Neljän suuren pörssiyhtiön hallituksessa istuva Anne Brunila torjuu ajatuksen naisjohtajien kiintiöistä.
Naiskiintiöt ovat lakisääteisiä monessa maassa ja myös europarlamentti vaatii, että vähintään 40 prosenttia pörssiyhtiöiden hallituspaikoista pitäisi kuulua naisille. Ruotsissa naisten osuus johtotehtävissä on viime vuosina kasvanut, mutta Suomessa trendi on ollut laskeva.
Peter uutisvirrassa televisioon
Viime viikolla alkanut uusi nettiohjelma Peter uutisvirrassa nähdään MTV.fi:ssä joka keskiviikko.
Peter Nyman haastattelee ohjelmassaan mielenkiintoisia henkilöitä päivän puheenaiheista, heidän elämästään sekä aivan uusista kulmista.
Peter uutisvirrassa -ohjelma nähdään uusintana torstaina televisiossa MTV3-kanavalla kello 14:30.
Hallitustyöskentelyn ammattilaista Anne Brunilaa kiintiöajatus ei innosta.
– En tiedä, voisiko Suomen kehityksessä olla sattumasta kyse. Trendi on tietenkin huono, koska naisia tarvitaan. En ole koskaan ollut kiintiöiden kannalla, koska tehtävään pitää etsiä aina paras mahdollinen henkilö. Voi olla, että johtajia palkkaaville tulee enimmäkseen miesten nimiä mieleen. Toisaalta kyse on myös naisten omasta aktiivisuudesta, jota ei aina ole, Brunila sanoi Peter Nymanin juontamassa Peter uutisvirrassa -ohjelmassa.
– Miehillä on kokemukseni mukaan usein näkemys uralla etenemisestä ja siihen tarvittavasta koulutuksesta. Naisten kanssa keskustellessani he tuovat harvemmin esille haluavansa johtotehtäviin. Kyse voi olla myös arkuudesta.
Anne Brunila valittiin viime vuonna Suomen vaikutusvaltaisimmaksi naiseksi.
– Se johtuu siitä, että olen neljän suuren pörssiyhtiön hallituksessa. En ole sellaista suunnitellut vaan olen ollut onnekas työelämässä. Olen saanut tilaisuuksia tehdä hyvin erilaisia töitä. En osaa samaistua tuohon titteliin enkä koe itseäni vaikutusvaltaiseksi. Koetan olla luottamuksen arvoinen.
Sampo Groupin hallituksessa Brunila tekee yhteistyötä myös Björn Wahlroosin kanssa. Hän luonnehtii hallituksen puheenjohtajaa luovaksi.
– Hän on erittäin innostava ja älykäs johtaja. Hänen kanssaan on helppo työskennellä.
Anne Brunila on myös nyt aikuisen kehitysvammaisen pojan äiti. Yksinhuoltajaksi hän jäi pojan ollessa kaksivuotias.
– Tämä on vaikuttanut minuun syvällisesti ihmisenä, erityisesti arvoihin ja ajatukseen siitä, mitä on hyvä elämä. Olen oppinut hyväksymään vaikeudet ja tekemään tilanteesta niiden puitteissa parhaan mahdollisen. Olen hylännyt monia työtarjouksia sen takia etteivät ne ole olleet poikani kannalta mahdollisia.
– Olen erittäin kiitollinen että olen saanut kokea tämän. Olen oppinut elämästä paljon enemmän kuin muuten olisin kokenut. Poikani on maailman ihanin poika. Hän on ollut kiinnostunut urheilusta, jota olemme voineet harrastaa yhdessä. Pentti Kurikan nimipäivän valinta euroviisuedustajaksi osoittaa suomalaisten tapaa hyväksyä vammaisuutta ja kykyä arvostaa erilaisuutta.
Brunila on jo reilut parikymmentä vuotta harrastanut meditointia.
– Se tuo tasapainoa ja vastapainoa kiireiselle työelämälle. Olen oppinut suhtautumaan aika rauhallisesti tapahtumiin ympärillä ja myös kokemiini loukkauksiin. Huomaan sen, että useimmiten olen itse vastuussa omasta hyvinvoinnistani.