Anneli Auerin ja Jens Kukan seksuaalirikostuomiota vaaditaan purettavaksi – nämä oikeudelliset kysymykset ovat auki

Anneli Auerin ja hänen entisen kumppaninsa Jens Kukan seksuaalirikostuomioita vaaditaan purettavaksi kymmenen vuoden jälkeen. HS kertoi viime viikolla, että Auerin lapset ovat tunnustaneet asianajajalle valehdelleensa aikanaan kertomukset hyväksikäytöstä.

Helsingin Sanomat kertoi viime viikon lopussa Anneli Auerin rikostapauksen yllättävästä käänteestä.

Anneli Auerin ja Jens Kukan asianajaja on vaatinut korkeimmalta oikeudelta heidän seksuaalirikostuomioitaan purettavaksi. HS:n mukaan Auerin lapset ovat nyt tunnustaneet aikoinaan valehdelleensa kertomukset äitiään ja tämän miestä vastaan.

Turun hovioikeus tuomitsi kesäkuussa 2013 Anneli Auerin seitsemän ja puolen vuoden vankeuteen sekä hänen entisen miesystävänsä Jens Kukan kymmenen vuoden vankeuteen seksuaalirikoksista.  

Paljon avoimia kysymyksiä

MTV:n rikostoimituksen päällikkö Tiia Palmén summaa, että moni seikka asiassa on vielä auki. 

Jos Auer ja Kukka todetaan syyttömiksi, he voisivat saada tuntuvat korvaukset vankilassa istumastaan ajasta. Aikoinaan Auerille maksettiin ennätykselliset 800 euroa päivältä korvauksia Ulvilan murhajutun tuomion purkamisessa. Yhteensä korvauksia maksettiin silloin noin puoli miljoonaa.

– Silloin katsottiin, että massiivinen julkisuus vaikutti erityisen korkean korvauksen määrään. Voisi kuvitella, että nyt vaadittaisiin vähintään samaa. Koska jälleen kerran on ollut entistä enemmän massiivista julkisuutta.

Avoin kysymys on myös lasten saamat kärsimyskorvaukset.

– Tämä on erittäin kiinnostava oikeudellinen kysymys. Heille on määrätty aikanaan yhteensä 160 000 euroa korvauksia, jotka Auer ja Kukka ovat heille maksaneet. Kiinnostavaa on se, että jos tuomio purettaisiin, he eivät olisi tietenkään korvauksiin oikeutettuja. Silloin tulisi pohdittavaksi, pitäisikö korvauksia periä takaisin. En usko, että tällaisesta on Suomessa kovin paljoa aiempaa oikeuskäytäntöä, Palmén arvioi.

Katso video: Lainoppineet arvioivat, millaiset korvaukset Auer ja Kukka voisivat saada, jos heidät todetaan syyttömiksi

HS:n mukaan lapset valehtelivat rikoksista sijaisvanhempiensa johdattelemina ja painostamina. Auki on sekin, miten johdattelu näytetään toteen oikeudessa ja saattavatko sijaisvanhemmat olla jollain tavalla oikeudellisesti vastuussa, jos kertomukset todetaan johdatelluiksi, Palmén pohtii.

– Tässä on monta erittäin kiinnostavaa oikeudellista kysymystä.

Tapaus voisi käydä vielä kaikki oikeusasteet

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen pohtii tapauksen poikkeuksellisuutta:

– Ensinnäkin [tuomiosta] on kulunut pitkä aika. On hyvin poikkeuksellista, että lasten kertomukset, jotka ilmeisesti ovat olleet keskeisessä asemassa syyksi lukemisessa tuomiossa, ovat täysin muuttuneet.

Asian ratkaisu voisi jopa käydä vielä kerran läpi kaikki oikeusasteet.

– Korkein oikeus tietää tietysti itse parhaiten työtapansa, mutta jos ulkopuolisena arvioi, ei olisi mahdotonta, että [käsittely] menisi puolesta vuodesta vuoteen. Tässä voidaan olla hyvinkin pitkän prosessin päässä, jos tuomio puretaan ja syyttäjä lähtee edelleen syyttämään. Siinä voidaan mennä vielä kolmen oikeusasteen kautta. Silloin kolmesta neljään vuotta on lyhyt arvioaika käsittelylle, Tolvanen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat