MTV Sport arvioi Leijonien MM-alkulohkon joukkueet siinä järjestyksessä, kun ne tulevat Suomelle vastaan. Herkkupala on vuorossa alkulohkon päätöskierroksella.
Suomen kanssa samassa B-lohkossa pelaavat USA, Tanska, Norja, Slovenia, Slovakia, Valko-Venäjä ja Venäjä. Ottelut pelataan Ostravassa, mitalit ratkotaan Prahassa.
Suomi taistelee, kuten aina, oman lohkonsa voitosta. Ennakkoon kovimmat haastajat ovat avauskierroksen USA ja lohkon huipentavassa ottelussa vastaan tuleva Venäjä.
B-lohkon joukkueet Suomen kohtaamisjärjestyksessä:
USA - Suomi
(01.05. klo 17.15)
Suomella on ottelussa selvä etulyöntiasema: Leijonien runko on ollut koossa jo poikkeuksellisen pitkään, jenkeillä on muutamat treenit ja yksi peli ennen Suomen kohtaamista. Suomella pitäisi siis olla palikat kohdallaan, mutta se ei takaa mitään. USA:n sapluuna on usein simppeli ja kun ryhmästä 14 pelaajaa on syntynyt 1990-luvulla, juniorimylly on tehnyt heidän osaltaan tehtävänsä. USA on jyrännyt jo vuosia junnukisoissa ja nyt pelimiesten jänne testataan miesten tasolla.
Yksittäisistä pelaajista mielenkiintoisia ovat tietysti 19-vuotias Jack Eichel sekä Jokereissa maaleja kylvänyt Steve Moses. Suurin kysymys USA:n kohdalla on maalivahtiosastolla, AHL-vahti Connor Hellebuyck ja yliopistovahti Alex Lyon eivät herätä pelonväristyksiä, niin tuntemattomista nimistä on kyse.
Suomi ja USA ovat kohdanneet lähimenneisyydessä useita kertoja, ja pelit ovat olleet tiukkoja vääntöjä. Voittoja on tullut molemmille, joten kisat lähtevät Suomen osalta räjähdysmäisesti käyntiin.
Vaikka Suomi sattuukin jenkeille pahaan aikaan, on joukkue B-lohkon kärkimaita. Yleensä joukkue parantaa nopeilla harppauksilla peliään, mikä tietää vastustajille vaikeuksia puolivälierävaiheessa. Siellä, todennäköisesti lohkon kärkikolmikossa, joukkue varmasti on.
Tanska - Suomi
(03.05. 21.15)
Viime vuoden kisat olivat tanskalaisille lähes täysi katastrofi, rankkarivoitto Tshekistä pelasti putoamiselta B-sarjaan. Juutit ovat kuitenkin osoittaneet viime vuosina tasonnostoa, eikä maa ole ollut Suomellekaan mikään suupala. Vuonna 2010 tuli Suomen ainoa tappio MM-tasolla, mikä suisti Leijonat jopa putoamisvaaraan.
Tanskalla on kisoissa tiukka alku, sillä avauspelissä joukkue kohtaa omiin päävastustajiinsa kuuluvan Slovakian. Tanskan NHL-pelaajat tulivat laajalla rintamalla suomalaisille tutuiksi työsulun aikana, mutta näissä MM-kisoissa on hiljaista. NHL-seura esti jo Jannik Hansenin matkan ja sama kohtalo on todennäköisesti myös Frans Nielsenillä. Molemmilla on taustalla loukkaantuminen.
Mikäli Suomi saa hyvän startin USA:ta vastaan, Tanskasta on hyvä jatkaa pelin kehittämistä ja pisteiden kartuttamista. Mikäli avauspeli tökkii, etenkin tuloksellisesti, paine myös Tanska-peliin kasvaa.
Norja - Suomi
(04.05. 21.15)
Norja taisteli viime vuonna puolivälieräpaikasta, mutta yhden maalin tappiot Tshekille ja Kanadalle estivät jatkopelit. Joukkueen ykköstähti on KHL-mestari Patrick Thoresen, jota tukee ensi kaudella Jokereissa pelaava Mathis Olimb. "Suomalaisväriä" tuo Tapparan hopeamitalisti Alexander Bonsaksen.
Norja oli kolme vuotta sitten todella iskukykyinen ja eteni puolivälieriin, mutta sen jälkeen käyrä on hieman laskenut. Jos maalivahtiosasto toimii ja Thoresen johdattaa hyökkäystä, Leijonillakin riittää tekemistä. Suomi on kuitenkin kolmesta Pohjoismaasta selvä suosikki.
