Käydäänkö pääministerikisa näiden kahden väkevän ehdokkaan välillä? Tällaisia ovat Sanna Marin ja Antti Lindtman

7:38imgKeskustan ja demarien välit ovat jäätävät – valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari arvioi suorana hallituksen kyvykkyyttä
Julkaistu 04.12.2019 19:12
Toimittajan kuva

Tommi Forsman

tommi.forsman@mtv.fi

Jonna Kumpula

jonna.kumpula@mtv.fi

Spekulaatiot pääministeri Antti Rinteen seuraajasta kiihtyivät heti sen jälkeen, kun Rinne oli ilmoittanut erostaan tiistaina.

Ehdokkaiksi asettuivat saman tien puolueen nuoremman polven kärkinimet, varapuheenjohtaja, liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

SDP:stä kerrotaan, että jonkinlainen enemmistö eduskuntaryhmästä tukisi Marinia, vaikka myös Lindtmanilla on kannatusta. Helsingin Sanomien tekemän gallupin mukaan vastaajat nimeäisivät Marinista Rinteen seuraajan.

Myös Ylen kyselun mukaan Marin on vahvoilla, mutta kisasta odotetaan erittäin tiukkaa.

Oli uusi pääministeri heistä sitten kumpi tahansa, demariedustajien taustat kiinnostavat – millaisen pääministerin Suomi on mahdollisesti saamassa?

Sanna Marin – vahvana teemana tasa-arvo ja ihmisoikeudet

34-vuotias Sanna Marin valittiin 27-vuotiaana Tampereen kaupunginvaltuutetuksi ja heti sen jälkeen kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi. Vain vuosi myöhemmin Marin äänestettiin puoluekokouksessa Sdp:n varapuheenjohtajaksi.

Hänet valittiin eduskuntaan Pirkanmaan vaalipiirissä valtavalla äänivyöryllä keväällä 2015. Marin oli tuolloin 29-vuotias. Toiselle kaudelle eduskuntaan Marin äänestettiin tänä keväänä. Tällä kertaa hän oli SDP:n koko maan ääniharava.

Marin valittiin Antti Rinteen hallitukseen liikenne- ja viestintäministeriksi. Häntä pidetään yleisesti Rinnettä vasemmistolaisempana.

Sanna Marin on SDP:n ensimmäinen varapuheenjohtaja ja hänen esiintymistään Antti Rinteen keväisen sairausloman aikana on kiitelty laajasti. Hän on koulutukseltaan hallintotieteiden maisteri.

Sanna Marin on lähtöisin vähävaraisesta, työväenluokkaisesta perheestä. Hän on kertonut blogissaan rankasta lapsuudesta, jota isän alkoholismi väritti. Isän alkoholismi johti lopulta vanhempien eroon. Sittemmin Marinin äiti löysi uuden rakkauden ja Marin kasvoi osana sateenkaariperhettä.

Tasa-arvoisuus onkin ollut yksi nuoren poliitikon suurimmista arvoista: hän on ollut näyttävästi ajamassa tasa-arvoista avioliittolakia sekä puolustamassa transihmisten oikeuksia.

– Minulle ihmisoikeudet, tasa-arvo tai ihmisten yhdenvertaisuus eivät ikinä ole olleet mielipidekysymyksiä vaan moraalikäsitykseni perusta. Politiikkaan lähdin mukaan, koska haluan vaikuttaa siihen miten yhteiskunta näkee kansalaisensa ja heidän oikeutensa, Marin kirjoittaa verkkosivuillaan.

Marin asuu miehensä ja vuoden ikäisen tyttären kanssa Tampereella Kalevan kaupunginosassa.

Lue lisää Sanna Marinista hänen omilta verkkosivuiltaan.

Antti Lindtman – ay-liikkeen kasvatti

Myös 37-vuotias Antti Lindtman kuuluu SDP:n kärkinimiin. Hän on puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja kieltäytyi ministerinpestistä peräti kahdesti hallituksen muodostamisen yhteydessä.

Kolmannen kauden kansanedustaja Lindtman on perustellut kieltäytymistään perhesyillä.  Ensimmäisen kerran kansanedustajan paikka aukesi hänelle kolmannella yrittämällä vuoden 2011 vaaleissa.

Lindtman on eduskuntatyön ohella Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja. Hän on koulutukseltaan valtiotieteiden kandidaatti.

Antti Lindtman asuu Tikkurilassa vaimonsa ja pienen tyttärensä kanssa. Lindtmania pidetään SDP:n ay-siiven edustajana ja Eero Heinäluoman suojattina.

Työ on vahvasti mukana Lindtmanin retoriikassa. Hän kertoo omilla verkkosivuillaan olevansa lähiöiden kasvatti. Lapsuutensa hän asui yksinhuoltajaisänsä kanssa Itä-Vantaalla.

Lukion jälkeen Lindtman muutti omilleen Koivukylään. Tuolloin hän keräsi työkokemusta muun muassa betoniauton ratissa.

– Työ kasvatti minusta aikuisen. Ymmärsin jo nuorena, miten tärkeässä asemassa työ on ihmisten elämässä, Lindtman kirjoittaa.

Lindtmanin mukaan myös työelämän nurja puoli näyttäytyi hänelle konkreettisesti. Hän kirjoittaa nähneensä omassa kaveripiirissään jatkuvaa epävarmuutta ja koki myös itse, miltä tuntui odottaa kutsua työhön nollatuntisopimuksella.

Lindtman on työskennellyt myös SAK:ssa projektitehtävissä.

– Epäreilu työelämä on suurta tuhlausta, hän kirjoittaa.

Lue lisää Antti Lindtmanista hänen verkkosivuiltaan.

Uuden pääministeriehdokkaan valitsee SDP:n puoluevaltuusto, jonka on määrä kokoontua ensi viikolla.

Tuoreimmat aiheesta

SDP