Sijoituspomo hoivakohusta: Kasvukipuja tulee alalla kuin alalla – "Pääomasijoittamista on alettu pitää melkein rikollisena toimintana"

8:11img
Video: Hoivasta tuli bisnes – kuka voittaa?
Julkaistu 19.02.2019 10:28

MTV UUTISET – KAUPPALEHTI

Pääomasijoitusyhtiö Korona Investin toimitusjohtaja Vesa Lehtomäki on seurannut tiiviisti viime aikoina velloneen hoivakohun käänteitä. Eikä vähiten siksi, että Korona Investin ensimmäinen rahasto oli Terveysrahasto, johon pääomasijoitusyhtiö haki sijoituskohteita terveys- ja hoivapuolelta.

– Uutisointia seuratessa on tullut tunne, että hoivayhtiöiden kohdalla pääomasijoittamista on alettu pitää melkein rikollisena toimintana, Lehtomäki sanoo.

Korona Invest on vuosien mittaan sijoittanut lukuisiin terveys- ja asumispalveluita tuottaneisiin yhtiöihin ja irtautunut niistä, kun sijoituksen perusteena olleet yrityksen kehitys- ja liikevaihtotavoitteet on saavutettu.

Pääomasijoittajalle tyypillisesti sijoittamisen ja irtautumisen välissä on 3-7 vuotta.

"Kuten lapsilla, yhtiöissä kasvukivut näyttäytyvät eri tavoin"

Hyvä esimerkki on sosiaali- ja terveyshuollon palveluja tarjoava Med Group Oy, joka kehitti lääkärivetoisesti ensihoitopalveluja koko Suomen alueella.

Kun Korona sijoitti siihen vuonna 2008, yrityksen liikevaihto oli kolme miljoonaa euroa. Pääomasijoittajan irtautuessa yhtiöstä, liikevaihto oli 17-kertainen, eli 51 miljoonaa euroa.

Lehtomäki sanoo, että kasvukipuja tulee minkä tahansa toimialan yhtiölle, jos liikevaihdon kasvuprosentti on vuodessa 30 tai enemmän.

– Kuten lapsilla, yhtiöissä kasvukivut näyttäytyvät eri tavoin. Mielestäni me olemme onnistuneet siinä, että niissä yhtiöissä, joihin olemme sijoittaneet, kasvukivut on pystytty hoitamaan suhteellisen hyvin.

Korona Investin terveysrahaston toimikausi on päättynyt. Nyt sillä on kaksi rahastoa: Palvelurahasto sekä rahasto, jossa ei ole toimialarajoitteita.

Kaksi prosenttia yritysanalyyseista johtaa sijoitukseen

Korona Invest etsii sijoituskohteeksi kasvuhaluisia ja -kykyisiä yhtiöitä, joiden liikevaihto on 2-20 miljoonaa euroa ja liiketoiminta kannattavaa.

– Yhtiöllä pitää olla selkeät kilpailuedut ja tavoitteena kasvaa omassa segmentissään kolmen suurimman joukkoon, Lehtomäki kuvailee.

Vuositasolla pääomasijoitusyhtiössä käydään läpi satakunta yhtiötä. Karsinta on tiukka. Sadasta yritysanalyysistä keksimäärin kaksi johtaa sijoitukseen.

– Olemme tehneet 12 vuoden aikana 28 sijoitusta. Näistä 19 on myyty. Olemme ylpeitä siitä, että myydyistä yhtiöstä 17 on mennyt suunnitelmien mukaan tai niitä paremmin.

"Uskon, että työntekijät tekevät parhaansa"

Lehtomäki sanoo suoraan, että häntä risoo hoiva-alan kohussa se, että lokaa on kaadettu nimenomaan yksityisellä puolella työskentelevien niskaan.

– Heidät on leimattu huonoiksi työntekijöiksi, vaikka ongelmia on ilmennyt myös julkisella puolella. Yleensä ongelmat juontavat juurensa johtamisesta. Uskon, että työntekijät tekevät parhaansa annettujen resurssien puitteissa.

Korona Invest omistaa tällä hetkellä 74 prosenttia varhaiskasvatusyhtiö Pilkkeestä. Yhtiö pyörittää valtakunnallisesti päiväkoteja ja iltapäiväkerhotoimintaa.

Suomessa on noin 3 miljardin euron päiväkotibisnes

Sijoitusvuonna Pilkkeen liikevaihto oli yhden miljoonan euron luokkaa, tänä vuonna sen liikevaihtotavoite on 72 miljoonaa euroa.

Ensi vuonna liikevaihdon pitäisi rikkoa sadan miljoonan euron rajapyykin, jolloin se voitaisiin kokonsa puoletsa listata pörssiin.

Päiväkotibisnes Suomessa on noin kolmen miljardin euron kokoinen. Siitä reilut kymmenen prosenttia on yksityisten hallussa.

Alan suurin toimija on Touhula Varhaiskasvatus, jolla on yli 170 päiväkotia. Sen pääomistaja on pohjoismainen pääomasijoitusyhtiö EQT:n rahasto.

Pilke on luvuillaan toiseksi suurin ja kolmas norjalaisomisteinen Norlandia-päiväkodit.

Lehtomäki ripustaa pörssiin listautumisen juurisyyn nimenomaan omistajuuteen. Korona on tavallaan omistajana Pilkkeessä jo ”yliajalla”.

Se on ollut pääomistajana yhtiössä jo seitsemän vuotta.

– Me haluamme puolustaa kotimaista omistajuutta. Varteenotettavat ostajat sadan miljoonan euron liikevaihtoa pyörittävälle yhtiölle ovat yleensä ulkomaisia, Lehtomäki sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Vanhustenhoito