Suomi - Slovenia
(07.05. 21.15 )
Sloveniasta on mahdoton puhua ilman Anze Kopitaria. NHL:n tasolla todella kovan luokan tekijä, maajoukkueessaan jotain vastaavaa kuin Jari Litmanen Suomen futikselle 90-luvun puolivälissä. NHL:n parhaaksi puolustavaksi hyökkääjäksi ehdolla oleva jämäkkä taituri pelaa maajoukkueessa isänsä Matjaz Kopitarin valmennuksessa.
Slovenia ei ollut viime keväänä MM-kisoissa, mutta olympialaisissa pikkumaa kellisti Slovakian ja meni neljännesvälieristäkin Itävallan yli jatkoon.
Suomen pitäisi hoitaa Slovenia helposti, mutta MM-kisoissa ei enää ole helppoja pelejä, Kopitaria tukevat muun muassa TsSKA Moskovassa KHL-finaaleja pelannut Jan Mursak sekä SM-liigasta tuttu Ziga Jeglic.
Suomi - Slovakia
(09.05. 17.15)
Slovakian siipi on ollut viime vuosina pikkuisen maassa. 2000-luvun alku oli kulta-aikaa kolmen mitalin muodossa, mutta sen jälkeen ainoa valonpilkahdus on Helsingistä keväällä 2012 noudettu hopea. Muutoin kymmenen sakkiin pääseminen on ollut edellisten seitsemän vuoden aikana tiukassa.
Pelaajisto vilisee tuttuja nimiä, mutta tähdet ovat harvassa. Los Angeles Kingsin Marian Gaborik on edelleen kunnossa ollessaan jäätävän pelottava viimeistelijä, hän voi ratkoa joukkueelleen tärkeitä pisteitä. Slovakit odottavat varmasti vielä lisää vahvistuksia NHL:stä, erittäin suuri lisä olisi Detroitin taituri Tomas Tatar.
Suomen kannalta Slovakia tulee vastaan sopivaan aikaan, alla on jo neljä peliä ja pelaaminen on mennyt eteenpäin. Samalla ottelu on astetta kovempi testi, joka Leijonien pitäisi kuitenkin hoitaa. Slovakia on kuitenkin liukas vastustaja sille päälle sattuessaan.
Suomi - Valko-Venäjä
(11.05. 17.15)
Viime vuoden kotikisat siivittivät Valko-Venäjän puolivälieriin, mutta saman toistaminen vaatii suurta venymistä. Joukkue on ollut sekavassa tilassa, sillä valmentaja Glen Hanlonin lähdön jälkeen Vladimir Krikunov kävi käskyttäjän paikalla, mutta heikko menestys European Ice Hockey Challenge -peleissä johti vaihdokseen. Nyt peräsimessä on Hanlonin apulaisena vuonna 2009 toiminut Dave Lewis.
Maalivahti Kevin Lalande esitti tappioon päättyneissä KHL-finaaleissa TsSKA Moskovan maalilla perusvahvaa peliä ja hän on todennäköinen aloittaja. Jos Mihail Grabovski on mukana, hyökkäyspeli menee hänen kauttaan.
Mikäli Valko-Venäjä onnistuu alkuturnauksesta hyvin, se voi tarjota Suomellekin kovan vastuksen. Viime vuosien kohtaamiset ovat olleet Leijonille nihkeitä vääntöjä, helppoa ei tule.
Suomi - Venäjä
(12.05. 21.15 )
Hallitseva maailmanmestari tulee tänäkin vuonna kovaa. Kapteenina on Ilja Kovaltshuk, joka ei päässyt viime vuonna maistamaan kultamitalia loukkaantumisen takia. Masu ei siis ole täynnä.
Venäjän maalivahti Sergei Bobrovski on alkulohkossa ensimmäinen, joka pystyy vastaamaan Leijonien Pekka Rinteen tasoon. Viime vuoden finaalissa vastakkain olivat kisojen arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu Rinne ja parhaaksi maalivahdiksi valittu Bobrovski.
Huippuyksilöistä on tänä vuonna mukana Kovaltshukin lisäksi Jevgeni Malkin sekä NHL:ssä tähtiin ponnistanut Vladimir Tarasenko, eikä viime kevään tehomiestä Viktor Tihonovia ja tällä kaudella tasoaan nostanutta Artemi Panarinia saa unohtaa.
Venäjä sai maksettua viime vuoden kisoissa Sotshin kalavelat Suomelle kahdella voitolla, joten pahin verenmaku on huuhdottu. Joukkueiden välille on kuitenkin kehittynyt todella kiihkeä vastakkainasettelu, eikä lohkoa voisi huipentaa paremmalla ottelulla.
Ei ole lainkaan yllätys, jos Suomi-Venäjä-ottelussa ratkaistaan lohkon ykköstila. Kummallakin on mahdollisuudet, sekä ottelun että lohkon voittoon.