Suomen olympiakomitean hallitukseen kuuluva painonnostaja Anni Vuohijoki kertoo joutuneensa puheenjohtaja Jan Vapaavuoren tutkintaan epäiltynä seksuaalisesta häirinnästä. Hallituksesta eronnut Vuohijoki syyttää kovin sanoin Vapaavuorta ”pelolla johtamisesta”.
Vuohijoki julkaisi perjantaina sosiaalisen median tileillään avoimen kirjeen, jossa hän käy läpi tapahtumia Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajan paikalta eronneen Mika Lehtimäen tapauksen käänteitä. Hän myös ilmoitti eroavansa tehtävästään Olympiakomitean hallituksessa.
LUE MYÖS: Jan Vapaavuorelta paljastus: Olympiakomiteassa toinenkin häirintätutkinta käynnissä
Vuohijoki otti maanantaina kantaa Olympiakomitean puheenjohtajiston päätöksen pimittää Lehtimäen viime syksynä saama varoitus epäasiallisesta käytöksestä. Kun Yle uutisoi Lehtimäen saamasta varoituksesta viime torstaina, tämä vahvisti lähetelleensä epäasiallisia viestejä kahdelle naiselle.
Ennen kuin Lehtimäki ilmoitti eroavansa tehtävästään, ehti Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori antaa tukensa tämän jatkamiselle. Vuohijoki antoi Ilta-Sanomille haastattelun, jossa hän kertoi, että varoitus oli pimitetty Olympiakomitean hallituksen jäseniltä. Hän myös olisi toivonut Lehtimäen tuovan itse asian julki.
Tämän jälkeen Vuohijoki kertoo joutuneensa Vapaavuoren hampaisiin.
– Kaksi tuntia Mika Lehtimäen eron jälkeen 28.3.2022 sain sähköpostin, jossa olympiakomitean hallituksen puheenjohtaja esitti minua kohtaan syytöksen, jonka mukaan olin epäiltynä seksuaalisesta häirinnästä. Viestissä ei avattu kohteita sen tarkemmin tai tekoja, Vuohijoki kirjoittaa.
LUE MYÖS: Jan Vapaavuori vastasi Anni Vuohijoen rajuihin syytöksiin – osapuolten lausunnoissa ristiriita
Sähköpostissa kerrottiin vain tapahtumapaikaksi Tokion olympialaiset sekä viikon aika. Vuohijoki saapui keskiviikkona kuulemistilaisuuteen kauppakeskus Triplaan Helsinkiin hämmentynein mielin.
– Minua ei kiinnostanut se, vaikuttaako tämä työelämääni. Ainoa asia, joka minua kiinnosti, olinko aiheuttanut ahdistusta siitä, miten puhun asioita. Raivorehti. Se minä olen. Ja minulla ei ole mitään salattavaa. Sen tiesin, etten ole kehenkään koskenut tai kajonnut, Vuohijoki kertoo.
Vuohijoki kuvaa, ettei elä heteronormatiivisessa suhteessa. Hän myös sanoo puhuvansa avoimesti seksuaalisuudesta, ja mietti, olisiko joku voinut ahdistua hänen puhetavastaan.
"Tule valmistautumaan, että juttu menee mediaan"
Vapaavuoren ja Olympiakomitean hr-päällikön – tarkoittaen ilmeisesti henkilöstöpäällikkö Riikka Valjakkaa – kanssa käymässään keskustelussa Vuohijoelle kerrottiin hänestä liikkuvista huhuista ja puheista.
– Samalla minua muistutettiin siitä, miten asiat voivat tulla julkisuuteen. Painotin ettei se haittaa. Sanoma oli, ettei totuutta edes tarvita. ”Haluamme vain käydä tämän läpi, jotta tiedät mistä on puhuttu”, Vuohijoki siteeraa keskustelua.
