Analyysi: Venäjä lentäisi Suomea vastaan kotiin suorinta reittiä – "Ovetshkinin kisapassi on leimattu, mutta pelihalut ovat jääneet hotellin uumeniin"

7.10314593
Aleksandr Ovetshkinin otteet MM-kisoissa eivät ole vakuuttaneet./All Over Press
Julkaistu 16.05.2019 09:20

Vesa-Matti Savinen, Bratislava – MTV URHEILU

Puolivälin päivämäärä on käsillä jääkiekon MM-kisojen alkulohkoissa ja on aika päivittää myös Bratislavassa pelattavan B-lohkon tilanne. Kisoja paikan päällä seuraava MTV Urheilun Vesa-Matti Savinen on koonnut joukkueiden asetelmat myös Leijonien kannalta katsottuna, tuleva kasipeli mielessä.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat C Morella!

Suomi-Tanska torstaina 16.5. klo 21.15 C More Sport 1/MTV3

Kaikki ottelut suorana C Morella ja cmore.fi -suoratoistopalvelussa!​​​​​​​

Venäjä

Itänaapurimme nimilista on taas totutun julma, mutta totuus kolmen voiton takana on hyvin erilainen. Kun unohdetaan eilinen 10-0 löylytys surkeaa Italiaa vastaan, niin muutoin joukkue on ollut täysin yhden tulokseen pystyvän ketjun varassa, ja siinäkin kiekkoa hallitsee pelkästään NIKITA2 = Gusev & Kutsherov. Pysäyttämällä heidät, pysäytät punakoneen. Toki se ei ole lainkaan helppoa sillä KHL:n ja NHL:n pistepörssin ylivoimaisesti voittaneet miehet ovat pelanneet jo nuorena yhdessä. Ketjun arkkitehti Kutsherov on tämän turnauksen selvästi paras pelaaja.

Heidän takanaan Jevgeni Malkin ei ole enää sama härkä, joka hän on ollut. Tai härkä hän on, mutta huimaa vauhtia nopeutunut laji on tiputtanut 33 vuotta täyttävän Malkinin normaalien hyvien NHL pelaajien tasolle. Edes kiekko ei pysy venäläisen lavassa samalla liimalla kuin vielä muutama vuosi sitten. Vahvassa Pittsburghissa herran +-lukema oli muuten pakkasella 25 pykälää.

LUE MYÖS: Aleksandr Ovetshkin sai Venäjän vaihtopenkin repeämään nauruun – onko tässä MM-kisojen komein torjunta?

Aleksandr Ovetshkinin kisapassi on kyllä leimattu, mutta pelihalut ovat jääneet Crowne Plaza -hotellin uumeniin. Ovetshkin osaa kyllä painaa punaista nappia tärkeimmällä hetkellä, mutta keskushyökkääjä Jevgeni Kuznetsov ei ole samaa tyyppiä. Hän on pitkiä jaksoja kerrallaan joko hävyttömän loistava tai täysin keskiverto pelaaja. Ja nyt mennään jälkimmäisellä moodilla.

Washingtonin kapellimestarin eduksi on laskettava se, että hän on ainoa venäläishyökkääjä, joka on pysähtynyt allekirjoittaneen haastatteluun. Tähän ketjuun ei ole löytynyt pitkälti edellä mainituista syistä kolmatta jäsentä. Viime pelissä yrittänyt Aleksandr Barabanov ei saanut mitään aikaan.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Aleksandr Ovetshkin tinttasi lempipaikaltaan turnauksen avausmaalinsa Italia-ottelussa.

NIKITA2:n lisäksi Venäjän vahvuuksia on ylivoima- ja maalivahtipeli, sekä erinomainen nelosketju, jossa mukana taistelee kapteeni Ilja Kovaltshuk. Mutta viime kädessä lopullisen tuloksen ratkaisevat joukkueen johtavat pelaajat ja siellä osastolla löytyy kaksi turhaa ketjua.

Tämänkertainen Venäjän joukkue sopii taas kerran Suomelle puolivälierä- tai välierävaiheessa täydellisesti, ja jos Leijonat pelaa Venäjää vastaan alle kolmen jäähyn ottelun, lentää Punakone Moskovaan suorinta reittiä.

