sadat tuhannet siirtotyöläiset ovat menettäneet rahansa, terveytensä ja jopa henkensä samalla, kun Fifa ja Qatarin viranomaiset pakoilevat vastuutaan. Kisoista on kulunut vuosi, eikä epäkohtien korjaamiseksi ole toimittu likimainkaan riittävästi, Amnestyn Suomen-osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson sanoi tiedotteessa.
Kritisoitu MM-turnaus oli Fifalle rahasampo, sillä se teki kisoista ennätyksellisen 7,5 miljardin dollarin potin. Johansson patistaa Fifaa ja Qataria toimiin.
– Qatarin hallituksen täytyy sitoutua työntekijöiden aseman parantamiseen välittömästi, ja Fifan ja Qatarin täytyy yhdessä sopia hyvitysohjelmasta kaikille ihmisoikeusloukkauksista kärsineille siirtotyöläisille.
Työntekijöiden oleskelua kontrolloidaan
MM-kilpailut vuonna 2010 saanut Qatar solmi Kansainvälisen työjärjestön kanssa 2017 työlainsäädännön uudistuksiin liittyvän sopimuksen, joka sisälsi muun muassa sortavasta kafala-järjestelmästä luopumisen. Amnestyn mukaan uudistusten toimeenpano ja ihmisoikeusloukkausten ehkäisy oli sopimuksesta huolimatta kuitenkin riittämätöntä MM-kisapaikoilla.
Amnestyn haastattelutietojen perusteella siirtotyöläiset voivat nykyään poistua Qatarista vapaasti, mutta työpaikan vaihtaminen vaatii edelleen usein työnantajan suostumusta. Työnantajat myös kontrolloivat työntekijän oleskelua. Muita Amnestyn esiin nostamia ongelmia ovat muun muassa siirtotyöläisten alhainen palkkataso sekä palkkojen varastaminen, joka on Qatarissa yleisin siirtotyöläisten hyväksikäytön muoto.
Fifa on myöntämässä vuoden 2034 MM-kilpailut Qatarin naapurimaalle Saudi-Arabialle, sillä hakukilpailuun ei ilmaantunut määräaikaan mennessä yhtäkään muuta maata. Selvitysten mukaan Saudi-Arabian ihmisoikeustilanne on vielä Qatariakin heikompi.