Anni Vuohijoki eroaa Olympiakomitean hallituksesta Mika Lehtimäen häirintäkohun seurauksena. Hän kertoo kirjeessään kovia väitteitä puheenjohtaja Jan Vapaavuoren käytöksestä häntä kohtaan.Jarno Kuusinen / AOP
Vuohijoen mukaan Vapaavuori sanoi hänelle ”tule valmistautumaan siihen, että tämä juttu menee mediaan”. Keskustelun jälkeen urheilija kuuli, että asia oli ”nyt sinun osaltasi käsitelty”. Laajempia selvityksiä ei Vapaavuoren ja hr-päällikön mukaan tarvittu, koska Vuohijoki ei ole työsuhteessa, vaan luottamustehtävässä Olympiakomiteaan.
Painonnostaja sanoo, ettei ole nukkunut tai saanut syödyksi puhuttelun jälkeen. Hän sai kuitenkin helpotuksen siitä, että väite seksuaalisesta häirinnästä oli todettu väärinkäsitykseksi.
Torstaina Vuohijoki sai kuitenkin uuden järkytyksen, kun Vapaavuori otti lehdistötilaisuudessaan esiin Lehtimäen tapauksen lisäksi esiin tulleet muut epäasiallista käytöstä sisältäneet tilanteet, joita hänen tietoonsa on saatettu.
Uhkailu jatkui tiedotustilaisuuden jälkeen
3:29Jan Vapaavuori vastasi Lehtimäki-kohun avoimiin kysymyksiin – Tulosruutu niputti vaiheikkaan tapauksen.
Vapaavuori kertoi tilaisuudessa toisestakin häirintätapauksesta. Vuohijoki sanoo kysyneensä Vapaavuorelta viestitse, tarkoittiko tämä hänen kanssaan käymäänsä keskustelua. Vapaavuori oli vastannut myöntävästi.
– Hän vastasi myöntävästi todeten, ”asiahan ei johda mihinkään, mutta mä en voi jäädä kiinni siitä, että sen muka olisi tiennyt siitä”.
Myöhemmin samana päivänä Ilta-Sanomat uutisoi kahdesta muusta tapauksesta, jotka liittyivät Tokion olympialaisiin. Uutisessa kerrotut seikat eivät viitanneet Vuohijokeen.
– Kun Tokioon liittyvä häirintätapaus tuli julki, hän kiirehti soittamaan minulle kertoakseen, että minun ei tule kuvitella, että asiani olisi unohtunut. Tämä oli vain joku muu, ja media on edelleenkin kiinnostunut minusta.
Vuohijoki sanoo tämän jälkeen pelänneensä jokaista puhelinsoittoa.
"En halua olla kenenkään koirana"
Lopulta painonnostaja Vuohijoki päätti tuoda asiansa julki. Hän halusi rikkoa Olympiakomiteassa vallinneen hiljaisuuden, johon oli itsekin pelon takia osallistunut. Vuohijoki kertoi torstai-iltana aikeistaan Vapaavuorelle ja Olympiakomitean henkilöstöpäällikölle.
Hän kävi asian läpi Suomen urheilun eettisen keskuksen lakimiehen kanssa ja julkaisi perjantaina avoimen kirjeen. SUEK kertoi perjantaiaamuna ottavansa Vuohijoen kohtelun käsittelyynsä.
– Minä en halua olla kenenkään koirana. Nyt ymmärrän, mitä Rehn, Aatsola, Kervinen ja kumppanit tarkoittivat. Tämä on pelolla johtamista, Vuohijoki viittaa usean pitkäaikaisen urheiluvaikuttajanaiseen allekirjoittamaan kirjeeseen urheilun johtamiskulttuurin ongelmista.
Vuohijoen avoin kirje kokonaisuudessaan (juttu jatkuu Twitter-viestin jälkeen):
Vuohijoki pyytää anteeksi häirinnän kohteeksi joutuneilta naisilta hiljaisuuttaan.
– Häpeän sijaan olisin halunnut kertoa kaiken koko maailmalle, olla sanojeni mittainen ja rehellinen. Valitettavasti se ei sopinut olympiakomitean pirtaan.
– Jotta pystyn jatkossakin katsomaan itseäni aamuisin peiliin, en aio jatkaa Suomen olympiakomitean hallituksessa enkä olla hiljaa, Vuohijoki toteaa.