Jan Vapaavuori katuu erityisesti yhtä asiaa Lehtimäki-kohussa: "Se oli arviointivirhe" – näin tiedotustilaisuus eteni

53:56imgJan Vapaavuori tunnusti suurimman virheensä Lehtimäki-kohussa – kertoi saaneensa "lisätietoja" siunaamansa varoituksen jälkeen.Lehtikuva
Julkaistu 31.03.2022 08:07(Päivitetty 31.03.2022 12:03)
Toimittajan kuva
Ossi Karvonen

ossi.karvonen@mtv.fi

@ossikarvonen

Suomen Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori asteli torstaina klo 11 median eteen tiedotustilaisuudessa. Häneltä odotettiin vastauksia Mika Lehtimäen häirintätapauksen avoimiin kysymyksiin. MTV lähetti pressin suorana lähetyksenä ja seurasi sitä tiiviisti.  

Pääkuvan videolla Jan Vapaavuoren tiedotustilaisuus kokonaisuudessaan. 

Lehdistötilaisuuden tärkeintä antia:

Vapaavuori tunnustaa tehneensä virheitä tapauksen aikana. Hän pyytää anteeksi varsinkin kahdelta naiselta, joita häirintätapaus koskee, sekä Olympiakomitean väeltä. Hän kertoo Olympiakomitean hallituksen kokoustaneen kuusi tuntia keskiviikkoiltana. Hallitukselle oli myös kerrottu tapauksen yksityiskohdista.  

Suurimpana virheenä Vapaavuori pitää jatkopestin antamista Lehtimäelle, vaikka epäasiallinen käytös ja varoitus oli jo tuolloin tiedossa. Tieto tästä oli Vapaavuorella, toimitusjohtaja Mikko Salosella sekä varapuheenjohtajilla Susanna Rahkamolla ja Sari Multalalla. Vapaavuori sanoo olevansa tästä hyvin pahoillaan. 

Vapaavuori kertoo, että tapauksesta itsestään ja sen hoidosta Olympiakomiteassa tilataan tutkinta. Sen suorittaja on Suomen urheilun eettinen keskus SUEK tai joku toinen rippumaton taho.

Vapaavuori sanoo tehneensä virheen myös siinä, ettei hänellä ollut riittäviä tietoja tapauksesta riittävän ajoissa. Hän kieltää valehdelleensa, mutta tunnustaa tehneensä varomattomia lausuntoja. 

Hallitus oli eilisessä kokouksessa Vapaavuoren mukaan kritisoinut puheenjohtajaa ja varapuheenjohtajistoa "aika napakastikin", mutta Olympiakomitea tarvitsee nyt toimivaa hallintoa. Eroilmoituksia ei siis ole luvassa. Vapaavuori ei koe, että hallitus olisi kyseenalaistanut puheenjohtajiston nauttimaa luottamusta.   

Vapaavuori sanoo, että huippu-urheiluyksikön varajohtaja Leena Paavolainen toimii huippu-urheiluyksikön johdossa eli ottaa Lehtimäen jättämän paikan siihen saakka, kunnes pestiin valitaan henkilö avoimen haun kautta. 

Vapaavuori sanoo, että piti varoitusta oikeana rangaistuksena Lehtimäelle viime syksynä saamansa selvityksen pohjalta, mutta Ylen viikon takaisen, tapauksen julkisen selvittelyn aloittaneen uutisen jälkeen Vapaavuori kertoo saaneensa tapauksesta "lisätietoa". Hän ei kuitenkaan pysty keskustelemaan yksityiskohdista, vedoten yksityisyydensuojaan. 

Vapaavuori sanoo, että Olympiakomiteassa on tullut ilmi myös toinen tapaus, jossa on esiintynyt epäasiallista käytöstä. Sen tapauksen käsittely on käynnissä. Se oli tullut ilmi ennen kuin Lehtimäen tapaus tuli julkiseksi. 

Vapaavuori palaa vielä Lehtimäelle annettuun jatkosopimukseen toimittjan kysymyksen seurauksena. "Se oli selkeä, yhdessä tehty arviointivirhe", Vapaavuori toteaa. Hän oli kokenut, että varoitus ei ollut este jatkolle, kun Lehtimäki oli kärsinyt epäasiallisesta käytöksestä saaneensa seurauksen. Hän kuitenkin sanoi, että "tällaiset teot voivat kertoa laajemmista työkulttuuriin liittyvistä ongelmista". "Henkilökunnan piirissä on ollut ehkä laajempaankin huolestuneisuutta aiemmin, josta emme ole yksinkertaisesta tienneet", Vapaavuori summaa. 

Vapaavuoren mukaan OK:n hallituksen selkein kritiikin kohde oli varoituksesta kertomatta jättäminen. Vapaavuoren mukaan sille ei ollut juridisia perusteita varoituksen antamishetkellä, mutta siitä olisi todennäköisesti pitänyt kertoa, kun Lehtimäen jatkoa puntaroitiin.   

Lehdistötilaisuuden ennakko:

Viikko sitten Ylen uutisoinnista käynnistynyt kohu on sisältänyt useita hämmentäviä käänteitä. Viime maanantaina Mika Lehtimäki erosi Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajan pestistä kerrottuaan kahdelle työympäristössään olevalle naiselle viime syksynä lähettämistään epäasiallisista viesteistä. Lehtimäen mukaan asia oli sittemmin sovittu osapuolien kesken.  

LUE MYÖS: Asianajaja hämmästelee salailua ja Jan Vapaavuoren käyttämää perustelua Lehtimäki-kohussa: "En pysty ymmärtämään"

Viime tiistaina Yle kuitenkin uutisoi, että Lehtimäki oli syyllistynyt sen tietojen mukaan myös fyysiseen kajoamiseen. Ylen mukaan epäasiallinen käytös oli jatkunut vuosia. Lehtimäki kiisti nämä väitteet keskiviikkona, ja Vapaavuori oli kumonnut tällaiset spekulaatiot jo maanantaisessa lehdistötilaisuudessa. 

Yksi torstaina kello 11 alkavan lehdistötilaisuuden isoista kysymyksistä onkin se, että kuka tai ketkä puhuvat totta? 

Kovaan puristukseen kohussa joutunut Vapaavuori ehti jo keskiviikkona kommentoida Helsingin Sanomille, ettei aio erota tehtävästään. Uskottavuuttaan menettäneen Vapaavuoren jatko on kuitenkin varmasti yksi pressin isoista puheenaiheista. 

Olympiakomitean hallitus on osoittanut myös tyytymättömyyttään siihen, ettei heille kerrottu Lehtimäen häirintätapauksesta eikä Lehtimäelle annetusta varoituksesta, kun tämän jatkopestistä huippu-urheiluyksikön johdossa päätettiin keväällä. Tieto oli vain pienen piirin – toimitusjohtaja Mikko Salosen, Vapaavuoren sekä varapuheenjohtajien Susanna Rahkamon ja Sari Multalan – tiedossa.

– Minkä tähden viime syksynä edes yleisellä tasolla hallitukselle ei kerrottu, mitä on tapahtunut, OK:n hallituksen jäsen Sari Essayah tivasi MTV:n haastattelussa keskiviikkona

Alla Sari Essayahin ja Sari Multalan keskiviikkoinen haastattelu aiheesta.  

10:10imgSari Essayah ja Sari Multala kommentoivat Mika Lehtimäen häirintäkohua.

Tuoreimmat aiheesta

Olympiakomitea