Tänään vietettävän kansainvälisen naistenpäivän tarkoitus on juhlistaa naisia ja pyrkimystä sukupuolten tasa-arvoon. Päivän sanomalle on yhteiskunnassamme yhä suuri tarve – siitä antaa esimerkin valtioneuvoston viestintäjohtajaksi joulukuussa valitun Päivi Anttikosken kokemus.
Facebookissa jakamassaan päivityksessä Anttikoski kertoo, millaiseen tilanteeseen hän törmäsi hakiessaan uutta työpaikkaa viime vuonna. Anttikoski oli jättänyt päätoimittajan pestinsä Helsingin Sanomissa saman vuoden helmikuussa ”vetääkseen henkeä” ja etsiäkseen uutta.
Tätä ennen filosofian maisteriksi kouluttautunut Anttikoski oli toiminut muun muassa MTV Uutisissa erilaisissa tehtävissä, muun muassa uutispäällikkönä ja uutispäätoimittajana.
"Naistenpäivänä on varmaan sopiva hetki avautua oudosta ja aika tuoreesta kokemuksesta muutaman kuukauden takaa", Anttikoski kirjoittaa.
Anttikoski kertoo olleensa kiinnostunut erään ison kotimaisen pörssiyhtiön yhdestä johtopaikasta. Kaikki oli vaikuttanut naksahtaneen paikoilleen puolin ja toisin.
Huomenta Suomen aamussa puhuttiin naiseudesta ja johtajuudesta työelämässä. Pörssiyhtiöiden johdossa on yhä suhteessa vähemmän naisia kuin miehiä. Juttu jatkuu videon jälkeen.
11:35
Vielä oli edessä tapaaminen toimitusjohtajan kanssa.
"Haastattelu meni aluksi normikaavan mukaan, kunnes puhuttiin perheasioista. Työ vaati osittaista asumista toisella paikkakunnalla. (Mies)toimari kyseli lapseni ikää. Kerroin, ja vastaus oli ns. jännä toteamus: ”ei 10-vuotias lapsi pärjää ilman äitiä”. Menin jo tässä vaiheessa vähän puihin, ja taisin vastata jotain siitä miten jokainen perhe varmasti osaa tehdä itselleen sopivat ratkaisut. Vastaus: ”siis hyväksyykö sun mies todella tän ratkaisun?”
Anttikosken mukaan kysymys oli tyrmistyttävä. Keskustelut yhtiön kanssa päättyivät pian näiden lausuntojen jälkeen.
"Kuulin vielä perästä, että en olisi ollut lopulta toimarin mielestä sopiva koska olisin hylännyt perheeni. Vasta nyt mua oli ekaa kertaa sakotettu siitä että olen äiti, vaimo ja nainen."
Valtioneuvoston viestintäjohtajana työskentelevä Anttikoski kertoo olevansa nykytyöhönsä enemmän kuin tyytyväinen ja voivansa joskus jopa naureskella karulle haastattelukokemukselle. Tarinansa hän haluaa kertoa, sillä hän on varma, ettei ole ainoa nainen, jonka kohdalla perheasiat ovat vaikuttaneet työnhakuun ja työpaikan saamiseen.
Anttikoski ei halua avata tapahtunutta tarkemmin MTV Uutisille. FB-päivitykseen perustuva kokemus kerrotaan kuitenkin hänen luvallaan.
Kansainvälisesti naistenpäivää vietettiin ensimmäisiä kertoja 1900-luvun alkuvuosina. Siitä tuli YK:n tunnustama teemapäivä vuonna 1975.
Aamun Huomenta Suomessa Mika Tommola oli naistenpäivätunnelmissa.
23:16
Myös naisten roolista rauhan rakentamisessa keskusteltiin ohjelman aikana.
8:09