Hallituksen toiminnasta jää kuva, että vastaus jokaiseen ongelmaan on veronmaksajien omaisuuden yhtiöittäminen, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kirjoittaa MTV Uutisten nettikolumnissaan.
Hallitus on muuttamassa yhteiskuntajärjestelmää markkinaehtoiseksi. Hallituksen sote-mallissa sosiaali- ja terveyspalvelut täytyy ainakin osakseen yhtiöittää. Lisäksi liikenneministeri Anne Berner (kesk) ilmoitti, että nykyisin Liikenneviraston hallinnoima liikenneverkosto siirretään uuden perustettavan yhtiön hallintaan. Tarkoituksena on luopua perinteisesti verorahoitteisista julkisista palveluista ja siirtyä kohti käyttäjä maksaa -periaatetta. Metsähallitus yhtiöitetään, vaikka EU ei tätä edellytä. Hallituksen toiminnasta jää kuva, että vastaus jokaiseen ongelmaan on veronmaksajien omaisuuden yhtiöittäminen.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kuvaili hallituksensa toimintaa kokonaisuudessaan Helsingin Sanomissa (21.4) näin: ”Me olemme määrätietoisesti vieneet asioita eteenpäin, vaikka potkijoita ja puukottajia on kyllä riittänyt.” En tiedä mihin tai keihin pääministeri viittasi lausunnollaan. SDP ei ainakaan ”potki” tai ”puukota” ketään. SDP on eri mieltä Sipilän hallituksen politiikan kanssa ja pyrimme tekemään kaikkemme, jotta Suomea ei viedä väärään suuntaan peruuttamattomalla tavalla.
Yksi merkittävä periaatteellinen ero hallituksen politiikan ja SDP:n tarjoaman vaihtoehdon välillä liittyy julkisen vallan rooliin ihmisten arjen kannalta tärkeiden palveluiden tuottajana ja järjestäjänä. Hallitus haluaa enenevässä määrin siirtää näitä palveluita markkinaehtoiseksi. Muutos tarkoittaa sitä, että pienituloiset ja keskituloiset kantaisivat jatkossa huomattavasti suuremman osan maksuista. Hallitus on rakentamassa Suomesta markkinaehtoista yhteiskuntaa hyvinvointivaltion sijaan. Tätä kehitystä SDP ei voi hyväksyä tai tukea. Yhtiöittäminen ja markkinaehtoistaminen pelkästään ideologisista syistä ei ole järkevää politiikkaa.
Hallituspuolueet eivät saaneet mandaattia tällaiselle politiikalle edellisissä eduskuntavaaleissa. Hallitus on muuttanut poliittista linjaansa vaalipuheista. Erityisen selkeästi tämä käy ilmi pienituloisiin kohdistuvista leikkauksista, joista ei mainittu sanallakaan vaalien alla. Myöskään kansallisomaisuuden yhtiöittämisestä ei ollut puhetta. Tällaiset hyvinvointivaltion rakenteita järisyttävät muutokset vaativat aina kansalaisten vaaleissa niille antaman mandaatin. Nyt tätä mandaattia ei ole.
Hallitukseen näyttää iskeneen vauhtisokeus. Huonosti valmisteltuja päätöksiä tuodaan julkisuuteen ja eduskunnalle liukuhihnalta. Vauhti on välillä niin nopeaa, että päätöksillä ei ole yksimielisyyttä edes hallituksen omissa riveissä. Monesti kritiikkiä tulee ensin hallituksen sisältä ennen kuin oppositio on edes kunnolla ehtinyt perehtyä asiaan. Tämä ei anna hyvää kuvaa hallituksen toiminnasta, joka nyt selkeästi pyrkii osoittamaan kansalle toimintakykyään. Huono ja kiireessä tehty valmistelu kääntyy kuitenkin lopulta itseään vastaan. TNS gallupin kyselyssä lähes 70 prosenttia kansalaisista piti hallituksen toimintaa huonona tai melko huonona. Hosumisella ja huonosti perustelluilla päätöksillä on väistämättä osuutensa kyselyn tuloksissa. Nopeudesta ei ole hyötyä, jos suunta on väärä.