Yrityksen pitäminen hiljaisella maaseudulla ei ole aina yksinkertaista ja vaatii erityistä innostusta. Majoitusyritystä Etelä-Karjalassa pitävä Anne Repo osoittaa, että usko omaan ideaan ja riskinotto tuottavat tulosta.
Anne Revon luotsaama B&B Hiitolanjoki avattiin juuri koronan kynnyksellä, maaliskuussa 2020. Tilauksia oli tullut paljon jo etukäteen, ja niitä jouduttiin perumaan. Toiminta on kuitenkin jatkunut lähes koko ajan koronatilanteen ajankohtaisten rajoitusten mukaisesti, eikä paikka ole joutunut kokonaan sulkemaan oviaan.
Revon yritys kuuluu niiden onnekkaiden joukkoon, joita korona ei tuhonnut.
Paikan rauhallisuus ihastutti
Paikan tarina sai alkunsa jo vuosia sitten, kun rautjärveläinen Anne Repo vieraili ensimmäistä kertaa Kangaskosken vanhalla rajavartioasemalla Venäjän rajan tuntumassa. Tuolloin paikka oli toisen yrittäjän hallussa ja Repo oli saapunut paikalle paikallisen taideyhdistyksen tapaamiseen.
Hän rakastui paikan rauhaan ja katsoessaan ikkunasta takapihalla virtaavaa Hiitolanjokea, hän ajatteli: "Mie haluisin olla täällä enemmän."
Pian vierailun jälkeen paikka jäi tyhjilleen, mutta pari vuotta sitten Revolle tarjoutui mahdollisuus saada paikka omaan käyttöön. Aluksi Revolla oli yrityskumppani, mutta viime hetkellä hänestä tuli yksityisyrittäjä. Hän näki Hiitolanjoen ympäristössä niin suurta potentiaalia yritykselle, että otti riskin ja lähti pyörittämään sitä yksin.
Hiitolanjoen saama mediahuomio, rikkumaton rauha ja hyvä sijainti lähes valtatien varrella vakuuttivat hänet siitä, että paikalla on tulevaisuus.
Viime kesänä pystyttiin koronasta huolimatta järjestämään muutamia tapahtumia. Suosituimmaksi nousi skumppakellunta, joka on saanut inspiraationsa Uudenmaan kaljakellunnasta.
Skumppakelluntaan otettiin mukaan 10 joukkuetta, jotka rakensivat oman kellunta-aluksensa. Joukkueet laskivat pitkin Hiitolanjokea ja maaliviivalta ajauduttiin melkein Venäjän puolelle. Tapahtuma huipentui konserttiin jokiareenalla.
Joki on tarkoitus ennallistaa
Yritys on saanut nimensä vieressä virtaavalta Hiitolanjoelta, jota Repo rakastaa. Joki yhdistyy Venäjän puoleiseen Laatokkaan. Se on tärkeä kutupaikka luonnonvaraiselle järvilohelle, joka nousee Laatokasta Suomen puolelle lisääntymään. 1800-luvulla Hiitolanjoen koskiin rakennettiin lukuisia patoja sähköntuotantoa varten. 2000-luvun puolella esiin nousi ajatus joen ennallistamisesta ja viime vuosina hanke on todella lähtenyt käyntiin.
Suunnitelmien toteuttamiseksi on saatu rahoitusta sekä julkisilta että yksityisiltä tahoilta. Patojen purku suoritetaan lähivuosina, jonka jälkeen järvilohi saa alkuperäisen joen takaisin kutupaikakseen. Repo pyrkii pysymään ajan tasalla ennallistamishanketta koskevista asioista, koska joella on iso merkitys hänen yritykselleen.
Lue myös: Älä ryhdy sokkona karavaanariksi! Asuntoauto tai -vaunu voi tehdä tepposet kokemattomalle kuskille, pahimmillaan rysähtää ja pahasti
Puuhaa riittää koko ajan
Revon mukaan yritys ei ole vielä valmis ja puuhaa riittää koko ajan. Hän tekee niin paljon itse kuin muilta töiltään ehtii, ja apua hän saa mieheltään ja keikkatyöntekijöiltä. Kesällä hän pystyy työllistämään muutaman paikallisen nuoren. Iso tontti vaatii puutarhanhoitoa, rakennusten kunnostamista ja siivoamista. Kesäisin pidetään pienimuotoisesti kahvilaa.
Hän on neuropsykiatrinen valmentaja. Aiempaa kokemusta majoitusalasta hänellä ei ollut, mutta Hiitolanjoen äärellä hän näki mahdollisuuden tuoda mukaan aiemman yrityksen toimintaa, koska majoitustilan ohella paikka sopii kurssikeskukseksi.
Revolla riittää energiaa pyörittää kahta yritystä, koska ne ovat niin erilaisia.
– Kouluttaminen, työnohjaus ja valmennus, ne ovat sellaista henkistä työtä ja täällä tehdään paljon konkreettista, näkyvää työtä. Ne tasapainottavat ihanasti toisiaan.
Yrityksen pitäminen hiljaisella maaseudulla vaatii riskinottoa, positiivista mieltä ja paljon uusia ideoita.
Haasteena on saada ihmiset paikkakunnalle ja näkemään sen mahdollisuudet. Revon mukaan tällaisella seudulla yrityksen markkinoinnissa täytyy ottaa huomioon koko alue ja tuoda sitä esille.
– Työtä täytyy tehdä koko tämän paikan eteen, nostaa esiin sitä, että myö ollaan täällä.
Historia ja rauha vetonauloja
Itse yrittäjä ei ole ainoa, joka on ihastunut Hiitolanjoen ympäristön rauhallisuuteen ja historialliseen tunnelmaan. Matkailijoita kiinnostavat historia ja Venäjän rajan läheisyys. Vielä 1970-luvulla vanha rajavartioasema sijaitsi rajavyöhykkeellä, jota sittemmin siirrettiin noin 300 metriä.
Seudulla näkyy muinaishistoria esimerkiksi kalliomaalauksissa ja Repo ajattelee usein sitä, kuinka jo tuhat vuotta sitten jokea käytettiin kulkureittinä Laatokalta Saimaalle asti. Paikan ilmapiiri on saanut monet matkailijat jäämään pidemmäksi aikaa kuin alun perin oli tarkoitus.
– Ihmiset yllättyvät siitä, mitä täältä löytää. Täältä löytää sitä jotain samaa, mitä löytää Lapista.
Mitä muuta Suomesta löytyy? Katso video: Käy Pervonmaalla ja Pimppiniemessä! Tämä kesälomareissu sopii täydellisesti hurtin huumorin ystäville!
2:22
Lue myös: Onko Kurikan Kusikivi jo tuttu? Testaa tänä kesänä Suomen oudoimmat matkakohteet
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Kaipaatko lisää vinkkejä kotimaanmatkailuun? Videolla Riku Rantala ja Tunna Milonoff jakavat omat vinkkinsä.
8:33
Kirjoittaja on osallistunut Helsingin yliopiston avoimen yliopiston ja MTV Uutisten Journalismi ammattina -kurssille. Artikkeli on osa kurssin lopputyötä.