Tavarataloketju Anttila on asetettu konkurssiin. Anttilan konkurssihakemuksesta käy ilmi, että yhtiöllä on velkaa noin 23 miljoonaa euroa. Anttilan tarina saattaa vielä saada jatkoa, sillä Anttilan konkurssipesän pesänhoitaja Mikko Tiilikka kertoo, että kiinnostuneita konkurssipesän ostajia on jo ollut.
Anttilan tarina alkoi hohdokkaana olympiavuonna, vuonna 1952. Tuolloin Kalle Anttila perusti Postitusliike Solpan, jonka nimi vaihtui vuotta myöhemmin Kalle Anttila Oy:ksi.
Nuori mies Kalle Anttila oli tutustunut postimyyntiin Yhdysvalloissa ja halusi tuoda idean myös Suomeen. Aluksi yhtiö julkaisi Ostajan Opas -nimistä postimyyntiluetteloa, mutta pian perustettiin myös ensimmäiset tavaratalot.
Vuonna 1954 Helsingin Sörnäisiin avattua Anttila Ylähallia pidetään Suomen ensimmäisenä alennusmyymälänä. Helsingin Tennispalatsiin Anttilan tavaratalo tuli 1960-luvun alussa.
Kulutuksen vuosikymmenet satoivat Anttilan laariin
Kulta-ajat olivat kuitenkin vasta edessäpäin.
1970-luvulla alkoi Anttilan todellinen nousu. Postimyyntiluettelot paksunivat, ja Kalle Anttila itse tuli suomalaisille tutuksi televisiomainoksista.
Vuonna 1975 Anttilan myynti oli 56 miljoonaa markkaa ja asiakkaita 400 000.
Öljykriisin seurauksena ketju joutui vaikeuksiin ja 1976 Kalle Anttila myikin yhtiön Tukolle ja muutti itse Floridaan.
1990-luvulla Anttila laajensi postimyyntiä Viroon ja Baltiaan. Anttila siirtyi myös Tukolta Keskolle, jolloin Anttila Ruoka -osastot muuttuivat K-supermarketeiksi.
Ensimmäinen Kodin Ykkönen aloitti Vantaalla 1992. Verkkokauppa NetAnttila aloitti vuonna 1999.
Tavaratalot tuottivat tappiota vuosia
Anttilan tavarataloketju on ollut turbulenssissa jo vuosia.
Vuonna 2014 Kesko sulki kahdeksan tappiollista Anttila-tavarataloa ja neljä Kodin 1 -myymälää. Anttila Oy teki samana vuonna 64 miljoonaa euroa tappiota.
Vuonna 2015 Kesko myi Anttila Oy:n luxemburgilaiselle sijoitusrahasto 4K Investille miljoonalla eurolla.
Anttilan konkurssi
- Anttila Oy lähetti konkurssihakemuksen Helsingin käräjäoikeuteen 19.7.2016 monen tappiollisen vuoden jälkeen.
- Helsingin käräjäoikeus asetti Anttila Oy:n konkurssiin.
- Yhtiöllä on velkaa noin 23 miljoonaa euroa ja varallisuutta 84 miljoonaa.
- Konkurssipesän pesänhoitaja Mikko Tiilikan mukaan kiinnostuneita ostajaehdokkaista konkurssipesälle on jo ollut.
4K Investin toimitusjohtaja Markus Roschel uskoi kuitenkin vahvaan brändiin:
– Anttila on enemmän kuin vähittäiskauppa, se on erinomainen brändi ja osa suomalaisten dna:ta. Aiomme tuoda Anttilan takaisin jokaiseen suomalaiseen kotiin, Roschel kertoi Kauppalehdelle vuonna 2015.
– Haluamme jonain päivänä avata lisää myymälöitä, mutta sitä ennen meidän pitää tehdä kotiläksyt hyvin ja saada yhtiössä käänne aikaan, Roschel jatkoi.
Vuonna 2016 kesäkuussa aloitettiin yt-neuvottelut, joiden tähtäimessä olivat tappiolliset Kodin 1 -tavaratalot. Yhtiön mukaan tarkoitus oli jatkossa keskittyä ainoastaan Anttila-tavarataloketjun ja verkkokaupan kehittämiseen.
Anttila-tavaratalon pääluottamusmies Kai Vauhkala kertoo MTV Uutisille, että kahdeksan Kodin 1 -tavaratalon sulkeminen oli odotettavaa, mutta tämänpäiväinen konkurssihakemus oli "shokkiratkaisu".
Yhtiön tiedotteessa sanotaan, että "tervehdyttämistoimista" huolimatta yhtiö ei ole kyennyt saamaan toiminnalleen lisärahoitusta.
Lisäksi edellisiltä tilikausilta tappiota oli kertynyt vuoden 2015 loppuun mennessä 71 miljoonaa euroa. Tämän vuoden puolivuotiskatsaus osoittaa, että alkuvuodesta tappiota on kertynyt 33 miljoonaa euroa.
4K Investin toimitusjohtajan Markus Roschelin toivomaa käännettä ei saatu aikaan.
Anttila ja Kodin1-tavaratalot ovat avoinna normaalisti. Verkkokaupat Anttila.com ja Kodin1.com ovat väliaikaisesti suljettuina, ja ne pyritään avaamaan mahdollisimman pikaisesti, tiedotteessa kerrotaan.
Pääluottamusmies: Edessä jätti-irtisanomiset
Anttilan pääluottamusmies arvioi, että kaikki anttilalaiset irtisanotaan jollakin aikataululla. Heitä oli vielä vuonna 2015 noin 1500, nykyisellään luku on ilmeisesti lähempänä 1300:aa.
Anttilan konkurssihakemuksesta käy ilmi, että Anttila Oy:llä on velkaa noin 23 miljoonaa euroa. Anttilan suurimmat velkojat ovat muiden muassa Posti, Kesko, Varma ja Nordea.
Varallisuutta yhtiöllä on 84 miljoonaa.
Anttilan konkurssipesän pesänhoitaja Mikko Tiilikka kertoo, että kiinnostuneita ostajia konkurssipesälle on jo ollut. Tiilikka ei kuitenkaan ota kantaa siihen, ovatko kiinnostuneet ulkomaisia vai kotimaisia tahoja.