Anni Vuohijoen raskausajan toiminnasta syntyi hirveä haloo – vastaa nyt kritiikkiin: "Kuin harjanvarsijumppaa"

Anni Vuohijoki yllätyi vauva-arjen mutkattomuudesta 0:53
Tuore äiti Anni Vuohijoki yllätyi vauva-arjen mutkattomuudesta.

Entinen painonnostaja Anni Vuohijoki on tuore äiti. Raskausaikana hän teki edelleen painonnostoharjoituksia, mikä sai aikaan hurjan palautevyöryn. Entinen huippu-urheilija vastasi lähes kaikille ja muistutti heitä tärkeästä asiasta.

Liikunnalliseen elämäntapaan tottunut Anni Vuohijoki treenasi lähes synnytykseen asti. 

Painonnostoliikkeitä tein vielä viikolla 38, eli melko pitkälle, Vuohijoki kertoo.

Painonnostajan raskaana ollessaan tekemät harjoitteet eivät kaikkia miellyttäneet. Osa harjoituksista koettiin liian rajuiksi ja palautetta tuli reilusti.

Yllättävän paljon. Huomasin, että monia miehiä ahdisti, että harjoittelin niin pitkään. Hirveä haloo aiheutui siitä, että tempailin 45 kilolla vielä viikolla 32. 

– Ihmiset kirjoitteli, että "en rakasta omaa lastani", ja "en selkeästi ole koskaan ennen saanut lapsia, kun en välitä muista kuin itsestäni", Vuohijoki kertoo saamistaan palautteista.

Lääkäriksi valmistunut painonnoston EM-pronssimitalisti kuitenkin tiesi, ettei aiheuttanut itselleen eikä syntymättömälle vauvalleen vahinkoa.

Siinä oli 50 kiloa alle minun oman ennätyssuoritukseni. Se on vähän sama minulle kuin joku tekisi harjanvarsijumppaa, eli ei se mitenkään kummallista ollut, Vuohiijoki linjaa.

Vuohijoki kertoo, että vastasi lähes kaikille palautteenantajille henkilökohtaisesti.

Vastasin kertomalla, että olen ammattiurheilija taustaltani. Minun lähtötasoni ei ole ihan sama kuin tavallisella tallaajalla, ja suhteutan sen omaan tekemiseen, kuten raskausajan liikunnassa pitäisi tehdä, Vuohijoki muistuttaa.

Liikunta on ollut hyödyksi

Noin kahden viikon ikäisen pojan äiti on huomannut, että raskausajan liikunta on ollut hyödyksi synnytyksen jälkeen. 

Vuohijoki on pannut merkille, että raskaana olemisen ja liikunnan yhdistelmään liittyy kaikenlaisia uskomuksia.

– Raskausajan liikunnasta ollaan todella varovaisia ja sitä pelätään. Siinä sotkeentuu paljon uskomukset ja on enemmän sellaista tietämättömyyttä. Meille on esimerkiksi sanottu, että kävely on hyvää liikuntaa raskaana oleville, vaikka todellisuudessa se voi jopa lisätä jalkojen turvotuksia, Vuohijoki sanoo.

– Lähtökohtaisesti suurin ongelma on, että ei välttämättä tiedetä asioista, mutta mennään sen mukaan, mikä on uskottu olevan hyväksi. Jos olet 9 kuukautta aloillasi, niin sen jälkeen vauva-arki on todella vaikeaa, koska olet fyysisesti niin huonossa kunnossa.

Vastasyntynyt menee etusijalle

Fyysisen kunnon palautumisen lisäksi raskauden ajan liikunta auttoi Vuohijokea myös henkisesti.

– Siitä tuli pystyvyyden tunne, mikä auttoi hallitsemaan emotionaalista kuormaa, mitä raskaudesta tuli. Pysyi kontrolli omasta kehosta ja tekemisestä, mikä oli todella tärkeää.

Nyt elämä pyörii pienen kaksiviikkoisen nyytin ympärillä. Jo raskausaikana opittu itsestä huolehtiminen on kuitenkin kirkkaana mielessä, vaikka luonnollisesti vastasyntynyt menee etusijalle.

– Olen normaalisti tottunut olemaan kiireessä ja nyt on joutunut opettelemaan erilaista rytmiä. 

– Huomaan nyt, kun olen tunnin-kaksi tehnyt paperihommia, että sen hormonimyrskyn keskellä oleminen on helpompaa, kun saa välillä kiinni omasta itsestään.

Lue myös:

    Uusimmat