Kovaa kielenkäyttöä ja molemminpuolista syyttelyä leiskui ilmassa, kun hallitus keskiviikkona vastasi SDP:n laajaan välikysymykseen eduskunnassa.
SDP arvosteli erityisesti keskustaa ja perussuomalaisia kansan johtamisesta harhaan. Puolueen mielestä hallitus on viemässä Suomea markkinaehtoiseen suuntaan yhtiöittämisineen ja kilpailuttamisineen ilman, että suunnitelmista olisi ennen vaaleja kerrottu.
– Te olette asettaneet valtioneuvoston suuryritysten puolelle ja ajaneet tavalliset suomalaiset nurkkaan, sanoi SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne välikysymyspuheessaan ja kohdensi sanansa pääministeri Juha Sipilälle (kesk.).
SDP:tä, kuten muutakin oppositiota, kiukutti muun muassa hallituksen linjaus sosiaali- ja terveyspalvelujen yhtiöittämisestä. Oppositio uskoo, että uudesta sotesta hyötyvät eniten hyvinvoivat ja hyvätuloiset, kun taas maksajiksi jäävät vähävaraiset ja paljon sairastavat.
– Vasemmistoliitto kannattaa valinnanvapautta, mutta nyt se yhdistetään täysin vapaaseen kilpailuun. Tämä merkitsee sitä, että monikansallisille yrityksille avataan mahdollisuus rahastaa ihmisten sosiaali- ja terveyspalveluiden tarpeilla, kiteytti vasemmistoliiton ryhmänjohtaja Aino-Kaisa Pekonen epäluulot.
Sipilä rauhoitteli pelkoja.
– Tätä ei kannata pelätä, yhtiöittäminen tuo mukanaan vertailtavuutta. Pitää muistaa, että rahat kuitenkin ovat maakunnilla ja sitä myöten myöskin päätösvalta niistä.
"Tekopyhää puoluepolitikointia"
Hallituspuolueiden ryhmäpuheissa SDP sai lähes hurjistunutta palautetta, joissa ne keskittyivät nuijimaan välikysymystä ja SDP:n aikaansaannoksia.
– Kun verrataan teidän nykyisiä puheitanne ja aiempia tekojanne, siis lupauksianne ja tosiasioita, ei jäljelle jää mitään, ei mitään paitsi pohjaton, mittaamaton, tekopyhä puoluepolitikointi, sanoi perussuomalaisten ryhmänjohtaja Sampo Terho.
Kokoomuksen Juhana Vartiaisen mielestä SDP:n välikysymys alensi vanhan instituution karnevaalitasolle. Hänen mukaansa se on todellisuusotteensa menettäneen puolueen paniikkihuuto.
Rinne sanoi odottaneensa ennemminkin analyyttista arviointia hallituksen politiikasta välikysymyksen pohjalta kuin ivaa ja pilkkaa. SDP odotti vastauksia kysymyksiin muun muassa sotesta, teiden yhtiöittämisestä ja koulutuksesta.
Ammatillisen koulutuksen yhtiöittämistä harkitaan
Uutinenkin välikysymysvastauksissa saatiin, kun Sipilä myönsi, ettei hallituksella ole keinoja auttaa Savonlinnan opettajankoulutuslaitosta.
Sipilä sanoi tavanneensa Itä-Suomen yliopiston johtoa viimeksi maanantaina, ja sen päätös lakkauttamisesta pysyy.
Hänen mukaansa yliopiston rehtori oli perustellut asiaa sillä, että Savonlinnan opettajankoulutuslaitos ei ole tarpeeksi vetovoimainen ja keskeyttäneiden määrä on liian suuri.
Opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselta (kok.) tivattiin vastausta siihen, pitävätkö huhut ammatillisen koulutuksen yhtiöittämisestä paikkaansa. Ministerin mukaan linjaukset eivät ole vielä valmiit, mutta siinä olisi monia etuja.
– Se on tänä päivänä ihan arkipäiväistä. Tällä hetkellä eri puolilla Suomea harkitaan, missä muodossa halutaan jatkossa toimia.
Epäluottamuslauseen hallitukselle esittivät SDP:n lisäksi vihreät, vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit. Eduskunta äänestää hallituksen luottamuksesta perjantaina.