Vantaalainen Antti Lindtman nousi tänään Sdp:n puheenjohtajaksi. Lindtman valittiin viime vaaleissa eduskuntaan neljännelle kaudelle, joten hänellä on jo runsaasti kokemusta politiikasta. Jos Sdp onnistuu kasvattamaan kannatustaan oppositiossa, Lindtman voi seuraavissa vaaleissa johtaa joukkonsa pääministeripuolueeksi.
Vuonna 1982 syntynyt Antti Lindtman aloitti työuransa vuonna 2001 betoniauton kuljettajana. Ura kuljettajana ei kuitenkaan kestänyt pitkään, sillä ay-liike vei miehen mukanaan. Hän siirtyi SAK:n projektisihteeriksi vuonna 2003, joten hän kuuluu niihin "heinäluomalaisiin" sosialidemokraatteihin, joilla on vahva ay-tausta.
Lindtman jatkoi SAK:n palveluksessa vuoteen 2011 asti, jolloin hänet valittiin ensimmäisen kerran eduskuntaan. Hän oli tuolloin 28-vuotias.
Lue myös: MTV:n kysely: Moni SDP:ssä ajattelee, että kannatusta pitäisi imuroida etenkin perussuomalaisilta
Eduskunnassa Lindtman saavutti verrattain nopeasti ainakin omiensa luottamusta, sillä Sdp:n eduskuntaryhmä valitsi hänet seuraavien vaalien jälkeen, vuonna 2015, eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi.
Lindtman on pysynyt ryhmän puheenjohtajana näihin päiviin saakka. Vuoden 2019 vaalien jälkeen pääministeriksi noussut Antti Rinne (sd.) olisi ottanut Lindtmanin työministeriksi, mutta vantaalainen kieltäytyi kunniasta.
Kieltäytymisen syynä oli se, että Lindtman halusi viettää enemmän aikaa kotona pienen tyttärensä kanssa.
Kotiliesi-lehden haastattelussa Lindtman kertoi vuonna 2019 Sofie-tyttären olevan hänen elämänsä ykkösasia. Tytär syntyi vuonna 2017.
Samassa haastattelussa Lindtman kertoi, miten hän oli 22-vuotiaana rakastunut puolisoonsa Kaija Stormbomiin, joka on Lindtmania 19 vuotta vanhempi.
Pariskunta oli aluksi vaivannut päitään sillä, miten muut suhtautuvat heidän ikäeroonsa, mutta he pääsivät nopeasti näistä mietteistään eroon. Perhe asuu nykyisin Vantaan Tikkurilassa.
Lue myös: Siivittikö Käärijä Suomen parlamenttipallon voittoon?– Antti Lindtman: "Cha cha cha oli maalibiisimme ja joukkueen tunnushuuto"
Koulutukseltaan Lindtman on valtiotieteiden kandidaatti. Tutkinto on Helsingin yliopistosta vuodelta 2016. Harrastuksiin kuuluu liikunta ja jalkapallo on erityisesti lähellä sydäntä. Lindtman pitää mielellään Suomen jalkapallomaajoukkueen paitaa yllään.
Myös kuntapolitiikka on tullut hänelle tutuksi, sillä Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtajan nuija on ollut hänellä jo yli kymmenen vuotta.
Pari pientä kohua takana
Politiikan kärkipaikoilla on vaikea toimia pitkään ilman jonkinlaista kohua. Lindtmanin kohdalla pahoja kohuja ei ole ollut, mutta kaksi tapausta hänen historiastaan löytyy.
Lindtmanin ensimmäinen pieni kohu tapahtui vuonna 2016, kun hän oli eduskuntaryhmän puheenjohtajana tehnyt puhujalistoja eduskunnan puhemiehistölle. Lindtman halusi puhemiehistön tietävän, kenellä Sdp:n edustajista olisi parhaat tiedot täysistunnoissa käsillä olevista aiheista.
Lue myös: HS ja IS: Antti Lindtmanin roisit nuoruuskuvat leviävät somessa
Sdp:n eduskuntaryhmässä ei Lindtmanin listoista pidetty ja hän pyysi niitä myös anteeksi.
Tämän vuoden kesällä julkisuuteen syntyi muutama otsikko vanhoista valokuvista, joissa Lindtman poseeraa nuorena vähissä vaatteissa joukossa, jossa jotkut muut ovat tehneet natsitervehdyksiä.
Kuvien ottamisen aikaan Lindtman oli 18-vuotias, ja hän on kertonut kyseessä olleen lukioajan elokuvaryhmän pikkujoulujuhlat, jossa otettiin kuvia elokuvarekvisiittaan pukeutuneena.
Lue myös: SDP:n syksyä sanelee hallituksen vastustaminen: "Samantien ajetaan soppatykit Hakaniemen torille"
Suurta linjamuutosta ei odoteta
Puheissaan Lindtman on kantanut huolta esimerkiksi ilmastosta, luontokadosta, mielenterveyspalveluista, reilusta työelämästä ja hyvinvointivaltion tilasta. Hän kannattaa niin hallittua työperäistä maahanmuuttoa, päivähoitomaksujen alentamista sekä kannustavaa ja velvoittavaa sosiaaliturvaa.
Joidenkin arvioiden mukaan Lindtman olisi piirun tai kaksi enemmän oikealla kuin väistyvä puheenjohtaja Sanna Marin.
Ainakaan julkisten puheiden perusteella suurta linjamuutosta ei kuitenkaan ole tapahtumassa.
Lindtman on kuitenkin ollut esimerkiksi kokoomusta kohtaan esitetyssä kritiiksissään hieman varovaisempi kuin Marin, joka hyökkäsi ärhäkkäästi kokoomuksen talouslinjaa vastaan.
Ainakin kokoomuksen sisällä on aiemmin pohdittu, että sinipuna-yhteistyö onnistuisi paremmin Lindtmanin kuin Marinin kanssa.
Nähtäväksi jää, minkälaista oppositiopolitiikkaa Lindtman tekee puolueensa puheenjohtajana.
Tavoitteena hänellä on nostaa Sdp jälleen pääministeripuolueeksi. Tavoitteen toteutuminen johtaisi siihen, että hänestä tulisi seuraava Suomen pääministeri.