Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Erika ja Lotta saavat voimaa luonnosta monen suomalaisen tavoin – nyt nuoret yrittäjät haluavat jakaa parhaat vinkkinsä retkieväiksi

15:28img
MTV Uutiset Live tutustui metsässä retkeilyn saloihin konkarioppaan kanssa – katso parhaat vinkit retkeilyyn yllä olevalta videolta!
Julkaistu 14.06.2020 18:50

MTV LIFESTYLE - Birgitta Nelimarkka

– Luonnon merkitys korostui, kun oli teini-iässä murheita. Silloin kävin monta kertaa päivässä metsässä kävelemässä. Siellä rauhoituin.

Näin suhdettaan luontoon kuvailee Lotta Seppä, joka on toinen Outdoor Food Finland -yrityksen perustajista. 

Haaga-Helia ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijat Erika Helme ja Lotta Seppä perustivat viime syksynä yrityksen, jonka tavoitteena on saada ihmisille lisää tietoutta luonnossa ruokailusta. Asia on ajankohtainen, sillä korona-aika on saanut suomalaiset liikkumaan luonnossa yhä enemmän.

Nuoret naiset ovat opiskelleet kolme vuotta Ruokatuotannon johtamisen koulutusohjelmassa ja heidän on tarkoitus valmistua ensi jouluna. Molemmat ovat tehneet pitkää päivää ruoan parissa hektisissä ympäristöissä ja palautuneet töistä luonnossa.

– Oivalsimme, että elämyksellistä ja maukasta ruokaa voi valmistaa luonnossa! Ajatuksissa alkoi vilistä satoja ideoita retkiruokien mahdollisuuksista ja niitä piti päästä toteuttamaan. Syntyi vuorovaikutteinen Instagram-tili @retkiruokaa, jonka kautta inspiroimme muitakin uudenlaiseen retkiruokailuun.

– Resepteille, ideoille ja tarinoille tuli nopeasti kysyntää myös Instagramin ulkopuolella ja niin syntyi yritys Outdoor Food Finland, jonka tavoitteena on Suomen eräruokakulttuurin kehittäminen.

Luonnossa ruoka on keskiössä

Seppä on pohjoisesta kotoisin, ”metän keskellä kasvanut”. Helme taas on viettänyt lapsuutensa Helsingissä ja ollut partiossa pienestä pitäen. Hänen luontosuhteensa on kasvanut vahvaksi harrastuksen myötä. Hän kokee, että luonnossa voi palautua ja löytää yhteyden omaan itseensä. 

– Luonnosta saa voimaa ja inspiraatiota sekä rauhaa elämään, Helme toteaa.

Molemmat ovat huomanneet, että kun ammattikeittiössä valmistaa ruokaa, on ympärillä hälinää koko ajan. Kun ruokaa valmistaa luonnossa, siellä on paljon vähemmän ärsykkeitä.

Voi keskittyä olennaiseen, ja ruoka pysyy keskiössä.

Muutakin kuin makkaraa

– Koronakevät on saanut ihmiset retkeilemään ”ihan hulluna” ja se on nostanut kiinnostusta yritystä kohtaan. Ihmiset todella haluavat lähteä nyt luontoon, naiset tietävät. 

Moni ei kuitenkaan tiedä, miten luonnossa voidaan valmistaa muutakin ruokaa kuin paistaa makkaraa nuotiolla. 

Luonnon turvallisuus on korostunut näinä aikoina.

– Tulessa on lumovoimaa; jotain geneettistä, alkukantaista vetoa. Sen äärellä voi hiljentyä yksin omien ajatusten vietäväksi tai kohdata läheiset ihmiset aidosti ja välittömästi rauhoittavassa ilmapiirissä, jonka tuli tuoksuineen tarjoaa, Helme sanoo.

– Elävä tuli tuo ruokaan makua, luonnetta ja asennetta. Tulella kokkaaminen vaatii läsnäoloa ja valppautta. Täytyy hallita kahta muuttuvaa asiaa: sekä tulta että raaka-ainetta. Ruoanlaitto avotulella auttaa palauttamaan yhteyttä luontoon muistuttaen meitä menneisyydestämme.

