Navalnyi oli Venäjällä mahdollisesti ainoa todellinen uhka Putinille, arvioi MTV Uutisten ulkomaantoimituksen päällikkö Mirja Kivimäki.
Vangitun venäläisen oppositiojohtaja Aleksei Navalyin, 47, kerrotaan kuolleen Siperiassa sijaitsevalla vankileirillä. Asiasta on kertonut Venäjän vankilaviranomainen.
Venäläistietojen mukaan Navalnyi olisi tullut huonovointiseksi kävelyn jälkeen ja menettänyt tajuntansa. Ensihoitajat olivat yrittäneet elvyttää häntä yli puoli tuntia, uutisoi Reuters nojaten venäläismedia Interfaxiin.
Lue myös: Vankilaviranomaiset: Aleksei Navalnyi on kuollut
Navalnyin kuolintapa on vielä epäselvä, mutta se tiedetään, että hän on kärsinyt vankeudessa vakavista terveysongelmista.
– Vankilaolot ovat olleet erittäin karut. Hän on ollut monta kertaa syömälakossa pitkiäkin aikoja. Navalnyi on itse kuvaillut vankilaoloja luonteeltaan psykologiseksi väkivallaksi, kertoo MTV Uutisten ulkomaantoimituksen päällikkö Mirja Kivimäki.
Navalnyin viimeisistä viikoista on saatavilla hyvin vähän tietoa.
– Tietoa on pantattu aika johdonmukaisesti, jopa hänen asianajajillaan on ollut vaikeuksia olla Navalnyin kanssa yhteyksissä, Kivimäki kertoo.
Lue myös: Tämä oli Navalnyin viimeinen videoitu esiintyminen
Uutiset Navalnyin kuolemasta nojaavat tällä hetkellä vielä Venäjän antamiin tietoihin ja Navalnyin edustajat ovat kertoneet, etteivät he ole saaneet asiasta vahvistusta.
Miten Venäjän antamiin tietoihin tulisi suhtautua?
– Toki tämä sinänsä pitää paikkansa, jos hän on nopeasti menettänyt tajuntansa, sehän ei ole mitenkään ristiriidassa sen kanssa, miten häntä on kohdeltu vankilassa ja hänen terveytensä oli jo valmiiksi huonolla tolalla, Kivimäki painottaa.
Kivimäen mukaan kuolemaa voi siis pitää varmana, sillä on vaikeaa keksiä motiivia kummankaan osapuolen valehteluun.
Putinin viimeinen vastavoima poissa
Venäjän uutistoimisto Tassin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin on saanut tiedon Navalnyin kuolemasta. Onko odotettavissa, että Putin kommentoi kuolemaa jollain tavalla?
– Putin on kautta linjan noudattanut sellaista viestintälinjaa, ettei hän mainitse vastustajiensa nimiä lainkaan, jos mahdollista. Hän ei esimerkiksi puhu Volodymyr Zelenskyistä nimellä juuri lainkaan ja on myös välttänyt sanomasta Navalnyin nimeä.
Kivimäen mukaan Navalnyin kuolema on tietyssä mielessä jälleen yksi naula arkkuun sen osalta, millainen maa Venäjästä on tullut.
– Jos miettii kaikkia näitä poliittisia toimijoita, jotka ovat saaneet surmansa, se on pitkä lista. Täytyy ottaa huomioon sekin, että suurin osa näistä ihmisistä ei välttämättä ole mitään demokratia-aktiiveja, vaan heillä on yksinkertaisesti intressiristiriita Venäjän kanssa.
Kivimäki muistuttaa, ettei Navalnyi ole ollut "enkeli poliittisilta kannoiltaan" ja useassa asiassa hänen näkemyksensä erosivat jyrkästi lännen kanssa. Navalnyi muun muassa hyväksyi Krimin miehittämisen vuonna 2014, hän käytti kovaa kieltä maahanmuuttajista ja hänellä oli äärinationalistisia ajatuksia, joita hän myöhemmin kuitenkin hillitsi.
Navalnyi oli kuitenkin ehkä ainoa henkilö Venäjällä, joka pystyi kokoamaan riittävästi väkeä taakseen ollakseen oikea uhka Putinille.
– En keksi kuka se nyt voisi Venäjällä olla, Kivimäki sanoo.
1:56