Ruotsi

Elias Pettersson on ollut kolme ensimmäistä peliä Ruotsin huonoin hyökkääjä. Tätä en olisi ennen kisoja voinut mitenkään uskoa kirjoittavani. Se toki kertoo enemmän Ruotsin joukkueesta kuin kentällä tuskailevasta Petterssonista. Tilanne voi jopa olla niin kiero, että #40:n maagiset peliaivot sopivat paremmin pienen kaukalon rutkasti nopeampaan peliin.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Patric Hörnqvist ilmaisi vaihtopenkillä mielipiteensä tuomiosta, kun Elias Pettersson tuomittiin jäähylle Norja-ottelussa.

Kaikki palikat ovat paikallaan Tre Kronorissa. Maalin suulla Henrik Lundqvist ei ehkä ole pitkässä sarjassa enää aivan kärkeä, mutta yksittäisissä pudotuspeliotteluissa Game-7-erikoismies on ohittamaton. Puolustusosastolla mukana ovat Erik Karlssonia vaille kaikki parhaat NHL-pelaajat. Ja kun Ruotsin NHL-pakisto kun on jo lähtökohtaisesti muutenkin maailman paras yhdessä Kanadan kanssa.

Hyökkäys on tasaisen vahva ja kun siihen vielä lisätään Coloradon kapteeni Gabriel Landeskog sekä peliään varmasti parantava Pettersson, niin Ruotsi on ehdottomasti suurin suosikki nostamaan pokaalin – kolmatta kertaa putkeen.

Ruotsilla on muuten riveissään ylimääräinen henkinen ase. Huoltaja-legenda Anders Weiderstål on Slovakiassa teroittamassa luistimia 50. ja viimeistä kertaa arvokisatasolla. Pelaajat ovatkin sopineet taistelevansa Andersille kultaisen päätöksen.

Ruotsi olisi Suomelle selkeästi vaikein vastustaja. Tässä kohtaamisessa suurin toivo leijuisi helppoja maaleja tässä turnauksessa päästäneen King-Henrikin huonon pelin varassa.

Tshekki

Toinen "isäntämaa" on avannut turnauksen varsin vahvasti. Toki Venäjää vastaan viimeisessä erässä oli helppo rynnistää kahden maalin tappio-asemassa. Yleisesti nämä kisat ovat Tshekin kuivuneelle kaivolle todella tärkeät. Kun kaksi vanhinta juniori-ikäluokkaa lasketaan mukaan, niin 40 edellistä arvokisaa, 4 mitalia. Tshekkikiekon tulevaisuuden kannalta puolivälierästä olisi edettävä jatkoon keinolla millä hyvänsä, mutta ratkaisukykyä joukkueessa on kovin vähän.

24, 20, 16, 15, 11, 8, 5, 4.

NHL-miehiä tshekit ovat saaneet kisoihin varsin mukavasti, mutta kuten numerot osoittavat, ratkaisukykyä löytyy rajallisesti. Maalit tulevat lähinnä kovan yrityksen tuloksena ja tässä tilastofaktassa rajat paukkuvat herkästi vastaan. Tähtipelaaja Jakub Voracek kaipaisi vierelleen puhdasta maalintekijää.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuomarikamera paljasti erotuomarin hikisen iltapuhteen Tshekki-Ruotsi-ottelussa.

Tshekin puolustus ei ole kovin liikkuva, joten se on paikka johon Leijonat mahdollisessa kohtaamisessa iskee. Muutenkin Tshekki sopii Suomelle elämänpeliin vastustajaksi. Kaikki paineet olisivat maansa rajan tuntumassa pelaavilla "isännillä". Suomella on Tshekkiä vastaan hyvä historia katkaisupeleistä.

Tosin neljä vuotta sitten vastaava, Leijonien tappioon päättynyt puolivälierä, pelattiin Prahan huutomyrskyssä. Mutta silloin ratkaisijana olikin Jaromir Jagr. 47-vuotias ikoni nosti tällä kaudella omistamansa joukkueen Tshekin pääsarjaan ja mahtuisi paikallisten toimittajien mukaan heittämällä nykyiseen maajoukkueeseen. Setä-Jaromir oli ilmeisesti kieltäytynyt kohteliaasti kyselyistä.