Kaksikko muistuttaa, että tulella kypsennys ei alussa ole helppoa. Yrityksen ja erehdyksen kautta voi oppia arvioimaan ruoan valmistukseen kuluvan ajan melko tarkasti.

Pienellä harjoituksella oppii pitämään ruoan riittävän lähellä tulta, että se kypsyy, mutta riittävän kaukana, ettei se pala.

Yrittäjyys kulkee suvussa

Mistä he saivat idean yrityksen perustamiseen jo opintojen aikana?

– Toisen vuoden opinnoissa meillä oli Ruokamatkailun opintojakso, jossa suunnittelimme ruokamatkailutuotetta matkailijoille. Lopputehtävä toteutettiin käytännössä Nuuksion kansallispuistossa. Tästä alkoi idean kehittely, naiset kertovat.

– Olemme koettaneet käydä Haaga-Helia ammattikorkeakoulun kaikki opinto-jaksot, jotka auttavat meitä yritystoiminnan kehittämisessä. Opiskelemme yrittäjyyden suuntautumisvaihtoehdossa, joten lähes kaikki opinnot ovat tukeneet meitä yrityksen perustamisessa.

Molempien naisten vanhemmat sekä isovanhemmat ovat olleet yrittäjiä, joten malli yrittäjyyteen on saatu jo lapsuudessa. Tulevaisuudesta nuoret naiset mainitsevat, että kaikki on avoinna. 

– Ruoanlaitto ravintolan keittiössä on yksi parhaista asioista, mitä me tiedämme, mutta se on monesti myös aika kuluttavaa.

– Kun miettii, miten paljon suunnitelmat ovat muuttuneet vuodessa, on vaikeaa kuvitella, mitä tapahtuu vuoden päästä.

Unelmissa kursseja ja kirjoja

Koronan vuoksi yritykseltä on peruuntunut muutama työjuttu, mutta molemmat kokevat, että korona on antanut heille lisää toivoa. Toimintaa luonnossa on mahdollista kehittää ja tarjota eri vaihtoehtoja yrityksen kautta. 

– Meillä on koko Suomi avoinna, koska yritys ei ole sidottu yhteen paikkaan. Muutto lähemmäs luontoa on todennäköistä. Pohjoiseen muutto mietityttää molempia. Jos saamme hyvän työtarjouksen, lähdemme työn perässä minne vaan, Helme ja Seppä kertovat. 

Suunnitelmissa on perustaa verkkokursseja ja kirjoittaa kirja. 

Yhteistyö nuorten naisten välillä on sujuvaa. He ovat tehneet kaikki asiat yhdessä uusien asioiden oppimisen takia. Jatkossa heillä on suunnitelmissa tehdä asioita erikseen molempien vahvuusalueet huomioiden. 

– Olemme lähteneet rohkeasti mukaan erilaisiin yhteistyöpyyntöihin, vaikka se on joskus tarkoittanut epämukavuusalueelle menemistä.

Ammattitaitoaan he pyrkivät kehittämään osallistumalla erilaisille messuille ja tapahtumiin. Ideoita he hakevat esimerkiksi Ruotsista. Monet mielenkiintoiset tapahtumat kuitenkin peruuntuivat tänä keväänä.

Tällä hetkellä Helme ja Seppä työskentelevät Helsingissä vastaten kahden kahvilaravintolan toiminnasta yhdessä. Työn avulla he keräävät pääomaa yrityksen toimintaan.

– Luonnossa ruokailu on arjen luksusta parhaimmillaan, toteaa Helme.

Tätä arjen luksuksen toteuttamista Helme ja Seppä haluavat opettaa mahdollisimman monille retkeilijöille.

Kirjoittaja on osallistunut Helsingin yliopiston avoimen yliopiston Journalismi ammattina -kurssille. Artikkeli on kurssin osa kurssin lopputyötä. 

Tuoreimmat aiheesta

Retkeily