Suomessa on noin puoli miljoonaa alkoholin riskikäyttäjää, joista jokaisella on keskimäärin 4–5 läheistä. Suurin osa heistä on lapsia. Läheisille alkoholin ongelmakäyttö voi aiheuttaa pitkäkestoisia ja vaikeitakin ongelmia.
Lasisesta lapsuudesta keskusteltiin viime viikolla Porin SuomiAreenassa.
Kesäkuussa alkoholin saatavuus helpottui entisestään, kun miedot viinit tuotiin ruokakauppoihin. Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarisen mukaan kaikki asiantuntijat olivat lakimuutosta vastaan, mutta uudistus hyväksyttiin. Ainoastaan kaupan ala oli uuden lain kannalla.
Asiantuntija-arvioiden mukaan todennäköisesti alkoholin käyttö tulee lisääntymään, kun kaupoista saa 8-prosenttisia alkoholijuomia.
– Kun alkoholin saatavuus helpottuu, tyypillisesti näin käy. Tiedämme aika paljon asioita ja ongelmia, joihin alkoholin helpompi saatavuus on yhteydessä. Niitä ovat esimerkiksi vanhempien terveysongelmat, mielenterveyshäiriöt, ennenaikainen kuolleisuus, perheiden ja parisuhteiden hajoaminen, koulutuksen aikainen keskeyttäminen, tutkimusprofessori Taina Laajasalo Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta totesi paneelikeskustelussa.
Lue myös: 8-prosenttiset viinit rantautuivat ruokakauppoihin – ylilääkäri pohtii uhkakuvaa: "Jos huonosti käy..."
Lapset aistivat ja näkevät
Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta valmistui Laajasalon mukaan muutama viikko sitten tutkimus, jonka mukaan Suomessa on ainakin 90 000 lasta, jotka kärsivät toisen tai kummankin vanhemman päihdeongelmasta.
– Todennäköisesti tämä luku on aliarvioitu. Tämä koskee hyvin isoa osaa meidän lapsiväestöstä, Laajasalo sanoo.
– Tällaisia lapsia löytyy jokaisesta koululuokasta, toiminnanjohtaja Ulla Siimes Lastensuojelun keskusliitosta lisää.
Lastenpsykiatrian ylilääkäri Auli Laakso-Santavirta Satakunnan hyvinvointialueelta huomauttaa, että yhteiskunnassamme eletään sellaisen harhan vallassa, että lapset eivät näe, haista, maista tai aisti mitään.
– Tämän takia aikuiset voivat sitten tehdä päätöksiä ja toimia omasta aikuisnäkökulmastaan sopivalla tavalla, kun kerran me ajattelemme, että lapset eivät mistään mitään ymmärrä.
Ylilääkärin mukaan hyvin pienetkin lapset kiinnittävät hyvin tarkkaan huomiota omiin läheisiin aikuisiin ja heidän käytökseensä.
– Lapset tasan tarkkaan näkevät sen muutoksen, mitä alkoholinkäyttö aiheuttaa aikuisessa. Se luo tietysti turvattomuutta, kun he eivät ymmärrä sitä, miksi aikuinen on tänään erilainen kuin eilen. Tai miksi hän oli tunti sitten erilainen kuin nyt.
– Kyllä lapset näkevät, haistavat, maistavat, kuulevat, aistivat ja tekevät jonkinlaisia johtopäätöksiä, Laakso-Santavirta sanoo.
Laajasalon mukaan vanhemman käytöksen ennakoimattomuus, epäjohdonmukaisuus, tarpeiden laiminlyönti ja käytöksen muuttuminen alkoholin takia voi jo itsessään olla haitallista lapselle. Vielä vakavampaa on, jos vanhempi käyttäytyy väkivaltaisesti alkoholin vaikutuksen alaisena.
Lue myös: Yllättävä huomio Suomen 8-prosenttisista viineistä: "Harvoin voi sanoa"
Alkoholi isona syynä huostaanottoihin
Vanhempien päihteidenkäytöllä ja päihdesekoiluilla on lukuisia konkreettisia vaikutuksia lapseen. Lastenpsykiatrin mukaan oireita on valtava määrä.
– Alkoholinkäyttö ja tapa, jolla se vaikuttaa vanhemmuuteen ja lapsen turvallisuudentunteeseen, voi aiheuttaa mitä tahansa oireita lapselle ja se on yksi riskitekijä lapsen elämässä. Onneksi lapset on rakennettu niin, että he kestävät kyllä yhden riskin, mutta kun riskit alkavat kasaantua, on piru irti, Laakso-Santavirta huomauttaa.
Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarisen mukaan alkoholinkäytön merkitystä suomalaisissa perheissä vähätellään, koska alkoholinkäyttö on vähentynyt tilastollisesti viime vuosien aikana.
– Alkoholin ongelmakäyttö ei ole kuitenkaan vähentynyt. Niissä perheissä, joissa alkoholia käytetään paljon ja ongelmalähtöisesti, ryypätään aivan kuten ennenkin. Se näkyy meidän lastensuojelun luvuissa. Alkoholi yhdessä elämänhallinnan vaikeuksien kanssa on edelleen yksi päätekijä siihen, että lapsi huostaanotetaan.
Lapset kirjoittivat turvattomuuden tunteestaan
Lastensuojelun keskusliitto järjesti vuonna 2022 kirjoituskilpailun, jossa lapset saivat kirjoittaa turvallisuudesta ja siitä, mitä turvallisuus tarkoittaa heille. Kirjoituksissa päihteet nousivat vahvasti esiin.
Yhden 10-vuotiaan pojan kirjoitus on painunut Siimeksen mieleen.
– Teksti alkoi niin, että turvallisessa maailmassa ei ole päihteitä. Jos 10-vuotias kirjoittaa kirjoituskilpailuun turvallisuudesta näin, se kertoo siitä, että se on hänelle iso huolenaihe.
Katso koko Lasinen lapsuus keskustelu MTV Katsomosta.