Terveystalon pörssilistauksessa näkyy sosiaali- ja terveysalan yhtiöiden valmistautuminen sote-uudistuksen valinnanvapauteen, arvioi Evli-pankin analyytikko Joonas Häyhä. Terveyspalveluyhtiö Terveystalo kertoi tänään aikovansa listautua Helsingin pörssin päälistalle.
Useat sote-alan yhtiöt ovat viime vuosina kasvaneet erittäin voimakkaasti, ja esimerkiksi Terveystalon ja Mehiläisen listautumisesta pörssiin on spekuloitu. Terveystalo on ollut pörssissä aiemminkin ja poistui sieltä 2009.
– Sote-alan yhtiöt valmistautuvat soten valinnanvapauden voimaantuloon, Häyhä sanoi.
Hän muistuttaa, että toteutuessaan valinnanvapaus avaa yksityisille yrityksille miljardien kokoisen markkinan.
– Markkina sitten jakautuu jollakin suhteella yksityisten ja julkisten sote-keskusten kesken. Kyllähän se merkittävä potentiaali on.
Häyhä toteaa, että Terveystalolla ja Mehiläisellä on jo nyt aika kattava toimipisteverkosto, jo pörssissä oleva Pihlajalinna on vähän pienempi peluri etenkin toimipisteverkoston laajuutta katsottaessa.
– Kaikkihan laajentavat tällä hetkellä, Häyhä sanoi.
Moneen kertaan veivatun sote-uudistuksen saaminen maaliin on vielä monen mutkan takana. Hallitus esittää asiakkaan valinnanvapauden lisäämistä osana sote- ja maakuntauudistusta. Valinnanvapausmallia joudutaan rustaamaan uusiksi perustuslakivaliokunnan antaman lausunnon perusteella. Hallituksen on tarkoitus antaa uusi esitys valinnanvapauslaiksi ensi vuoden maaliskuussa.
Valinnanvapaudella tarkoitetaan asiakkaan oikeutta valita itse, mistä hän saa sosiaali- ja terveyspalveluja. Julkisesti rahoitettuja sosiaali- ja terveyspalveluja voisivat jatkossa tarjota asiakkaalle julkiset, yksityiset ja kolmannen sektorin toimijat, kuten järjestöt ja säätiöt. Asiakasmaksut olisivat samat kaikilla palveluntarjoajilla.
Suomen kaikista lääkärikäynneistä 12 prosenttia
Terveystalon toimitusjohtajan Yrjö Närhisen mukaan Terveystalon kaltaisia yksityisiä ratkaisuja tarvitaan, jotta sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen tavoitteisiin päästäisiin.
Terveystalolla on noin 180 toimipaikkaa, jotka kattavat Suomen 20 suurinta kaupunkia. Yhtiö laajensi vajaa vuosi sitten verkostoaan pääkaupunkiseudulla ostamalla Diacorin. Yhdistyminen toteutui kesäkuussa.
Yhtiöllä oli henkilöstöä kesäkuun lopulla 4 445, ja Terveystalon kautta palvelujaan tarjosi myös 4 400 yksityistä ammatinharjoittajaa.
Yhtiön palveluja käytti viime vuonna noin miljoona yksittäistä asiakasta. Lääkärikäyntejä oli 2,7 miljoonaa, mikä vastasi 12:ta prosenttia Suomen kaikista lääkärikäynneistä. Asiakkaiden joukossa on työterveyspalvelujen käyttäjiä, yksityisasiakkaita ja julkisen sektorin asiakkaita.
Suuriksi omistajiksi eli ankkurisijoittajiksi ovat sitoutuneet työeläkevakuutusyhtiöt Varma ja Elo sekä sijoitusyhtiöt Hartwall Capital ja Rettig Group. Niiden osuudeksi tulee osakekannasta yhteensä noin 36 prosenttia.
Terveystalon liikevaihto kasvoi vuoden ensimmäisellä puoliskolla 22 prosenttia ja oli jaksolla 344 miljoonaa euroa. Kasvu johtui pääosin Porin Lääkäritalon ja Diacorin ostoista.
Viime vuoden liikevaihto oli vajaat 710 miljoonaa euroa. Yhtiö tavoittelee 6–8 prosentin liikevaihdon kasvua ja liikevoittoa, joka asettuu 12–13 prosenttiin liikevaihdosta. Osinkoa on tarkoitus maksaa vähintään 30 prosenttia tilikauden voitosta.