Sveitsi

Sveitsi tekee nousua suurten joukkoon vääjäämättä. Joukkuen peli on täydellisessä balanssissa. Neljä ensimmäistä helpompaa ottelua hoituivat hurjalla maalierolla 20-2. Joukosta puuttuu vain iso rightin pakki, tyyliin Slovakian Erik Cernak. Sellainen tekisi Sveitsistä ihan aidosti mitalisuosikin. Pienikokoisille puolustajille, kuten Yannick Weber ja Raphael Diaz, tulee liikaa ongelmia isoja maita vastaan. Tämän vuoksi Sveitsi vaanii edelleen vain haastajaosastolla, mutta hyvin lähellä kärkeä.

Punapaitojen kaikki neljä ketjua pelaavat organisoitua vauhtilätkää ja NHL-vahvistukset kruunaavat kokonaisuuden. Tulosvastuussa oleva ykkösketju on kasattu NHL:n ykkösvaraus Nico Hischierin ympärille, allround-sentterin vierellä Kevin Fiala takoo maaleja ja Vincent Praplan tekee peliä. Mikäli Mikael Granlund ei ota yhtä askelta eteenpäin urallaan, voi Minnesota Wild tulevaisuudessa myhäillä Fialan hankinnalla.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Kevin Fiala takoi hatullisen Italiaa vastaan.

Myös maalivahtiosasto on kunnossa. Reto Berra on saanut Euroopassa peliinsä kaivattua itseluottamusta, eikä ole päästänyt vielä maaliakaan. Mutta joukkueen selvä ykkösvahti on kuitenkin Bernin mestari Leonardo Genoni. Rauhallinen kumiukko päästi Sveitsin playoffeissa 1.66 maalia per ottelu. Viiden viime vuoden aikana MM kisoissa vastaava luku on 1.79 päästettyä per ottelu. Uskomaton numerosarja Sveitsin maajoukkueen maalivahdille.

Alppimaan suurin ongelma on heikosti pyörivä ykkösylivoima. Roman Josi nostettiin siihen Itävaltaa vastaan, mutta se auttoi vain hitusen. Kaaripelaajilla ei ole Ovetshkinin tai Kutsherovin tapaista tykkiä, mutta siitä huolimatta takakolmiota pelataan perinteiseen tyyliin kämmenet keskelle suunnattuna. Huono ylivoimapeli on suurin este hopeamitalin kirkastamishaaveille.

Suomea ajatellen Sveitsi olisi Ruotsin jälkeen toiseksi pahin vastustaja. Leijonat kantaisi edelleen kaikki ennakkosuosikin paineet ja lisäksi Sveitsillä on viime vuoden päänahka tuoreena muistijälkenä.

Latvia

Latvia on säilyttänyt paikkansa kiekkokartalla Riian Dinamon avulla. Peräti yhdeksän pelaajaa kantaa tämän KHL-organisaation logoa seuratoiminnassa. Latvian turnaus on edennyt kuten aikaisemminkin. Hurjat fanit ja hyvä taistelu, mutta tällä kertaa tappio päävastustaja Sveitsille taitaa koitua kohtaloksi. Toki Latvialla on kaikki eväät olemassa jopa yllätykseen saakka ja joukkue voi pudottaa Tshekin jatkosta. Keskinäinen peli on ohjelmassa tänään ja se kannattaa kaikkien katsoa. Tunnelma tulee olemaan infernaalinen.

Latvialla on nimittäin yksi Tshekkiä suurempi ase. Jarmo Kekäläisen tuorein naaraus, Elvis Merzlikins on maalivahti, joka voi torjunnoillaan voittaa minkä tahansa yksittäisen ottelun. MM-kisojen TOP5-koosteita viimeiset vuodet hallinnut latvialainen lienee ensi kaudella Columbuksen ykkösmolari.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Latvia pesi edellisessä ottelussaan Italian lukemin 3–0.

Joukkue menetti loukkaantumisen vuoksi avainpelaajansa Kaspers Daugavinsin juuri ennen kisoja. Sen johdosta uskon Tshekin voittavan pelin yhdellä maalilla ja Latvia sijoittuu lohkossa viidenneksi.  Tehomiesten puutetta puoltaa ainakin ottelu Italiaa vastaan, jossa maalilamppu syttyi Andreas Bernardin takana vain kahdesti 64 latvialaislaukauksesta huolimatta.

