Yhden aikakauden loppu – Anttilan nousu ja tuho kuvina

Ensimmäinen c-kasetti valtavalta levyosastolta. Kosmetiikkaosaston tuoksut, kalliit merkit ja nuorten tyttöjen unelmat. Entä sitten Ruoka-Anttila – suuri ruokakauppa, josta haettiin perheen voimin viikonlopuksi sapuskaa?

Nämä kaikki ovat pian enää muistoissamme, kun suomalainen tavaratalo Anttila lopettaa toimintansa konkurssin myötä. 

Postimyynti Solpa ja Ostajan Opas

Suomalainen painija, kaksinkertainen olympiavoittaja Kalle Anttila päätti urheilu-uransa päätyttyä lähteä vaatealalle.

Sittemmin myös hänen poikansa, Kalle (Kaarlo) Anttila jatkoi isänsä jalanjäljillä ja perusti aikanaan nykyistä Anttilaa edeltäneen postimyyntiyrityksen. Hän oli opiskeluaikoinaan ollut töissä Yhdysvalloissa tavaratalo- ja postimyyntiyrityksessä.

Tästä hän saikin idean perustaa vastaavanlaisen toiminnon Suomeen. Syntyi Postitusliike Solpa ja sen myötä ihmisten postilaatikkoihin alettiin jakamaan postimyyntikuvastoa, Ostajan Opasta.

Anttilan katalogi oli paksu kuin puhelinluettelo. Sitten sieltä äiti tilasi tavaroita ja itsekin sain lelun tai pari. Joulu tuli pari kertaa vuodessa. Mies, 56v. 

Pian hän perustikin yrityksen, Kalle Anttila Oy:n, ja avasi ensimmäisen kauppansa vuonna 1954. Se oli niin sanottu alennustavaratalo, joka sijaitsi Helsingin Sörnäisissä. Parin vuoden sisällä kauppoja avattiin myös muihin kaupunkeihin. 

Vuosien saatossa Anttilan liikevaihto kasvoi. Vuonna 1973 Anttila ajautui kuitenkin vaikeuksiin.

Ostin ylä-asteelle mennessäni Anttilasta pörröisen collegepaidan, jossa oli tiikerin kuva. Äiti oli vihainen, kun sitä ei voinut pestä kuin 40 asteessa ja se oli turhamainen. Nainen, 47v. 

Tässä vaiheessa sana konkurssi tuli ensimmäistä kertaa vastaan. Konkurssin vaihtoehtona oli kuitenkin myydä yritys Tukolle, ja niin Kalle Anttila tekikin. 

Lähetäänks shoppailee? No Anttilaan tietty

1980-luvulla Anttila eli kulta-aikaansa. Marketit muuttuivat tavarataloiksi. Monilla aikuisilla on muistoja lapsuudesta ja nuoruudesta; kuinka Anttilassa haaveiltiin, keskusteltiin ja shoppailtiin. 

Lapsuudenkodissani mietittiin usein lauantaisin: Lähetäänkö shoppailemaan Anttilaan? Nainen, 30v.

Kuinka sieltä sai ensimmäisen c-kasetin tai ripsivärin, tai kuinka koko perhe kävi ruokaosastolla viikonloppuostoksilla. 

Anttila oli Tukon omistuksessa vuoteen 1996 saakka, jolloin Kesko osti sen. Kesko osti Tukosta Anttilan lisäksi Carrolsin ja Rautian.

Ostin Anttilasta ensimmäisen C-kasettini, se oli Aikakoneen Tähtikaaren taa. Nainen, 26v. 

Ennen Keskon astumista kuvioihin Anttiloissa oli ollut myös oma ruokaosasto, Ruoka-Anttila, joka korvattiin myöhemmin jälkeen Keskon omilla K-Marketeilla tai K-Supermarketeilla.

Anttilaa myös monipuolistettiin ja laajennettin; perustettiin Kodin1 -tavarataloja, NetAnttila ja Baltian postimyynti.

Muutoksen tuulet – joissa ei pysytty mukana

2000-luvulla Anttiloita oli 27 ympäri Suomen; avattiinpa myös uusi konsepti Anttila Store Vihdin Nummelaan. Myöhemmin Store kuitenkin muutettiin vastaamaan Anttilan koti-osastoa.

Vuoden 2010 jälkeen tavarataloja on suljettu pikkuhiljaa, vaikka samalla on avattu uusia ja moderneja Anttiloita.

Kesälomalla mentiin aina serkkujen luo Tikkurilaan, ja siellä pääsin Anttilaan. Mies, 27v. 

Kun Turussa ja Hämeenlinnassa suljettiin tavaratalot, avattiin lähes samanaikaisesti Helsingin City Centeriin uusi.

Ja sitten. Tullaan jälleen sanaan konkurssi; se uhkasi Anttilaa vuonna 2014. Silloin suljettiin useita Anttiloita ja toisaalta avattiin aivan uusi myymälä Hämeenlinnan Goodman-kauppakeskukseen.

Maaliskuussa 2015 Kesko päätti myydä Anttilan saksalaiselle pääomasijoittaja 4K Investille. Kauppahintana entisajan loistotavaratalolle oli vain miljoona euroa.

Ja sitten, yhtäkkiä, heinäkuun 19. päivänä vuonna 2016, Anttila haetaan konkurssiin.  

Juttua tarkennettu 24.7. klo 20:32: Kalle Anttila perusti aikanaan miesten pukimon ja hänen poikansa, Kalle (Kaarlo) Anttila postimyyntiyrityksen ja Anttilan. 

Lue myös:

    Uusimmat