Navalnyin kuolema: Venäjän viranomaisten selitykset "paskapuhetta", arvioi suomalaistutkija

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Jussi Lassilan mukaan kuolema on sokki, vaikka uutinen olikin odotettavissa.

Venäjä, EU:n itäinen naapuruus ja Euraasia -tutkimusohjelman vanhempi tutkija Jussi Lassila arvioi, että Navalnyin kuoleman ajankohta, aivan Venäjän presidentinvaalien kynnyksillä, ei todellakaan ole Putinille otollisin. 

– Poliittinen marttyyriys on muodostunut, eikä se ole missään nimessä Kremlin mieleen, Lassila toteaa.

Lassila kommentoi oppositiojohtaja Navalnyin kuolemaa myös viestipalvelu X:ssä

– Toivottavasti saan lukea vielä uutisen kuminaama-Putinin kuolemasta. Joka ei jää marttyyriksi, vaan kuonaksi historian paskatynnyriin, Lassila kirjoittaa.

Aleksei Navalnyista tuli 2010-luvun aikana Venäjän merkittävin oppositiojohtaja ja uhka presidentti Vladimir Putin hallinnossa. 

Navalnyi on ollut vangittuna viimeiset kaksi vuotta ja oppositiotoiminta on tehty mahdottomaksi Venäjän sisällä.

– Näkyvin ja tunnetuin Putinin vastustaja on nyt poissa, Lassila korostaa.

Lassila uskoo, että Navalnyin marttyyrikuolema tulee radikalisoimaan Putinin oppositiota ja liikehdintää voidaan nähdä myös Venäjän sisällä. 

– Tämä vahvistaa tyytymättömyyttä Putinin systeemiin. Epäilen, onko ihmisillä edellytyksiä lähteä osoittamaan mieltä, kun se on täysin kriminalisoitua, mutta tämä tulee jäämään muistutukseksi Putinin hallinnon demonisuudesta, Lassila huomauttaa. 

"Paskapuhetta"

Venäjän vankilaviranomaiset kertoivat perjantaina Navalnyin tulleen huonovointiseksi kävelyn jälkeen ja menettäneen sitten tajuntansa. 

Viranomaiset sanovat lääkintähenkilöstö saapuneen paikalle välittömästi, mutta Navalnyi kuoli elvytyksestä huolimatta.

Lassilan mukaan Venäjän vankilaviranomaisten lausuntoihin ei ole uskomista. 

– Paskapuhetta, se on ihan sama, mitä Venäjän vankilaviranomaiset sanovat. Navalnyi on välillisesti Putinin murhaama. Oleellista on pitää mielessä, että kyseessä on Putinin diktatuurin ja despotismin seuraus, Lassila alleviivaa.

Despotismi tarkoittaa valtionhallintoa, jossa hallitsijan tai hallitsevan ryhmän tahto on täysin määräävä tai rajattoman mielivaltaista.

Lassila uskoo, että Kreml syöttää jatkossa teorioitaan ja selityksiä tapahtuneelle seurauksien mukaisesti. 

– Tapauksesta riippuen Kreml varmaan antaa myötätunnon osoituksia. Mikäli kuolema aiheuttaa laajempaa tyytymättömyyttä, niin Kreml syöttää salaliittoja siitä, että Navalnyin kuolema olisi lännen tekemä operaatio. Viranomaiskommentit Venäjältä ovat lähtökohtaisesti valehtelua, Lassila arvioi. 

Lähitulevaisuus näyttää Lassilan mukaan, millaisia seurauksia Navalnyin kuolema aiheuttaa. 

Lue myös:

    Uusimmat