Itävalta

Itävalta on esittänyt kolmea tappiota pirteämpiä otteita. Keski Euroopan EBEL-liiga vetää puoleensa hyviä jääkiekkoilijoita joka puolelta maailmaa ja Itävallan maajoukkueen jäsenet pelaavatkin varsin kovia pelejä Red Bull Salzburgin ja Vienna Capitalsin tapaisissa seurajoukkueissa.

Latviaa vastaan tilanne oli kahden erän jälkeen 1-1, Sveitsi johti Itävaltaa kolmannen erä lopussa vain 1-0 ja Venäjääkin vastaan tilanne oli puolen välin krouvissa samainen 1-0. Itävalta pelaa hieman vanhanaikaista, turhan fyysistä lätkää, joka on johtanut tyhmiin jäähyihin. Erityisesti kapteeni Thomas Raffl on näyttänyt taistelussa vääränlaista esimerkkiä. Koomisin esimerkki nähtiin Sveitsiä vastaan, kun päätöserässä vaivalla hankittu 5 vs 3 -ylivoimapeli päättyi aloitustappion jälkeiseen koukkausjäähyyn. Ne maksavat näissä peleissä pistepotin joka kerta.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Sveitsin ja Itävallan välisessä ottelussa nyrkitkin puhuivat.

Joukkueen tehot lepäävät edelleen liikaa NHL-pelaaja Michael Rafflin varassa. Jos hän ei maalintekoon pysty, sarake kovempia maita vastaan näyttää aina joko nollaa tai yhtä. Itävallan maalivahtipeli on hyvällä tasolla ja kokonaisuudessa joukkue on Norjaa ja Italiaa selkeästi edellä. Toinen alppimaista säilyttää sarjapaikkansa vaivatta.

Italia & Norja

Näistä maista voitaisiin puhua paljon tai vaihtoehtoisesti todella vähän. Tuntuu siltä, että ne joukkueet, joiden kotimaassa ei ole laadukasta pääsarjaa, ovat pudonneet täysin nykyjääkiekon kelkasta. Oiva esimerkki löytyi Italian puolelta, kun joukkue pelasi Latviaa vastaan, niin maan päämedia La Gazzetta dello Sportin twitterissä ei ollut jääkiekosta mitään mainintaa. Italian neljän ottelun tappiolukemat ovat aika murheelliset: 0-9, 0-8, 0-3, 0-10. Yksi maali on kyllä tehtynä, mutta sekin haastettiin ja sen jälkeen hylättiin paitsiona.

LUE MYÖS: Kis-kis! Entinen SM-liigavahti hassutti KHL-tähteä kylmäpäisellä mailapelaamisella – joutui vaihtoon Venäjän hirveässä myllytyksessä

Norja puolestaan oli vielä 5-10 vuotta sitten varteenotettava puolivälieräehdokas, mutta nyt pelaaminen näyttää Stadi-liigan kolmostasolta. Ruotsia vastaan pelikello ei ollut päässyt puoleenkaan väliin, kun taululla komeilivat 7-0-lukemat. Innostuin jossain kohtaa seuraamaan Vålerengan hyökkääjää Tobias Lindströmiä, joka sättäsi omalla alueella ja yritti päästä käsiksi ruotalaispelaajiin. Yritys oli kovaa, mutta luistelunopeus niin hidasta, ettei norjalainen ehtinyt saamaan kontaktia edes mailalla.

Sveitsi-ottelussa jatkoin #18:n seurantaa ja huomasin hänen pelaavan sekä ykkösylivoimassa että ykkösalivoimassa. Ja totta kai "karman laki" iski toimittajaa poikittaisella, sillä sama mies vei tulosvetoni 1.56 ennen päätössummeria.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Norjan Andreas Martinsen taklasi Sveitsin Philipp Kurashevia rajusti päähän.

Muutamat murskalukemat ovat taas herättäneet jonkin verran porua joukkuemääristä. Mielestäni 16 maata on tähän karnevaaliin ihan sopiva luku ja muutama heittopussi tuo oman lisämausteensa. Toki se ei ole mukavaa, että nyt niitä on tässä B-lohkossa kaksi kappaletta. On hyvin mahdollista, että tänä vuonna putoavaa joukkuetta (ITA/NOR) ei nähdä pääsarjassa ihan vähään aikaan.

Tuoreimmat aiheesta

MM-jääkiekko